Gyermekbetegségek

Mennyi vizet kell innia egy gyermeknek?

Az éppen megfogant embrió 95%-a víz, a várandósság végére ez 80%-ra süllyed. Az újszülött 70%-át, a felnőtt embernek pedig 65%-át alkotja víz, ami idős korra 63%-ra csökken. Minden életfolyamat a víznek köszönhetően működik, ez az egyik alapvető és elengedhetetlen őselemünk.

Gyermek folyadék fogyasztása

Gyors anyagcseréje miatt a kisgyermek naponta az össz vér- és más folyadék mennyisé­gének (sejt közötti folyadék) felét kibocsátja magából. Ezért, ha megbetegszik, vagy nem táplálják megfelelően, könnyen kiszáradhat, ami nagyon veszélyes lehet az egészségére. A vizet önmagában is bevihetjük, vagy vízben gazdag ételek fogyasztásával (tej, üdítő, gyümölcs, zöldség, hús stb). Ugyanakkor a szervezet sokféle módon bocsátja ki magából: légzéssel, széklettel, izzadással és a vizelettel.

Egyéb, a folyadékfogyasztás befolyásoló tényezők

Értelemszerűen, tehát aki sokat izzad, az sok vizet bocsát ki magából. A nap folyamán szükséges folyadékfogyasztás mennyiségének meghatározása során figyelembe kell vennünk az elfogyasztott élelmiszert, a végzett sporttevékenységet, a levegő hőmérsékletét, de mindig egyénre szabottan pótoljuk a folyadékot. Kiegyensúlyozott és megfelelő táplálkozás mellett gyereknek és felnőttnek egyaránt azt tanácsoljuk: akkor igyon, ha szomjas.

A korrekt étrend tartalmaz elegendő vizet és ásványi sókat, és elég akkor inni, ha melegünk van, illetve ha folyadékra vágyunk. A megfelelő életmód biztosítja a szervezet folyadékegyensúlyát is. Az anyatejjel táplált csecsemőnek nincs szüksége egyéb folyadék fogyasztására 6 hónapos koráig. Csak ha tápszerrel etetik, akkor lehet vízzel is megitatni őket: 6 hónapos korukig legfeljebb napi 150 ml vizet lehet adni nekik testsúlykilogrammonként, és ezt a mennyiséget fokozatosan csökkentjük kétéves korra 110 ml-re. Ezután a gyerek általában már maga képes arra, hogy igyon, ha szomjas.

Tanítsuk meg a gyereket, hogy vizet és teát az étkezések között és ne közben igyon, akkor is csak keveset, azért, mert ha az étkezés megfelelő összetételű, van benne zöldség és gyümölcs, és nem túl sós, akkor a hozzáadott vízre már nincs szüksége a szervezetnek.

Gyümölcs és zöldség az iskolában is

Tudja meg hogy az iskolában osztanak-e gyümölcsöt és zöldséget rendszeresen, segítenek-e a gyerekeknek elfogyasztani, vagy legalább ösztönzik-e őket arra, hogy megegyék. Egyik dolog a gyerek tálcájára tenni a gyümölcsöt és megint másik megtanítani arra, hogy meg is egye. Bizonyított tény, hogy az iskolai nevelés nagyon fontos; már csak a többi gyereket, illetve a tanárokat utánozva is megeheti a gyerek a gyümölcsöt. Ha ez a szülőkkel összhangban történik, akkor az eredmény garantált.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.