Magasvérnyomás kezelése

Miért kellene abbahagynunk a dohányzást?

Dohányzás elutasítása

Ne szépítsük a dolgot (nem is szabad!), a dohányzók fele a dohányzással összefüggő betegségben hal meg. Ráadásul ők átlagosan 10-12 évvel előbb halnak meg, mint a velük egykorú nemdohányzók. A statisztikák szerint Magyarországon 19 percenként következik be egy-egy a dohányzással összefüggésbe hozható haláleset. A dohányzás a felelős

 • a keringési rendszer betegségeinek nagy részéért;
 • az összes rákos betegség egyharmadáért;
 • a tüdőrák miatti halálozások 85-90 százalékáért.

De ha a korai halál megelőzése nem elég ok arra, hogy egyszer s mindenkorra leszokjunk a dohányzásról, az alább felsorolt kedvező változások lehetősége talán segít meghozni a döntést.

Ha abbahagyjuk a dohányzást,

 • az öregedés során a bőrünk kevésbé ráncosodik;
 • több az energiánk;
 • nincs dohányszaga a hajunknak, a ruháinknak, a lakásunknak és az autónknak – a leheletünkről nem is beszélve;
 • a fogainkról és körmeinkről idővel eltűnnek a sárgás nikotinfoltok;
 • jobban érezzük az ételek ízét;
 • férfiak esetében kisebb lesz a veszélye annak, hogy impotenssé válnak;
 • nők esetében kisebb a csontritkulás és a korai klimax veszélye;
 • terhes nők esetében nagyobb az esélye annak, hogy a születendő gyermek teljesen egészséges lesz;
 • a körülöttünk élő emberek (sőt a házi kedvencek) is egészségesebbek lesznek.

Mi történik, miután leszoktunk?

Dohányzás vége

A szervezet már néhány órával a dohányzásról való leszokás után elkezdi gyógyítani önmagát. Lássuk, mire számíthatunk: 30 perc után: a pulzusunk lelassul, a vérnyomásunk csökken. 12 óra után: csökken a vérünkben oldott szén-monoxid mennyisége, így a vér több oxigént szállíthat. A megerőltető tevékenységek közben kevésbé fulladunk ki.

2 nap után: az idegvégződések regenerálódnak, és lassan visszatér az ízérzésünk és a szaglásunk.

1 hét után: a testi elvonási tünetek java része elmúlik (de lelki jellegűek még maradhatnak).

2-12 hét után: javul a vérkeringésünk. A tüdőnk működése akár 30 százalékkal javulhat.

2 hónapon belül: helyreáll kéz- és lábfejünk vérkeringése. Ettől kezünk-lábunk melegebb lesz. A bőrünk is láthatóan egészségesebb.

3 hónapon belül: regenerálódnak a légutak mikroszkopikus nyúlványai, a csillószőrök, amelyek a dohányzás következtében károsodtak. Ennek hatására ellenállóbbá válunk a fertőzésekkel szemben (mivel a csillószőrök távolítják el a tüdőből a mikroorganizmusokat és az idegen anyagokat). Néhány napig azonban erősebben köhöghetünk, ahogy a csillószőrök kihajtják a tüdőből a felesleges nyálkát. 1-9 hónapon belül: csökken a kimerültség és a légszomj, s több az energiánk.

1 éven belül: a szív- és érrendszeri betegségek kockázata a felére csökken ahhoz képest, mint amikor dohányoztunk. 5 éven belül: a tüdőrák kockázata a felére csökken ahhoz képest, mint amikor dohányoztunk.

10-15 éven belül: a tüdőrák és a szív- és érrendszeri betegségek kockázata ugyanakkora, mint azoké, akik soha nem dohányoztak.

Jó ötlet: A dohányosok között a szívrohamot túlélők körében a legnagyobb a sikeresen leszokók aránya – az ő motiváltságuk egészen rendkívüli. No persze nem éppen jó ötlet a dohányzásról való leszokás érdekében kivárni, hogy közeli találkozásunk legyen a halállal. Most kell rátalálnunk a megfelelő motivációra, írjuk össze azokat a személyes okokat, amelyek miatt le szeretnénk szokni. Ezt a listát mindig tartsuk magunknál, hogy bármikor elővehessük, amikor kedvünk támad rágyújtani.

Leszokás

Leszokás

A dohányosok jó része valószínűleg már megpróbált leszokni a füstölésről. A nikotin függőséget okozó szer – a legtöbben csak néhány komoly próbálkozás után képesek valóban lemondani erről a szenvedélyről.

Nem meglepő hát, hogy nehéz leszokni. Nagyon nehéz. Mégis, évente több mint hárommillió dohányos teszi meg azt, amit sokan közülük korábban lehetetlennek hittek: végleg leszoknak a cigarettázásról. Mi is képesek vagyunk rá, csupán megfelelő hozzáállásra, ismeretekre és tervezésre van szükségünk.

A módszerek

A leszokásnak többféle módja van – valószínűbb a siker, ha e módszerek valamelyikét nikotinpótló kezeléssel kombináljuk, és/vagy tanácsadó segítségét vesszük igénybe.

Kész, vége.

Azonnali leszokás a dohányzásról

E módszernél egyszerűen abbahagyjuk a dohányzást: azonnal és teljesen. A legtöbb ember számára ez a leszokás legsikeresebb módja.

Fokozatos csökkentés. Ha nap nap után egyre kevesebb cigarettát szívunk el, fokozatosan csökkentjük a szervezetünkben a nikotin mennyiségét. Az emberek naponta általában 5-10 szál cigarettáról tudnak lemondani, amíg el nem érik a „tiszta” állapotot, azaz végleg abbahagyják a dohányzást. Noha egyesek sikeresen alkalmazzák ezt a módszert, a kutatások szerint a legtöbb embernek még az utolsó nap előtt csődöt mond az eltökéltsége.

Késleltetés. Ennél a módszernél a napi első cigarettát mindennap egy kicsit később szívjuk el – míg végül egyáltalán nem szívunk el egyet sem. A szakértők azt javasolják, hogy a folyamat ne húzódjon tovább két hétnél.

Bármelyik megközelítést választjuk is, egy dolog elengedhetetlen: szükségünk van egy tervre – valami hasonlóra, mint az itt következő.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.