Egészségügyi kérdezz-felelek

A csapvíz vagy a palackozott víz a jobb?

Nem lehet egyértelműen eldönteni, de talán mégis a csapvizet jobb fogyasztani. Bár az ásványvizeket gyakran kristálytiszta hegyi patakok képével hozzák forgalomba, amikor az amerikai Természeti Erőforrások Védelmének Tanácsa (Natural Resources Defense Council) nevű környezetvédelmi szervezet 1000 üveges vizet tesztelt, megállapította, hogy semmivel sem tisztábbak vagy biztonságosabbak, mint a csapvíz. Mi több, egynegyedükről kiderült, hogy egyszerű palackozott ivóvíz.

Csapvíz és szennyező anyagok

A csapból folyó ivóvíz általában biztonságos, de alkalmanként kerülhetnek bele szennyező anyagok. Ugyanez elmondható azonban a palackozott vízről is. A Texasi Egyetem kutatói 35 különböző márkájú ásványvíz tisztaságát elemezték, és négyben baktériumokat mutattak ki. Másrészről ezekben a vizekben kisebb valószínűséggel található a fogszuvasodás ellen alkalmazott fluor.

Egy másik lehetséges érv a csapvíz mellett, hogy a műanyag üvegek és a kupakok falátoknak nevezett anyagokat tartalmaznak, amelyek felborítják az egészséges hormonműködést, és feltehetően összefüggésbe hozhatók a meddőséggel, a túlsúllyal, és számos más egészségügyi problémával.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.