Egészségügyi kérdezz-felelek

Antibakteriális termékek

Használjak antibakteriális szappant?

Ne. Az antibakteriális szappanok semmivel sem távolítják el jobban a kórokozókat és nem is védenek hatékonyabban a fertőzések ellen, mint amikor hagyományos szappannal és bő vízzel alaposan kezet mosunk. A vizsgálatok szerint az egyszerű szappant használó személyek, illetve családok egyáltalán nem betegszenek meg gyakrabban, mint az antibakteriálissal tisztálkodók.

Hatékonyak vagy inkább kerülendők az antibakteriális háztartási tisztítószerek?

Gátolhatják a kórokozók terjedését, ami fontos, ha van a házban fertőző beteg. Tudni kell azonban, hogy ezek a tisztítószerek elpusztítják a baktériumokat, de a vírusokat nem feltétlenül, márpedig számos gyakori megbetegedésért ez utóbbiak a felelősek. Azzal is fontos tisztában lenni, hogy a lúgos, klórtartalmú vegyszerek savakkal, például vízkőoldóval reakcióba lépnek, s ilyenkor mérgező klórgáz képződik. Használatukkor ezért igen körültekintőnek kell lenni.

Az otthoni tisztítási feladatok többsége egy általános tisztítószerrel, mosogatószerrel és ecettel elvégezhető, ráadásul a szakértők úgy tartják, hogy a túl steril környezet egyáltalán nem egészséges a gyermekek immunrendszere szempontjából. A forró víz és a mosogatószer például hatékonynak bizonyult a konyhai és fürdőszobai felületeken található kórokozók elpusztításában.

Egy másik vizsgálatban a szódabikarbóna és ecet oldata a Staphylococcus aureus, a Salmonella és és az E. coli baktériumok 90 százalékát semlegesítette, míg a kereskedelemben kapható tisztítószerek a 99,9 százalékukat. Ez a 9,9 százalék különbség természetesen bizonyos helyzetekben fontos lehet, különösen kisbabák, idősek vagy legyengült immunrendszerű személyek esetében.

A kézfertőtlenítők érnek annyit, mint a szappanos kézmosás?

Igen. Az alkoholos antibakteriális gélek és törlőkendők bizonyítottan hatékonyan távolítják el a baktériumokat és vírusokat, így jó, ha kéznél vannak, amikor nincs lehetőség alapos szappanos kézmosásra. Amikor 292, Boston környéki kisgyermekes család bevonásával vizsgálatot végeztek ezzel kapcsolatban, azok körében, akik 5 hónapon keresztül kézfertőtlenítőt használtak, 59 százalékkal csökkent az emésztőrendszeri fertőzések száma. Egy másik felmérésben azok, akik naponta kb. ötször fertőtlenítették a kezüket, mintegy 20 százalékkal kevesebbszer lettek náthásak, mint akik ritkábban használtak ilyen zselét.

A minél jobb hatékonyság érdekében kb. 1/2 teáskanálnyi géllel vagy egy törlőkendővel alaposan dörzsölje át a kézfejét és a tenyerét. Ha alkoholos változatot vásárol, ellenőrizze, hogy legalább 60 százalék alkoholt tartalmazzon a termék, mert csak ekkor tudja igazán felvenni a harcot a kórokozókkal szemben.

A gyerekek hátizsákjába is mindig tegyen valamilyen antibakteriális kéztisztítót! Amikor 4 héten át egy általános iskolában 420 gyerek naponta többször a terembe való belépéskor, evés előtt, mosdóhasználat után kézfertőtlenítőt kapott, 29 százalékkal kevesebb emésztőrendszeri fertőzés és 49 százalékkal kevesebb megfázás fordult elő, s a betegség miatti hiányzásuk is visszaesett 31 százalékkal.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.