Egészségmegőrzés

Hogyan őrizzük meg egészségünket utazással?

Mára már a repülés szinte mindenki számára elérhető, így sokan utaznak a világ egzotikus tá­jaira is. Bárhová menjünk is, akár egy-kéthetes nyaralás esetén is érdemes és fontos tudni, mi­lyen egészségügyi szabályokat kell betartanunk. A hosszú repülőúton pl. elegendő folyadékot kell fogyasztanunk, lábunkat felpolcolni, és ke­rülni az alkoholt – az utazási trombózis elkerü­lésére. Az utazási biztosítások hosszan sorolják a fontos tudnivalókat, beleértve a megelőzés – az immunizáció, a malária ellenes gyógysze­rek és egyéb szerek alkalmazása – módszereit.

Tervezzünk előre!

Ha folyamatos orvosi ellenőrzést igénylő betegségben szenvedünk, utazás előtt tudakoljuk meg, hogy a célországban mi­lyenek az egészségügyi viszonyok! Ha ko­molyabb betegségünk van, kezelőorvo­sunkkal állíttassunk össze egy listát a teen­dőkről, gyógyszerelésről stb.

Síelés

Ha szabadságra készülünk, és nagy kockázatú sportokat (pl. síelést) szeretnénk űzni, bizonyosodjunk meg arról, hogy szükség esetén kellő orvosi ellátásban részesülhetünk.

A biztosítási „csomag”

Minden üdülés előtt fontos, hogy megfe­lelő utazási biztosítást kössünk! A biztosí­tás hatálya lehetőleg terjedjen ki az utazás idejére tervezett tevékenységek közben be­következő problémákra is. Főleg akkor, ha már eleve tudjuk, hogy veszélyesebb spor­tokat fogunk űzni, mint amilyen a síelés, búvárkodás vagy hegymászás.

Gyógyszerkészlet

Ha mindennap, rendszeresen kell gyógy­szert szednünk, egy kicsivel nagyobb mennyiséget vigyünk, mint amennyi pon­tosan szükséges. A gyógyszereket hagyjuk az eredeti kiszerelésben, csomagolásban, és tegyük a kézipoggyászba, mert a bőrön­dök könnyebben elveszhetnek.

Bizonyosodjunk meg arról, hogy kellő fény­védő faktorral bíró naptejet viszünk magunkkal (legalább 15-ös fényvédő faktorút). Ne feledjük, hogy a napsütés a víz közelében intenzívebb!

Felkészültünk?

Legalább hat héttel az utazás előtt keres­sük fel a háziorvost! Ő majd elmondja, milyen oltások szükségesek (itt az Euró­pán kívüli földrészekre gondolunk). Tud­juk meg azt is, milyen maláriaellenes szert vigyünk magunkkal, és hogy a célország­ban éppen melyik tekinthető hatásosnak.

Biztonságos szex

A szexuális úton terjedő betegségek nagy részét az utazásokat követően hurcoljuk be magunkkal. A legjobb védekezési mód, hogy vigyünk magunkkal elegendő óv­szert, mert nem biztos, hogy az adott he­lyen, országban ez könnyen beszerezhető.

Gyomorbántalmak

Ha a helyi víz fogyasztása bizonytalan, csak palackozott vizet fogyasszunk, és fog­mosásra, szájöblítésre is csak ezt használ­juk. Ha a víz esetleg szennyezett, fertő­zött, kerüljük az italokba a jégkockák használatát, a helyi vízben megmosott sa­láták, nyers zöldségek, kagylófélék és hámozatlan friss gyümölcsök

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.