Veszélyes vagy biztonságos

Gyorséttermi ételek – mennyire károsak az egészségre?

Lehetséges, hogy heti öt al­kalommal gyorsétteremben étkezzünk és közben az energia­bevitelt az ajánlott 30% alatt tartsuk? Egy, a McDonald’s által fizetett tanulmány szerint igen, de nem lenne könnyű. Csak a legkevesebb zsírt tartalmazó ételeket lenne szabad rendelni és a többi étkezést rendkívül alacsony zsírtartalmúra kellene összeállítani. Egy másik vizsgálat szerint néhány gyorsét­termi étkezés mellett még a koleszterinbevitel is csökkenthető – de azért ezek az egészség szempontjából messze alulmúlják a kellő gonddal összeállított otthoni étrendet amely fogyasztó ételeket is tartalmazhat.

Miért? A gyorséttermek kínálta ételek gyakran rendkívül energiadúsak, és tele vannak koleszterinszint-növelő telített zsír­savakkal és nátriummal. Egy sajtos hambur­gerben pl. 730 kcal (3044 kJ) energia van, telített zsír és 1300 mg nátrium. Ve­gyünk mellé egy sült krumplit és egy turmi­xot, és máris meghaladtuk az ajánlott napi zsírmennyiséget, és jócskán rápakolunk a kívánatos energia- és nátriumbevitelre. (Ha a célunk napi kb. 2200 kcal [9174 kJ] energia fogyasztása, az elfogyasztott telített zsírok nem haladhatják meg a 22 g-ot.

Törekedjünk a kevesebb sófogyasztásra.) A másik probléma az, amit nem ka­punk meg. A legtöbb gyorséttermi étel kevés rostot és antioxidánst tartalmaz, ami védelmet nyújthatna a rosszindu­latú daganatok és a keringési beteg­ségek ellen. Alkalmanként egy-egy ilyen étkezés még nem ássa alá az egészséges, kiegyensúlyozott étrendet, de jobb nem túl gyak­ran fogyasztani ezeket, különösen gyermekeknek. Az elhízás járványszerű elterjedésében a gyermekek körében szerepe van a gyorséttermi étkezésnek is.

Egy szelet ebből a 30 centiméter átmérőjű gombás-kolbászos pizzából 200 kcal (8340 kJ) energiát és 7 g zsírt tartalmaz. Vegyük le a kolbászt, és máris megspórol­tunk 60 kcal-t és 3,8 g zsírt.

Biztonságosabb hamburgerek?

Bár a veszélyes kólibaktériummal fertőzött éttermi hamburgerek időről időre szerepelnek az újsághírek­ben, a legtöbb gyorsétte­remláncban gondosan ügyelnek az élelmiszer­higiéniára, így az ott vásárolt hamburgerek esetenként biztonságosabbak, mint némely házi készítésű hamburgeres szendvics.

Soványabb stratégiák

Íme, hogyan rendelhetünk egy viszonylag egészséges gyorséttermi menüt.

  • Ne kérjünk nagy adagot. Álljunk ellen a dupla hamburgernek és a nagy adag hasábburgonyának.
  • Maradjunk az egyszerűnél. Kerüljük a nehéz mártásokat és a sajtos változatokat. A salátára tegyünk alacsony zsírtartalmú öntetet. Pizza rendelésekor inkább zöldséges, mint húsos feltétet válasszunk, és ne kérjünk rá extra sajtot. (Viszont sovány sajtok rendszeres fogyasztása ajánlatos.)
  • Salátanapok. A húshoz elegendő csak salátát fogyasztani, de egy zöldségekből készült saláta alacsony zsírtartalmú öntet­tel előételként is megállja a helyét tápérték szempontjából. Viszont ugyanez a saláta magas zsírtartalmú öntettel rengeteg ener­giát és zsírt tartalmaz.
  • Felejtsük el az olajban sült dolgokat. Az olajban kisütött, főleg a panírozott ételek tele vannak zsírral. Az extra ropogós azt jelenti, hogy extrán zsíros. A gyorsételeket részben hidrogénezett növényi olajban sütik ki, amely magas transzzsírsav-tartal­ma révén növeli a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. Válasszunk inkább sütőben sült vagy grillezett ételeket.
  • Számoljunk! Ha a tápanyagtartalomra vonatkozó információ nem látható az ét­lapon, kérdezzük meg, hogy megtekint­hetjük-e, különösen, ha ügyelnünk kell a koleszterin- vagy nátriumbevitelre.
  • Ügyeljünk az italra. A víz, a magas rost­tartalmú gyümölcslé jobb, mint a cukro­zott üdítőitalok.
  • Csak egy kis desszert. Az alacsony zsír­tartalmú fagylalt vagy fagyasztott joghurt jobb a piténél vagy a süteménynél.
  • Útközben. Az autós túrákon egészítsük ki az országút menti éttermek menüjét sár­garépával, szőlővel, almával, gyümölccsel.

Burkoljuk be?

A tortillába, pitába vagy más tésztába csoma­golt zöldségeket, marhahúst, csirkét vagy ha­lat alacsonyabb energia- és telítettzsírsav ­tartalmúnak vélik, mint a szokványos gyorséttermi kosztot. Pedig ez nem mindig igaz. A bevitt zsír és energia mennyisége nagyon változó a fel­használt alapanyagoktól függően. Ha bizony­talanok vagyunk, kérdezzünk rá az energia-és a tápanyagtartalomra.

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.