Cukorbetegség

Hogyan kapcsoljuk be a „vékonyság” génjét?

Ezek közül az egyik legjobban kutatott a sirtuin-csoport (géncsalád neve), amely szintén egészségjavító reakciók körfolyamatát irányítja, letompítva vagy visszafordítva a „belső globális felmelegedés”-sel társított számos más folyamatot: az inzulinrezisztenciát, a metabolikus szindrómát és a gyulladásokat. A sirtuinok magukra vonták a figyelmet, mivel úgy tűnik, hogy egyikük – a SIRTl-ként ismert gén – nem csak kalóriamegvonáskor kapcsolódik be: a sötét színű szőlőfajták héjában megtalálható vegyület, a rezveratrol szintén képes bekapcsolni.

A gén aktivációja javítja a szabadgyökökkel szembeni védelmet és fokozza a DNS-javító mechanizmusokat: visszaszorítja a gyulladásokat és hatékonyabbá teszi a mitokondriumok, a valamennyi sejtünkben megtalálható apró erőművek működését, így a szénhidrátok elégnek ahelyett, hogy zsírként elraktározódnának. Segít a diabétesz, a szívbetegségek és az Alzheimer-kór elleni védelemben.

A gén aktivációja javítja a szabadgyökökkel szembeni védelmet és fokozza a DNS-javító mechanizmusokat.
A gén aktivációja javítja a szabadgyökökkel szembeni védelmet és fokozza a DNS-javító mechanizmusokat.

Honnan ered  „vékonyság” génje?

Az Illinois-i Egyetemen dolgozó dr. John Pezzutto szerint a rezveratrol „egy biológiailag specifikus cunamit elindító fuvallat”, ezzel utalva a génkifejeződésre kifejtett sokféle pozitív hatására, amelyek a betegségektől az egészség és fiatalság felé terelnek. A rezveratrol még a fogyásban is segíthet. Először is gátolja a zsírsav-szintázt, amely egy, a cukrot zsírrá alakító enzim, és csökkenti az inzulinszintet, ami a vércukorszint ritkább lezuhanását és ritkább éhséget jelent. Ezért nevezték el a „vékonyság” génjének.

A rezveratrol megtalálható a leveles zöldségekben, a fa-eperben, a citrusfélékben és a mogyoró héjában, de a legbőségesebben a kékszőlőben és a jó minőségű vörösborban van meg. Egy üveg jófajta merlot-ban például 20 mg is lehet, míg az olcsóbb borokban alig 2 mg. Másik lehetőség, hogy étrend-kiegészítőkkel szedjük be, jómagam mindennap egy antioxidáns-komplexet szedek. 10 mg-ot veszek be és arra törekszem, hogy még 10 mg-mai egyenértékűt a táplálékkal is a szervezetembe juttassak.

Diabétesz vagy metabolikus szindróma esetén ennek a mennyiségnek a kétszeresét javasoljuk. A Harvard Orvostudományi Karának kutatói megmutatták, hogy a rezveratrol az élesztőben aktiválja a SIRTl-gént, ezzel az élettartamát több mint 50%-kal megnyújtja. Folyamatban van egy vizsgálat, amely azt kívánja tesztelni, hogy a rezveratrol gyógyszeripari változata képes-e csökkenti a diabétesszel küzdő emberek vércukorszintjét.

Jótékony géneket aktivizálni képes étrend-kiegészítők

A diabétesz kezelésének ez az epigenetikai megközelítése -amely annak feltárását is magába foglalja, hogy az egészséges életmód elemei miként változtatják meg bizonyos gének aktivitását – arra is magyarázatot kínál, hogy az omega-3 miért olyan fontos része minden diabétesz kezelésére szolgáló csomagnak. Újabb kutatások azt sugallják, hogy talán ugyanarra képes, mint az Avandia (roziglitazon) nevű vérglükózszint-csökkentő gyógyszer, csak annak esetenként halálos mellékhatásai nélkül. Az Avandiát 2010-ben vonták ki az európai piacról, miután a kutatások rámutattak, hogy jelentősen növeli a szívinfarktus esélyét.

Az Avandiát (vérglükózszint-csökkentő gyógyszer neve) 10 évvel azelőtti piacra dobásakor áttörésként ünnepelték, mert hatni tudott a vércukorszint szabályozásában szerepet játszó PPARY gén aktivitására. Az omega-3-ról már kimutatták, hogy kémcsőben hat a PPARY aktivitására, de nemrégiben egy tanulmány során azt is igazolták, hogy egy egérben is meg tudja változtatni ennek a génnek a viselkedését. Aktivitásszintjének fokozásával csökkenti a vérglükózszintet. Az Avandiával ellentétben azonban a halolaj az egér súlyának csökkenését is előidézte. Az Avandiának egyik komoly mellékhatása, hogy az emberek sokat híznak tőle.

Az omega-3 más módon is segíthet a diabéteszeseken.

Fokozza az időszakos koplalás egyik kedvező hatását. A zsírsejtek által kibocsátott gyulladásfokozó vegyületek szintjét is csökkenti, legalábbis elhízott egerekben, valamint javítja inzulinérzékenységüket és csökkenti vér glükózszintjüket. A hatás rendkívül célzott volt, egy bizonyos receptor (GPR120) aktivitásának mérséklésén keresztülérvényesült, amely a köztudottan gyulladást elősegítő zsírsejteken található meg.

A  diabéteszeseknek kiváló az omega 3 zsírsav.
A diabéteszeseknek kiváló az omega 3 zsírsav.

Jóllehet ezek a kutatások még gyerekcipőben járnak, az már világos, hogy a táplálékkiegészítők és az életmódbeli változtatások a génekre mindenféle kedvező módokon hatnak – például vannak arra utaló jelek, hogy a SIRT1 gén hatékonysága javítható a niacin (B3-vitamin) bevitelével, különösen diabétesz esetén. Egy közelmúltban készített, 400 diabéteszest 12 évig nyomon követő tanulmány során azt találták, hogy a dohányzók között 50%-kal megnőtt az elhalálozás kockázata. Emellett, ha alacsony volt a niacinbevitel, akkor ez a kockázat további 230%-kal nőtt meg. Ezek az emberek a SIRT1 génnek egy olyan változatával rendelkeztek, amely sérülékenyebbé tette őket a dohányzás hatásaival szemben.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.