Allergia és asztma

A háziporatka és egyéb rovarok hatása az asztmásokra

Mivel a háziporatkák tömegesen idéznek elő allergiás reakciót, behatóan tanulmányozták őket és számos módszert dolgoztak ki az elpusztításukra, ami nem elég, ugyanis az allergénjeik megmaradnak. Az allergéneket semlegesíteni kell – azaz a szerkezetüket kell megváltoztatni oly módon, hogy az immunrendszer számára ne legyenek felismerhetők.

Néhány tény ismerete megkönnyíti a poratkák elleni fellépést

 • A poratkák a párás környezetet kedvelik. Nem isznak, hanem a levegőből veszik fel a nedvességet. Amikor a relatív páratartalom 50 százalék alá esik, az atkák fokozatosan kiszáradnak és elpusztulnak.
 • A poratkák az ember lehámló bőrhámsejtjeivel táplálkoznak, de ezeket csak akkor fogyasztják el, ha előzőleg penészgombák lebontották őket. A magas (70-90 százalékos) relatív páratartalom mindenki számára probléma, aki allergiás a poratkákra, mert ez kedvez az atkáknak legmegfelelőbb penészgombafaj tenyészésének.
 • A poratkák matracokban, párnákban, kárpitokban, plüssállatokban tanyáznak. Amikor az ember belesüpped egy fotelbe, bebújik az ágyba, vagy éjszaka forgolódik, nagy mennyiségű allergén verődik föl, s bőre vagy légútjai ilyenkor kapják a legnagyobb dózist. Szőnyegekben is előfordul a poratka, de általában kisebb mennyiségben.
 • A poratka allergénje aránylag nehéz, szem­ben pl. a macskák vagy penészgombák allergénjeivel. Kevés szálldos belőle a leve­gőben, ezért a legtöbb akkor kerül a szerve­zetbe, amikor a forráshoz – párnához, mat­rachoz, plüssjátékhoz – közel lélegzünk. Ez magyarázza, hogy a levegőszűrőknek a poratkára allergiás egyének nem sok hasz­nát veszik.
 • Poratka mindenhol előfordul, s a ruházattal bárhová behurcolhatok. Még ha időről időre sikerül is kiirtani őket a lakásból, ha­marosan újra megjelennek. Egy-egy új mat­racban négy hónapon belül megtelep­szenek.

Az atkák elleni hadviselés alapjai

 • A közvetlenül a forrpont feletti hőmérséklet elpusztítja a poratkákat, és inaktiválja a Der-pl nevű allergént, amely az asztmásoknak a legtöbb problémát okozza. Saj­nos a Der-p2, a másik atkaallergén nem hőérzékeny.
 • A legalább 55 °C-on történő mosószeres mosás (pl. 60 °C-os gépi mosási ciklus) során az atkák és az allergének is megsemmisülnek.
 • Az alacsonyabb hőmérsékleten történő mosás az atkákat nem, csak az allergéneket semmisíti meg. Ez akkor lehet hasznos, ha az atkákat valamilyen más módszerrel már elpusztítottuk. A ruhák, ágyneműk rendszeres mosása az emberről levált hámsejteket is eltávolítja, csökkentve ez­zel az atkák táplálék-utánpótlását. (Ez ekcéma esetén hasznos, mert a hámló bőr súlyosbítja a problémát azál­tal, hogy az atkáknak még több táplálékot biztosít.)
 • Lehet kapni atkaölő szereket, amelyek a mosószerhez ad­hatók. A mosás végén a vegyszer kiöblítődik a ruhákból, ezért használatuk nem okoz újabb allergiás reakciót.
 • A vegytisztítás elpusztítja az atkákat és az allergének egy részét, de változó arányban (20-70 százalék).
 • A hat órán túli hűtés megöli az atkákat. Ugyanígy el­pusztítja őket az is, ha száraz időben erős, közvetlen nap­sugárzásnak vannak kitéve a szőnyegek és takarók. Az allergének azonban mindkét esetben megmaradnak.
 • Porszívózásnál az atkák belekapaszkodnak a szőnyeg szö­vetébe, s kb. 65 százalékuk benne marad. Egy közönséges porszívó menet közben viszont az allergéneket szétszórja a levegőbe – ezért belélegezhető mennyiségük közvetle­nül a porszívózás után háromszorosára női

Küzdelem az atkák ellen

Nem szabad elfelejteni, hogy az ellenség nem maga a házipor, hanem a poratka. Előfordulhat, hogy egy lakásban vastagon áll a por, de mivel száraz a levegő és gyakran szellőztetnek, alig van benne atka. A másik lakás makulátlanul tisztának tű­nik, mégis hemzseg az atkáktól, mert jól szigetelt, levegője meleg és enyhén párás. Az ilyen lakásokban lévő szőnyegek, matracok és kárpitok az atkák ideális élőhelyei.

