Egészségmegőrzés

Táplálkozással a jó közérzetért

Képzeljünk el egy olyan helyet, ahol ritka a reuma, a köszvény és az álmatlanság, s az ember 90 éves kora után is megőrzi szellemi frissességét, fiatalos vitalitását. A rák gyakorlatilag ismeretlen, a nyolcvan felett járó öregek szíve és érrendszere olyan, mint a tinédzsereké, alig fordul elő szívinfarktus és stroke.

Mindez nem fikció – így élnek például a napsütötte Kréta szigetén, a japán Okinaván vagy az észak-amerikai szombatosok közösségeiben.

Mi az összekötő kapocs?

Elsődlegesen az életmód, főként a kiegyensúlyozott és egészséges étrend. Az emberek napi étrendje nagyon egészséges, legalábbis a nyugati országok népeinek táplálkozásával összehasonlítva. Az okinavaiak 7-13 adag (egy adag 10-15 dkg) gyümölcsöt és zöldséget fogyasztanak naponta. Napi étrendjükben szerepel még összesen körülbelül hét adag főtt tészta, rizs vagy gabonaféle (ezek egy adagja 4-5 dkg), valamint tofu, hal, tengeri alga (ezekből egy adag körülbelül 10 dkg) és zöld tea. Tejet, tejterméket nagyon ritkán, vörös húsokat gyakorlatilag nem esznek. Étrendjük energiaszegény, telített zsírsavakat alig tartalmaz, vitaminokban, ásványi anyagokban, antioxidánsokban és egészségvédő növényi vegyületekben viszont nagyon gazdag.

Fehérjebevitel

Krétán a fő fehérjeforrások nem a szójatermékek, hanem a szárnyasok, az étel mellé házi készítésű vörösbort fogyasztanak. Az amerikai szombatosok a fehérjéket főként tojásételekből és diófélékből szerzik be; e keresztény szekta tagjai között sok a vegetáriánus és az absztinens. A mértékletes szombatosok mellőzik a sós, édes és feldolgozott élelmiszereket, a vajjal készült nyalánkságokat, a szaftos húsokat és a szénsavas üdítőket.

Az egészséges életmód jutalma

S hogy mi a vörös húsoktól, sajtburgerektől, chipsektől és egyéb készételektől, édességektől, nagy pohár cukros üdítőktől mentes életmód jutalma? A szombatosok átlagéletkora 9,5 évvel meghaladja más amerikaiakét, mondják azok a kutatók, akik hosszú időn át figyelemmel kísérték e szekta több mint 34 ezer tagjának táplálkozási szokásait és egészségének alakulását. A várható élettartam azonban Okinaván a legmagasabb: a férfiaké átlagosan 77, a nőké 85 év.

Nem csoda, hogy Japánnak ezen a részén több a századik életévét betöltő ember, mint bárhol másutt a világon – háromszor-négyszer annyian vannak, mint például az Egyesült Államok hasonló területű és népsűrűségű részein. Krétán – egy négy éven át tartó felmérés eredménye szerint – negyedannyian haltak meg az egészségesen, hagyományos krétai ételekkel táplálkozók közül, mint ahány haláleset történt a nyugati étrendre áttért helyi lakosok körében.

Sosem késő elkezdeni

A táplálkozás fokozatosan történő, kis változtatások bevezetésével bármikor egészségessé tehető – akkor is, ha korábban a hét minden napján a lehető leghizlalóbb ételeket fogyasztottuk. Egy nyolc éven át tartó felmérésből, amelyet 26 ezer görög férfi és nő bevonásával végeztek, kiderült, hogy jóval ritkább a rákos megbetegedés azok körében, akik hagyományos mediterrán koszton élnek. A tradicionális görög étrendet az extra szűz olívaolaj használata, a bőséges gyümölcs- és zöldségfogyasztás, a sok halétel, a kevés vörös hús, valamint a mértékletes, de rendszeres borozgatás jellemzi.

Az étrend szerepe a betegség megelőzésében

A vizsgálat, melynek eredményeit a British Journal of Cancer című angol onkológiai szaklap tette közzé, arra is felhívja a figyelmet, hogy a daganatos betegségek kialakulásának kockázatát már az is 10-12 százalékkal csökkentheti, ha a mediterrán étrendnek csupán egy-egy elemét vesszük át. Például ha az általánosan használt napraforgóolaj helyett extra szűz olívaolajjal ízesítjük és készítjük ételeinket. Önmagában ez a változtatás kilenc százalékkal mérsékelheti a daganatok kialakulásának kockázatát. Ez is azt mutatja, hogy milyen fontos az étrend szerepe e súlyos betegség megelőzésében.

A hosszú élet titka

„Véleményünk szerint a táplálkozás rendkívül nagy szerepet játszik a világ e tájain élő népek hosszú élettartamában, egészségük, életvitelük, aktivitásuk, erőnlétük és jó kedélyük tartós megőrzésében – mondja dr. Bradley Willcox, a honolului Pacific Health Research Institute egészségkutató központ munkatársa, az okinavaiak hosszú életét vizsgáló tudományos munkacsoport vezetője. – Nyugodtan kijelenthetjük, hogy hosszú életük titka a kalória- és zsiradékszegény, növényi alapú étrend, mely a korral járó összes súlyos betegség kockázatát minimálisra csökkentheti.”

Példa

Az, hogy ki mit eszik, valójában többet számít, mint hogy eredendően magában hordozza-e a hosszú élet génjeit. „Autós hasonlattal élve, lehet, hogy Mercedes minőségű génjeink vannak – hoz egy szemléletes példát dr. Willcox –, ám ha sohasem járunk olajcserére, Trabant-génekkel rendelkező, de jól karbantartott kortársunk könnyen túlélhet minket.”

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.