Gyermekbetegségek

Melyik életszakaszban, mit egyen a csecsemő?

0-6 hónapos kor

Az élet első hat hónapjában a csecsemő igényeit optimálisan a szoptatás, kizárólagos anyatejes táplálás elégíti ki. Az anya­tej összetételében ideálisan alkalmazkodik a kicsi igényeihez, a fejlődéséhez szükséges hosszú szénláncú telítetlen zsírsavakat kellő mennyiségben tartalmazza, megfelelő kalória bevitelt bizto­sít, könnyen emészthető, védőanyagai révén védelmet ad különböző fertőző megbetegedések ellen. És nem utolsó szempont: mindig „kéznél” van, természetes módon steril.

Az anyatej vitaminokban és nyomelemekben gazdag, így az anyatejes csecsemők csak rit­kán szorulnak kiegészítésre. Kivételt képez a D- és a K-vitamin. D-vitaminból napi 400 NE (1 csepp), valamint a kizárólagos anya­tejes táplálás idején K-vitaminból heti 2 mg bevitel szükséges. A K-vitamin pótlására a kizárólagos szoptatás alatt azért van szükség, mert ilyenkor a bélflóra még nem termeli kellő mennyiségben ezt, a véralvadáshoz is szükséges vitamint.

6-12 hónapos kor

Az anyatej egy éves korig a csecsemő elsődleges tápláléka, azon­ban hat hónapos kor után a kizárólagos anyatejes táplálás már nem fedezi optimálisan a csecsemő igényeit. Ilyenkor az anyatej mel­lett már egyéb táplálékra is szükség van, ezért ekkor már indokolt elkezdeni a hozzátáplálást. Anyatejes táplálás hiánya, vagy nem kellő mennyiségű anyatej esetén négy hónapos kor után kezdjük a hozzátáplálást. Az elválasztás során az ételek bevezetése folyama­tosan történik a folyékony-pépestől a szilárd táplálékig.

Az új táp­lálékot a délelőtti vagy déli szopás előtt kis mennyiséggel (10-20 gr) adjuk fokozatosan emelve az adagot, úgy, hogy kb 1-3 hét alatt lehessen egy szopást helyettesíteni. Amennyiben egy étkezést már leváltottunk, a további ételeket 3-5 nap különbséggel kínáljuk. Ha valamelyik ételt nem fogadja szívesen, vagy problémát észlelünk, azt ne erőltessük. Az első választandó étel lehet gyümölcs, főzelék, vagy cerealia (gabonafélék).

Ha a gyümölcsöt választjuk, először az almát vagy az őszibarackot vezetjük be, ezeket követik az idénygyümölcsök: sárgadinnye, meggy, cseresznye, hámozott szilva, majd ezután ad­hatunk körtét, narancsot, banánt. Csecsemőknek ne adjunk apró magvas, nehezen emészthető, valamint allergizáló (eper, málna) gyümölcsöket. A gyümölcsöt ne cukrozzuk, ne adjunk hozzá kek­szet, babapiskótát. Friss gyümölcs hiánya esetén mélyhűtöttet is adhatunk.

Amennyiben cerealiával kezdjük az elválasztást, figyeljünk arra, hogy a csecsemő korának megfelelő és vassal dúsított legyen. Hat hónapos kor alatt gluténmentes cerealiát adunk (rizs), hat hó­napos kortól glutentartalmú cerealia is adható (búza, árpa, rozs, zab).

A főzelékfélék bevezetését burgonyával kezdjük

A burgonya bevezetése után következik a sárgarépa, sütőtök, cékla, saláta, brokkoli, kelbimbó, spenót, zöldborsó, zöldbab, spárga.

N9vényi alapanyagok

A nehezebben emészthető kelkáposztát, karalábét, karfiolt csak nyolc hónapos kor után adjuk. Spenótot és sóskát a magas oxalát tartalma miatt csak heti egy alkalommal kínáljunk. Gyorsfagyasz­tott alapanyagot használhatunk, de csecsemő ne kapjon tartósító­szert, festékanyagot, mesterséges édesítőszert tartalmazó élelmi­szert. Az alapanyag beszerzésénél figyeljünk arra, hogy csak ellenőrzött beszerzési helyről vásároljuk.

Ha ez nem megold­ható, és ha a zöldség magas nitrát tartalma nem zárható ki, ak­kor inkább kész bébiételt vásároljunk. Rántást csecsemőkorban nem használunk, helyette sűrítéshez burgonyát, rizst, illetve ku­koricapelyhet használhatunk. Hat-hét hónapos kortól a főzelékbe növényi olaj adása is javasolt (kb 1 dl főzelékbe 1 teáskanál olaj), valamint hús (baromfi és sertés) tehető.

Ételallergiák

Csirkemáj hetente egy al­kalommal adható. Hal a zsírsav összetétele miatt előnyös lehetne, de allergiás reakciót kiválthat, ezért inkább ne adjuk. Tojássárgáját és kis mennyiségben tejterméket (sajt, túró, joghurt) nyolc hónapos kortól vezethetjük be. Az ételallergiák elkerülése miatt tojásfehér­jét, tehéntejet, kakaót csak egy éves kor után adjunk. Ugyancsak nem adunk egy éves kor alatt magas pollentartalom miatt mézet és gyógyteát, valamint allergizálódás veszélye miatt olajos magva­kat. Az ételeket lehetőség szerint ne sózzuk-cukrozzuk, enyhe fűszerezés egy éves kor után javasolt.

Főzelékek

A főzelékféléket kezdetben turmixoljuk, illetve paszírozzuk (passzírozással távolítjuk el a zöldborsó héját). Nyolc-tíz hónapos kortól villával törjük át a főzeléket. Darabosan csak akkor adjuk, ha a csecsemő zápfogai már áttörtek, mert ezekkel tudja megőrölni a főzelékrészeket.

Rágásra szoktatást nyolc-kilenc hónapos korától próbáljuk úgy, hogy egy-egy nagyobb, de puha darabot hagyunk a főzelékben, melyet a fogínyével összenyomhat. Ugyanekkortól adhatunk rágcsálnivalót is, mely lehet puha zöldségdarab, sárga­dinnye, banán, kiflivég. Rágcsálni nem adunk cukorkát, kukoricát, diót, kemény, nyers gyümölcsöt vagy zöldségdarabot, mert ezek félrenyelve fulladást okozhatnak.

Egy éves korig az elfogyasztott táplálék napi mennyisége ne haladja meg az 1000 gr-ot. Hat hónapos kor felett az étkezések száma naponta négy-öt, az egyszeri adag 200-250 ml legyen. A csecsemőkor végére a reggeli és az esti szoptatás mellett a kiegészítő táplálékot egyre változatosabbá tesszük, egy-két étkezésre kisded táplálékot is adhatunk.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.