A naponta történő száraz portörlés, porszívózás (közönséges porszívóval) csak felkavarja az allergéneket és telíti velük a levegőt. Ezért van az, hogy az atkákra allergiás személy sokkal rosszabbul lesz egy látszólag ragyogóan tiszta lakásban, mint egy olyan­ban, ahol áll a por.

Jegyezzük meg! Az atkák elleni eredményes védekezés egyik legfontosabb eleme, hogy a levegőt szárazabbá kell tenni, ala­csony páratartalom mellett az atkák nem tudnak elszaporodni.

Túl száraz vagy túl nedves?

Ma már bizonyított tény, hogy a modern otthonok többségében a levegő páratartalma túl magas, ami kedvez a poratkák és penészgombák elszapo­rodásának. Mégis sokan szereltetnek be párásítót, mert azt gondolják, hogy lakásuk levegője túl száraz, ami irritálja az orr- és toroknyálkahártyát. Számos tudományos vizsgálat bizonyítja, hogy a problémát nem a levegő szárazsága, hanem a beltéri légszennyező anyagok és a túlfűtés okozza.

Ha orrunkban, torkunkban kaparó érzés lép fel, lakásunk levegőjének szennyezettségét kell csökkenteni. Az viszont igaz, hogy asztmás rohamnál a száraz levegő súlyosbító tényező. Az alábbiakban leírt egyéb módszerek mind azzal járnak, hogy felkavarják a poratka allergéneket, ezért a műveletet ne az allergiás személy végezze, és ő ne is tartózkodjon a lakásban.

Az ágy

Kezdjük az ággyal, mert itt a legnagyobb az allergén-koncentráció. A legjobb az, ha új matracot és párnát veszünk, atkabiztos huzat kerül rá. Az ilyen huzat nem engedi át a le­vált hámsejteket és az atkákat, így azok az új matracban, párnában nem tudnak megtelepedni. A korszerű atkabiztos huzatokon apró pórusok vannak, melyeken keresztül szellőzhet, a nedvesség, a verejték fel tud szívódni – ettől kellemesebb aludni rajtuk, mint a régebbieken.

Atkaallergének

Ezek a pórusok elég parányiak ahhoz, hogy a bent lévő atka-allergéneket se engedjék ki, így régi matracra húzva is jó szolgálatot tesznek, mert benne tart­ják az allergéneket. Ám maguk az atkák ettől még vígan tenyésznek odabent (mindig van belül még elég hámsejt ahhoz, hogy évekig is eléljenek rajta), s fennáll a veszélye, hogy ha a legkisebb szakadás is keletkezik a huzaton, a matracban lévő allergének nagy mennyiségben szabadulnak ki. Ezért, ha meg­tehetjük, tanácsos mindenképpen új matracot vásárolni.

Hőkezeltessük az ágyat!

A másik megoldás, hogy egy erre szakosodott cég szakem­beréve hőkezeltetjük az ágyat, a matracot és az összes ágyneműt. Ez egy újfajta eljárás, melynek során az ágyat műanyag „sátorba” zárják, s nagyon magas hőmérsékletre felhevítik. Úgy van megtervezve, hogy az összes atkát elpusztítsa, még a matrac belsejében lévőket is, s egyszersmind hatástalanítsa az allergéneket. (A nappali ülőbútorait is alá lehet vetni ilyen eljárásnak.)

Jegyezzük meg! Ha a huzat kisgyermek ágyneműjére kerül rá, ellenőrizni kell, hogy nem fulladhat-e meg tőle. Az eleve ilyen huzattal készült matracok, ágyneműk ebből a szempontból biztonságosabbak. Vásároljunk új paplant (vagy mossuk ki, ül. vegytisztíttassuk a meglévőt), és tegyünk rá atkabiztos huzatot!

