Egészségügyi kérdezz-felelek

Antibiotikumos kenőcsök

Megvágtam magam. Tegyek a sebre antibiotikumos kenőcsöt?

Igen. Az antibiotikumos krémek megakadályozzák, hogy a bőrön mindig jelen lévő baktériumok megfertőzzék a sebet. Kutatások szerint a kenőcs baktériumölő hatóanyaga, valamint a kenőcsnek már a puszta jelenléte is segít. Egy tanulmány kimutatta, hogy az antibiotikumos kenőcscsel kezelt sebeknek csupán az 5 százaléka fertőződött el, míg a vazelinnal bekent sebeknél 18 százalékos volt ez az arány. Lehetséges, hogy a kenőcsök egy további módon is segítenek (a krémek és gélek viszont nem): megvédik a sérült bőrt, így a sejtek közt könnyebben alakulnak ki az új bőr képzéséhez szükséges kapcsolatok.

Tény vagy tévhit?: A vágásokat hidrogén-peroxiddal kell lemosni.

Tévhit: Hagyja a polcon az üveget, s a kisebb vágá­sokat és horzsolásokat egyszerűen folyó víz alatt öblítse át, majd kenje be őket antibiotikumos kenőccsel! A peroxid valóban elpusztítja a sebbe esetleg már bekerült baktériumokat, de kárt tesz azokban a sejtekben is, amelyek megpróbálják összeforrasztani a bőrt. Egy vizsgálatban úgy talál­ták, hogy a hidrogén-peroxiddal kezelt sebek las­sabban gyógyultak be azoknál, amelyeket antibioti­kumos kenőccsel vagy baktériumölő hatóanyagot nem is tartalmazó kenőccsel kentek be.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.