Egészségügyi kérdezz-felelek

Hatékonyabbak a koffeintabletták, mint a kávé?

E szerek a koffeinnek köszönhetik a hatásukat, ugyanúgy, mint a kávé vagy a kóla. A tablettánként 200 milligrammos koffeintartalom azonban majdnem a duplája egy 250 ml-es főzött amerikai hosszú kávéénak. A Magyarországon kapható koffeintabletta 100 mg-os, ami megfelel egy csésze szokványos magyar presszókávénak. Napi 2×1 tablettánál több bevétele nem javasolt. Két deciliter erős fekete tea is közel ennyi koffeint tartalmaz, míg a zöld tea ennek körülbelül a harmadát. 100-120 mg koffein van egy liter kólában.

Ne kövesse el azonban azt a hibát, hogy e tablettákat koffeines üdítőitallal vagy kávéval veszi be! 200 milligramm (ennyi van egy VNK serkentőszer és egy csésze kávé kombinációjában) vagy annál több koffein egyidejű bevitele „koffeinbódulatot” okozhat. Ettől enyhébb esetben csak kissé ideges és szorongó lesz, de okozhat szapora szívverést és hasmenést is, hogy az éjszakai gyilkos álmatlanságot ne is említsük.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.