Alacsonyabb a száma a kárpitokban

A kárpitozott ágy kárpitos részében is jelen vannak az at­kák, bár sokkal alacsonyabb számban, mint a matracban. Ezért, ha lehet, egyszerű fa vagy fém ágykeretet vegyünk. Vagy pedig a kárpitozott részt vonjuk be atkabiztos huzattal, ÜT. nejlonfó­liával, amit ragasztószalaggal résmentesen lezárunk.

Minden ágyneműt minimum 60 °C-on mossunk ki – a taka­rókat vegytisztítóba is beadhatjuk, vagy vegyünk újakat. Ettől kezdve a lepedőket hetente, a takarókat kéthetente mossuk ki.

Szabaduljunk meg minden fölösleges ágyneműtől, pl. step­pelt ágytakaróktól, bolyhos alátét-takaróktól, vagy pedig rend­szeresen mossuk vagy vegytisztíttassuk őket.

Atkák eltávolítása

Az atkák eltávolítása érdekében az elektromos melegítőta­karókat is ki lehet mosni. Ezek segítségével nagyon jól szára­zon tartható az ágy, és megelőzhető, hogy az atkák megtele­pedjenek az új atkabiztos huzataink felületén. Lehetővé teszik, hogy az atkabiztos huzatot, a lepedőket, alátét-takarókat ne kelljen olyan gyakran kimosni. Állítsuk az elektromos takarót magas fokozatra, és hagyjuk a megvetett ágyban legalább 12 órán keresztül (a tűzvédelmi előírásokat betartva).

Figyelem: ez az eljárás az atkabiztos huzatok némelyikét károsíthatja, ezért tá­jékozódjunk a gyártónál. Ha még nem vásároltunk atkabiztos huzatokat, érdemes egyiptomi gyapotból készültet választani, ami károsodás nélkül bírja az ilyen magas hőmérsékletet.

Gyerekágyak és gyerekjátékok

Ha egy szobán több gyerek is osztozik, az összes ágyat és ágy­neműt kezelésbe kell venni. Asztmás gyermek soha sem alhat még így sem az emeletes ágy alsó szintjén, mert a felette lévő matracról ráhullanak az atka-allergének.

Hetente egyszer legalább hat órára az összes plüssállatot a mélyhűtőbe kell rakni, hogy az atkák elpusztuljanak. Első alkalommal rögtön ezt követően tanácsos kimosni a játékokat, hogy megszabaduljanak a bennük lévő esetleges allergénektől, majd alapos szárítás következik centrifugában vagy szárítógépben. Forróvizes mosás, ül. fagyasztás/mosás alkalmazandó gyerektakarók, jelmezruhák, babaruhák és minden más gyerekszobai textília esetén.

A következő lépések

Gyakran vannak tele atkákkal a ruhák, különösen a kötött pulóverek, kabátok, gyapjúnadrágok. Ezeket érdemes vegytisztítóba adni, vagy otthon kimosni atkaölő szer hozzáadásával, aztán fűtött helyen tárolni, hogy mindig teljesen szárazak legyenek! A korpa voltaképpen hámló bőrpikkely, amit az atkák szívesen fogyasztanak. Segíthet a korpásodást gátló sampon.

A por belégzése elkerülendő!

Tanácsos kerülni a rakodást, a padlásra menést, a nagytakarítást, a szekrények kirámolását, a bútorok átrendezését – mindez csak megfelelő porvédő maszkkal végezhető.

Kerülendő a ventilátoros hősugárzó, mert felkavarja a szőnyegből az allergéneket

A központifűtés-rendszerek hőlégfúvóit el kell tömíteni, mert a belőlük kiáramló levegő végigfújja a lakáson az allergéneket. Ha van rá mód, érdemes olyan porszívót venni, amely egyetlen allergént sem enged ki, illetve lakáson kívülre üríti őket, ahelyett, hogy a belső légtér levegőjében szórná őket szét. Vásárlás előtt meg kell győződni arról, hogy a készülék valóban megfelel-e a célnak – sok gépet hirdetnek „allergia-porszívó”- ként, ám ezek minősége igen válto­zó.

Másik lehetőség, hogy porszívózás előtt az ágyat mindig le kell takarni egy tiszta lepedővel, utána pedig az ablakokat félórára kinyitni. Az ablakok becsukása után újabb félóráig a port hagyni kell leülepedni, mielőtt óvatosan levennénk az ágyról a lepedőt. Portörléshez ajánlott néhány csepp eukaliptuszolajjal megnedvesített ruhát használni – ennek szaga elriasztja az at­kákat.

