Egészségmegőrzés

A család ügye – Édesanyák, így etessük gyermekeinket!

Életvitelünket, táplálkozási szokásainkat megváltoztatni nem könnyű dolog. A nutrigenomika nem elsősorban a súlycsökkenést tűzi ki célul, hanem azt, hogy megadjunk génjeinknek és szervezetünknek minden szükséges tápanyagot és kiiktassuk a fölösleges vagy káros anyagokat.

Most nézzük meg, hogyan változtassunk gyorsan és könnyen!

Egy biztos: bármilyen stratégia bevezetése csak akkor lesz eredményes, ha meg vagyunk győződve arról, hogy megéri, és hasznunkra válik.

  • Nagy lépés az is, ha a kekszeket, kétszersülteket, ropogtatnivalókat lecseréljük teljes kiőrlésű lisztből készült pékárura.
  • Csökkentsük a minimumra vagy teljesen hagyjuk el a sajtokat és az előrecsomagolt élelmiszereket!
  • Növeljük a zöldségek arányát, de azt is tanuljuk meg, hogyan tehetjük vonzóbbá ételeinket!
  • A teljes kiőrlésű lisztből készült zöldséges sós torták vagy a gyömbérrel, fahéjjal készült turmixok is ínycsiklandóan tálalhatók.

Kezdjük a konyhával:

A „változási hadművelet” vezérlőterme a konyha lesz, ezért az új felfogás értelmében alakítsuk át a terepet! Kezdjük azzal, hogy távolítsunk el a konyhánkból minden fölösleges és egészségtelen dolgot: cukrot, édességet, lekvárt, nutellát, üdítőket, cukros italokat.

Igaz, valamivel nagyobb odafigyelést és jobb szervezést igényel, ha a nutrigenomika szabályai szerint étkezünk, de a kezdeti nehézségek után tapasztalni fogjuk, hogy megéri a fáradozást közérzetünk és a megelőzés szempontjából is.

Hogyan etessük gyerekeinket?

A csecsemők szoptatása, az elválasztás és a táplálás sok kérdést vet fel. Nézzük meg, mit mond minderről a tudomány!

gyermek-etkezes (2)
Gyermekünk egészsége fontos!

Megszámlálhatatlan mennyiségű szakirodalma van a témának, de mindegyik egyformán állítja: az anyatej rengeteg betegség ellen nyújt védettséget, de különösen nagy szerepe van az immunrendszer kialakulásában.

A szoptatott gyerekek egészségesebbek, kevesebbet betegeskednek, agyi és kognitív fejlődésük gyorsabb.

Mikor
vezessük be?
Szénhidrátok
Gabonafélék
ZöldségekGyümölcsökHÚS, HAL, TOJÁSTej és
Tejtermékek
Diófélék,
Magvak
6-9 hónapköles, barna rizskrumpli, répa, brokkoli, kelkáposztacsak párolva: körte, őszibarack, banán, sárgabarack, nektarin, áfonyabárány, pulykaanyatej
(ha szükséges, tápszer)
0
9-12 hónapárpa, rozs, zabspárga, avokádó, karfiol, kelbimbószilva, ananász, alma (párolva), mazsolacsirke, borjú, marhaanyatej
(ha szükséges, tápszer)
0
12-24 hónapkukorica, búzazöldborsó,narancs,sertés,rizstej0
spenót,grapefruit,hal,
paradicsom,citrom, erdeitojás
uborka,gyümölcsök,
fejes saláta,füge,
hagyma,mangó,
fokhagyma,datolya
bab
24 hónap utánbármi, ami teljes kiőrlésű és hántolatlanmindenmindenmindenkókusz- és mandulatejdiófélék, magvak, kakaó

Célszerű a zöldségeket a gyümölcsök elé helyezni, így a gyermekek előbb a zöldségekben levő cukrot tanulják meg értékelni. Az előre csomagolt ételek, a füstölt húsok senki számára nem egészségesek, de a kicsiknek egyenesen károsak, mert nagy mennyiségű nitrátot tartalmaznak..

Érthetetlen, hogy sok szülő az első hónapok teljes odaadása után miért gondolja úgy, hogy amikor valamicskét megnő a gyerek, már a legvacakabb dolgokat is megeheti: chipsek, cukros gyümölcslevek, zacskós ételek. Ezt a veszélyes tendenciát mindenképpen vissza kell fordítani!

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.