Magasvérnyomás kezelése

Béta-blokkolók szerepe a vérnyomáscsökkentésben

A gyógyszerek következő csoportja a béta-receptor-bénítók vagy röviden béta-blokkolók. Ezek a szerek kb. 15 évvel ezelőtt történt bevezetésük után rövid idő alatt a legnépszerűbb vérnyomáscsökken­tőkké váltak, és egészen a legutóbbi évekig uralták a piacot. Rendkí­vül sok hatóanyagot fejlesztettek ki a gyógyszergyárak, ezek közül egyet már visszavontak súlyos mellékhatásai miatt, de még most is szinte évente hoznak ki egy újabb béta-blokkolót.

Működésük

Hatásuk lényege az, hogy az alfa-receptor-bénítókhoz hasonlóan a receptorhoz kö­tődnek, így megakadályozzák a receptor természetes hormonja, az adrenalin (és kisebb mértékben a noradrenalin) hatásának kialakulá­sát.

Az adrenalin a szívizomzat összehúzódásait erősíti, és fokozza a szív ingerképzését, vagyis növeli a pulzust. Az érfalban az adrena­lin ellensúlyozza a noradrenalin érösszehúzó hatását, ugyanakkor viszont a szimpatikus végkészülékekben elősegíti a további noradrenalin-felszabadulást.

A béta-receptorok bénítása  tehát az adrenalin helyének elfoglalása  így csökkenti a szív munkáját és a pulzusszámot, és ez a vérnyomást csökkenti, hiszen a vérnyomást a szív tartja fenn. Ugyanakkor ez azt a veszélyt is magában hordoz­za, hogy a szív túlságosan legyengül  rejtett szívelégtelenség ese­tén ez végzetes következményekkel járhat.

Lehetséges mellékhatások

Ha a szívizomzat még nem, vagy csak alig károsodott, a vérnyomás csökkenése miatt a szívre rótt terhelés jelentősen csökken, tehát nyugodtan lehet adni ezeket a szereket. A kiserekben változó hatást szoktunk tapasztalni: sok betegen értágulat következik be, ami kedvezően hat a vérnyo­másra, de a betegek egy része hűvös, fázékony végtagokról számol be, és érszűkületben szenvedő betegen a panaszokat fokozhatja ilyen típusú szerek adása.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.