Mi a helyzet a spraykkel?

Az atkairtó sprayk olykor jól használhatók, de megvannak a maguk korlátai. Mivel nem hatolnak be a bútorkárpitokba, párnákba, matracokba, a poratkák teljes létszámát nemigen befolyásolják. Még a szőnyegekben sem érintik az atkák többségét, legfeljebb akkor, ha nagyon alaposan bedörzsöljük a szálak közé. (Az „atkaellenes” szőnyegsamponok pedig teljesen hatástalanok.) A legbiztonságosabb szer a benzil-benzoát – olyannyira, hogy rühfertőzés esetén közvetlenül a bőrre is alkalmazzák. Ilyen adagban bőrirritációt okozhat, de az atkairtó spraykben használt koncentrációban ez ritkán fordul elő.

Ne permetezzünk sokáig!

A hónapokon, éveken át történő folyamatos permetezés azonban nem tanácsos. Az orvosok általában nem javallják az ágyneműk, valamint a szőnyegek, ill. bútorok beszórását csecsemők, kisgyerekek szobájában. Még veszélyesebbek azok a sprayk, amelyek pyretroid vegyületet vagy pyretrumokat tartalmaznak. Ez utóbbit egy növényből nyerik, s ezért mint „természetes” szert adják el. A pyretroidok azonban kifejezetten mérgezőek lehetnek, ha tartósan érik a szervezetet, ráadásul gyakran allergiás reakciókat is előidéznek. Ezeket tehát mindenképpen kerülni kell.

Inaktiváló sprayk

Olykor hatásosabbak az allergéneket inaktiváló sprayk (szemben azokkal, amelyek magukat az atkákat irtják). Két fajtájuk létezik – egyik sem poratkaaller-génspecifikus, hanem többféle allergén ellen is hatékony. A poliszacharidos permetek összetapasztják az allergén-részecskéket, így azok nem tudnak a levegőben szálldosni és a légutakba kerülni.

A csersavas sprayk az allergének szerkezetét változtatják meg, így azokat a szervezet nem ismeri fel, nem allergiás rájuk. Mivel csersav a teában is van, ártalmatlan vegyületnek tekintik, ám a kapható sprayk változó minőségűek, sok szennyező anyagot tartalmazhatnak, ezért veszélytelenségük hosszú távon nem garantálható. Ágyneműket mindenesetre nem tanácsos bepermetezni velük.

Újabban kaphatók olyan szőnyegek és ágyneműhuzatok, amelyeket eleve rovarirtó bevonattal látnak el, ezeket azonban alighanem legjobb elkerülni.

Jegyezzük meg! A hálószobának érdemes különleges figyelmet szentelni: mindig időben szellőztetni, cserepes növényeket, akváriumot nem tartani benne. A hálóban mellőzni kell a ruhaszárítást, a szőnyeg samponozását. Propánbutángáz-palackról üzemelő kályha használata sem ajánlatos, mert párásítja a levegőt.

Elszívó ventilátor felszerelése

Ha a hálószobába nyílik a fürdőszoba, érdemes felszereltetni nagy teljesítményű elszívó ventilátort, vagy ha ablak van rajta, azt fürdés közben szélesre tárni, és utána is nyitva hagyni, hogy a pára kimenjen – vagy, ha van másik fürdőszoba, ezt egyszerűen nem használni. A hálószobában lévő mosdó is pá­rásítja a levegőt.

Mi egyebet tehetünk?

Mielőtt feltennénk a kérdést, vajon mindent megtettünk-e, hagyjuk, hadd teljen el valamennyi idő. Egy vizsgálat kapcsán az atkaellenes kampány látható eredményt csak nyolc hónap után hozott. Ha a beteg állapota még mindig nem javult annyi­ra, amennyire várható, drasztikusabb atkairtó programmal is meg lehet próbálkozni.

Teljesen takarítsuk ki a hálószobát, poroljunk le alaposan mindent, a szegélyléceket, képkereteket, a szekrények tetejét, a bútorok mögötti részeket is. Távolítsunk el mindent, amit az ágy alatt tárolunk, hogy a porszívózás a jövőben könnyebb le­gyen. Ezalatt az ágyat jól takarjuk le.

Ne használjunk szőnyeget!

