Allergia és asztma

Az asztmás roham belülről

Az asztmás „roham” ugyanúgy valamilyen kiváltó okkal kezdődik, mint az allergiás. Az ok lehet egy allergén vagy akár egy olyan, látszólag teljesen ártalmatlan dolog is, mint a tél első hideg napja.

Asztmás roham

Az asztmás rohamra figyelmeztető jelek

Egyéni eltérések mindenkinél lehetnek, de az alábbi előjelek közül egyet biztosan tapasztal:

  • A fújóerő csökkenése
  • Krónikus köhögés, különösen éjszaka
  • Szapora vagy nehézlégzés
  • Szorító vagy kellemetlen érzés a mellkasban
  • Váladék a mellkasban, amit nem tud felköhögni
  • Könnyebben kifullad, mint máskor
  • Zihálás
  • Kimerültség
  • Nyugtalanság
Az asztmás roham egyik előjele a krónikus köhögés.
Az asztmás roham egyik előjele a krónikus köhögés.

A kiváltó ok ingerlőén hat a légutakra. Ha valaki nem asztmás, ilyenkor egyszerűen köhög egyet, és már túl is van a dolgon. De ha asztmás, az ingerlés hatására a légutakat bélelő szövetek hízósejtjeiből hisztaminok, leukotriének és más vegyületek szabadulnak fel.

Az asztmás roham másik fontos előjele lehet a kimerültség.
Az asztmás roham másik fontos előjele lehet a kimerültség.

 

Hogy hogyan érzem magam asztmás roham közben? A legegyszerűbben úgy jellemez­hetném, ha azt mondom, képzeljék el, hogy minden lassított felvételként történik. Minden cselekvéshez óriási erőfeszítés kell – még a beszédhez is! Úgy érzem magam, mintha nyakig melaszban gyalogolnék, és az egész testem sajog. Minden lélegzetvétel külön erőfeszítés, és hallom, ahogy a mellkasomban kezdetét veszi a sípolás. Az első gondola­tom az, hogy tiszta, friss levegőt kell a tüdőmbe szívnom, ami enyhítheti a fájdalmat, és hogy meg kell próbálnom ellazulni, másként nem fogom tudni végigcsinálni.

Éva, 26 éves, Budapest

 

Az asztmás rohamaimat általában a stressz váltotta ki, hol fizikai stressz (pl. tornaóra), hol pedig szellemi (pl. vizsga közben). Először ingerlő érzés jelentkezik a torkomban, azután észreveszem, hogy egyre nehezebb lélegeznem. Egy idő után úgy tűnik, bármennyi levegőt szívok be, képtelen vagyok megtölteni a tüdőmet. A lassú, szabályos légzés segít, csak olyankor meg úgy érzem, nincs elég oxigén a szervezetemben. Fiatalabb koromban néha eljutottam a ziháló stádiumba is, amikor a be- és a kilégzés is jellegzetes zajjal jár. Mostanában évek telnek el két roham között, s ha mégis jelentkezik, általában enyhe.”
Tamás, 38 éves, Miskolc

Emiatt megfeszülnek a hörgőket (a tüdőbe a levegőt be- és onnan kivezető vékony csövek) körülvevő izmok, s ennek tulajdonítható az asztmások által érzett feszülés és nyomás. Az asztmára jellemző gyulladásos folyamatok hörgőgörcsöt is okozhatnak: ilyenkor a hörgőket körülvevő izmok heves összehúzódása miatt a levegő nem tud áramolni, s ez nehézlégzéshez vezet (mert a beteg csak erőlködve tud be- és kilélegezni az elzáródott légutakon keresztül).

Vegyük komolyan az asztmát!
Vegyük komolyan az asztmát!

Az így kialakuló gyulladás miatt rövid idő alatt nyák és folyadék halmozódik fel a tüdőben, olyan mennyiségben, amivel már nem tudnak megbirkózni a csillók (a légutakat bélelő sejtek szőrszerű nyúlványai, amelyek normális esetben kihajtják a folyadékot, s ezzel tisztán tartják a tüdőt).

Ilyenkor a beteg köhögni próbál, mert el akarja távolítani a nyákot, ugyanakkor nem kap elég levegőt. Mindez még csak az asztmás roham első fázisa. Ekkor ugyanis az immunrendszer megérzi, hogy valami nincs rendben, és megpróbálja rendbe tenni a dolgokat. Sajnos azonban ez a beavatkozás csak tovább ront a helyzeten. Az immunrendszer különféle sejtjei olyan vegyületeket bocsátanak ki, amelyek aktivizálják a neutrofil és eozinofil granulocitákat. Az e sejtekből felszabaduló vegyületek azután gyulladást keltenek, és ennek a következménye az asztmára jellemző krónikus gyulladás.

Az említett vegyületek azt is gátolhatják, hogy a légutak simaizmai megfelelően reagáljanak az idegrendszerből érkező, ellazulást parancsoló jelzésekre.

Sőt akadályozhatják, hogy a vér oxigént vegyen fel a belélegzett levegőből (így az egész szer­vezetben oxigénhiány alakul ki), és fokozhatják a nyákelválasztást, ami még súlyo­sabb dugulást okoz.

Végleges hatások

Ha ezek a hatások hosszabb ideig állnak fenn, egyes asztmásoknál a légutak átépülését eredményezhetik, ami a tüdő végleges elváltozását jelenti. A jelenséget a hajszálerekből szivárgó vér, a simaizomsejtek túlnövekedése, valamint a légutak falainak hegszövetképződés és egyéb fizikai változások miatti megvastagodása okoz­za. A végeredmény a légutak visszafordíthatatlan módosulása és a tüdőfunkció vég­leges romlása lehet.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.