Éhség kontroll

A mértéktelen kávéfogyasztás

A nagy kávéivók mindig egy fáradt lovat akarnak felerősíteni – nevezetesen önmagukat. Leterhelik őket a nem kívánt kötelezettségek, így hát megpróbálják úgy alakítani az energiaszintjüket, hogy az megfeleljen túlságosan sűrű időbeosztásuknak. Ahelyett, hogy a zsigeri érzéseikre – a valódi energiaforrásra – hallgatnának, mesterségesen próbálnak lelkesedést kierőszakolni olyan feladatok iránt, amelyekben valójában nem hisznek.

Imádjuk a kávét!

Úgy tűnik, a kávé szeretete szerzett tulajdonság. Sőt, egyes kutatók úgy vélik, hogy a kávé iránti vágy kondicionált reakció. Kutatásokban mutatták ki, hogy ha egy kellemes ízű ételt egy kellemetlen ízűvel együtt fogyasztunk, végül megszeretjük a kellemetlent is, ugyanis azzal az örömmel társítjuk, amelyet a jobb ízű kísérő fogyasztása okoz.

A kutató A. W. Logue úgy véli, hogy ez a jelenség magyarázza azt, hogy az emberek megkedvelik a kávét és a teát, két olyan italt, amely érvelése szerint eleinte kellemetlen ízű, amíg meg nem szokjuk a fogyasztásukat.

Logue szerint: „Egy új kávé- vagy teaivó általában ízletesebb anyagokat tesz az italba, mint például cukrot és tejet. A kávé vagy tea tényleges íze fokozatosan a cukor vagy a tej ízéhez társul, és így a kávét vagy teát kevesebb cukorral vagy tejjel, végül azok nélkül tudja inni az illető.”kavebab-nagy

A nagy kávéivók reggelente általában úgy ébrednek, hogy rettegnek az előttük álló óráktól. Gyakran olyan állásuk van, amely nem felel meg érdeklődési körüknek és vágyaiknak. A munka iránt érzett motivációjuk általában a pénzügyi romlástól való félelmeken alapul, így a túlzott kávéfogyasztás segít nekik átvergődni a napon.

Kávé és a merengés

A nagy kávéivónak lehetnek zsigeri érzései azzal kapcsolatban, hogy milyen karrierrel lenne valóban érdekes és érdemes foglalkoznia, de a félelmek és az önbizalomhiány akadályozzák. Miután évekig támaszkodott egészségtelen motivációs „eszközeire”, a kávéivó azon kapja magát, hogy a pénzügyi problémáktól való félelemtől, valamint a kávétól függ.

A zsigeri megérzések körülveszik a nekünk szánt karrier-út részletes térképét. Ez a karrier rendes körülmények között valami olyasmi, ami elbűvöli, és természetes módon motiválja az embert, olyan dolog, amely megadja számunkra a pénzügyi hajszoltságtól való szabadságot, és amely segíteni fog másoknak. A meditációból és a csendes szemlélődésből rengeteg útmutatást kaphatunk. Valóban hiszek abban, hogy ha mindenki egy igazán értelmes életcél kialakítására koncentrál, annak az egész világ hasznát látja majd.

Izabella Langh

Szerző: Langh Izabella

Gyakorló természetgyógyász vagyok. Táplálkozási és  életmód specialista is vagyok, immár 12 éve próbálom az embereket egy egészségesebb életforma felé terelni, egyre több sikerrel.