A fürdőszobaszőnyegtől szabaduljunk meg. A hálóban se le­gyen szőnyeg, vagy ha ragaszkodunk hozzá, vegyünk speciális atkaellenes gőzsugártisztítót, amely elpusztítja a szőnyegben tanyázó atkákat, és semlegesíti az allergénjeiket. A kellő haté­konysághoz a gépnek forrpont fölötti hőmérsékletű gőzt kell produkálnia, túlnyomás segítségével. Figyeljünk oda, hogy megfelelő készüléket válasszunk.

Ha eltávolítjuk a szőnyegeket, hetente többször is fel kell mosni a padlót nedves felmosóronggyal, mert a fedetlen pad­lón a por hamar összegyűlik, és onnan könnyen a levegőbe ke­rül. A szőnyegek egyik előnye, hogy a port megkötik, és „pad­lószinten” tartják.

Jegyezzük meg! A függönyöket mossuk ki vagy vegytisztíttassuk, illetve szereltessünk föl helyettük olyan redőnyt, amit nedves ruhával könnyen tisztára törölhetünk! Ha a szőnyegekhez már vettünk atkaellenes gőzsugártisztítót, a függönyöket is kezeljük vele 2-3 hetente!

Mi a helyzet a ruhákkal?

A szennyes ruhákat távolítsuk el a hálóból, a fiókokat és polcokat tisztítsuk ki, majd alaposan szárítsuk meg őket! A hálószobában csak frissen mosott ruhaneműt tartsunk! A hálóból minden kárpitozott kelléket távolítsunk el – az ágyról pl. a henger- és díszpárnákat, továbbá a foteleket, puffokat, párnázott székeket. Az ablak közé való huzatmentesítő párnáknak, szövetből készült lámpaernyőknek, valamint a bársonybevonatú bútordaraboknak is távozniuk kell.

Az alternatív megoldás

Ha a házimunka még inkább allergizál, mint a poratka, érdemes beszerezni egy nagy teljesítményű párátlanító berendezést, amellyel az atkák is kiirthatok. Ez a levegőt a lélegzéshez túl szárazzá teszi (relatív páratartalmát 25 százalékra csökkenti), tehát a hálóban csak nappalra legyen bekapcsolva, és a helyiség ajtaját tartsuk becsukva. A berendezés hatékonyságát csökkentő minden nedvességforrást ki kell iktatni, és a nyílás-zárókat jó szigeteléssel kell ellátni.

Este ki kell kapcsolni a párátlanítót, és lefekvés előtt a háló ajtaját kb. egy órára nyitva kell hagyni. Persze a matracban, szőnyegben, függönyben, ruhákban, plüssállatokban meglévő allergének ettől még megmaradnak. Ezek kiküszöbölése, ill. semlegesítése a fentebb vázolt módszerekkel történhet.

A ház többi része

Az otthon tökéletes atkamentessé tétele meglehetősen nehéz feladat, de kellő elszántsággal sikerülni fog. Minden a hálószoba kapcsán eddig leírt lépés – a levegő páratartalmának csökkentése, a szőnyegek, függönyök kezelése – a ház többi részére is alkalmazható. A kivétel – és egyben az egész atkamentesítés legnehezebb része – a nappali kárpitozott berendezése.

A rögzített kárpitok (vagyis a hordozható díszpárnákon kívül gyakorlatilag minden) az atkák számára ideális, zavartalan élőhelyet biztosítanak, s különösen nehéz velük boldogulni. Az egyik lehetőség ezen bútorok speciális hőkezelése, ha ilyen szolgáltatás helyben hozzáférhető. Ennek hatására a bent tanyázó atkák elpusztulnak, allergénjeik pedig semlegesítődnek. Ezzel egy időben a levegő páratartalmának drasztikus csökkentésével – pl. éjszakára bekapcsolt, nagy teljesítményű párátlanító berendezéssel – elejét lehet venni az atkák nagyarányú, újbóli megtelepedésének.

Megoldás: helyettesítés

A másik megoldás az összes kárpitozott bútor bőr vagy műbőr bevonatúakkal történő helyettesítése – ezek az atkák szá­mára áthatolhatatlanok. Jók a levehető párnákkal ellátott, kár­pit nélküli fa- vagy bambuszbútorok is. Párnáikat még újkorukban érdemes ellátni méretre szabatott, atkabiztos huzattal (nehéz beszerezni, utánajárást igényel), majd ezekre rá­tenni az eredeti huzatot, amit rendszeresen kell mosni.

Csótányok és egyéb rovarok

A poratkákkal kapcsolatos intenzív és kiterjedt kutatáshoz vi­szonyítva a csótányok és allergénjeik kiküszöbölésének lehető­ségeit mind ez ideig alig vizsgálták. Ez nagy baj, mert az allergi­ás tünetek nagyon nagy hányadáért e rovarok felelősek.

A csótányok a hideg teleket többnyire nem tudják átvészelni, ennek ellenére némelyik toronyházban az egész évet kihúz­hatják. Mivel egyedszámuk nyáron megnő, télen pedig lecsök­ken, szezonális allergiákat okozhatnak, amelyek gyakran összetéveszthetők a szénanáthával. Magyarországon főleg a lakótelepeken, a távfűtőrendszer segítségével szaporodhat­nak el e rovarok.

Csótányok, az élősködők

A csótányok (más néven svábbogarak) hatlábú „mini-kese­lyűk”, melyek az ember által szétszórt ételmaradékokon élnek. Levedlett vázuk, ürülékük és nyáluk tartalmazza az allergéneket. Ha meg akarunk szabadulni a csótányoktól, az alábbiakat kell tennünk:

 • Az ételmaradékokat, morzsákat mindig gondosan el kell takarítani, az edényeket, tányérokat, evőeszközöket rög­tön étkezés után elmosni. Minden élelmiszert „csótány­biztos” edényben, rekeszben érdemes tárolni, és a szeme­tet naponta levinni!
 • Csak a konyhában, az ebédlőben tanácsos étkezni; e helyiség(ek) padlóját nagyon tisztán kell tartani! Sohase szabad a hálószobában enni!
 • Sehol ne maradjanak vízfoltok, vízcseppek, melyekből a csótányok ihatnak. A szivárgó vízvezetékcsöveket meg kell javíttatni, a csöveken pedig a párakicsapódást meg kell előzni! A kifröccsent folyadékcseppeket fel kell itatni!
 • Be kell tömni minden rést, hézagot, lyukat, amelyen ke­resztül a csótányok a lakásba juthatnak!
 • Kihelyezhető csótányirtó csalétkeket ajánlott használni, amelyeket 2-3 havonta cserélni kell! A bórsav és a kova­föld ugyancsak hatékony, különösen a konyhaszekrény­be, mosogató, beépített szerelvények alá helyezve. Jóllehet a tisztaság igen fontos, a probléma nemritkán az épület szerkezetéből adódik, s ilyenkor hiába a rendszeres, alapos takarítás, a csótányok mindig előjönnek. Ebben az esetben megbízható rovarirtó céggel kell felvenni a kapcsolatot.
 • Különösen érvényes ez a nagyobb bérházakra, lakótelepékre. Ilyenkor az egyes lakásokból külön-külön nem lehet kiirtani e kellemetlen rovarokat – ez csak az egész ház csótánymentesítésével lehetséges, mert különben a szomszédos lakásokból, szemétledobó aknából stb. mindig visszajönnek a csótányok.

Hogyan irtsuk?

Sajnos, ha a csótányokat sikerül is kiirtani, rengeteg allergénjük marad a lakásban, bármilyen alapos is a takarítás. Ennek okai egyelőre nem világosak, ettől azonban még nem szabad feladni a küzdelmet a csótányallergének ellen – már annak is jelentős hatása lehet, ha mennyiségüket akár csak kis mértékben sikerül csökkenteni. Amerikai kutatók olyan gyerekeket vizsgáltak, akik csótányallergénekre voltak érzékenyek, és azt találták, hogy asztmás tüneteik súlyossága a lakásban lévő allergénszint függvényében változott.

Minden gyermek otthonában jelen voltak a csótányallergének – ami nem meglepő, hiszen ez okozta az allergiájukat. Ám azok a gyerekek, akik odahaza a legmagasabb csótányallergén-koncentrációnak voltak kitéve, háromszor nagyobb valószínűséggel kerültek kórházba asztmájukkal, betegségük miatt többet hiányoztak az iskolából, és fulladásuk miatt több éjszakát nem tudtak átaludni.

Jegyezzük meg! Csótányallergének az élelmiszerekben? A lisztet gyakran szennyezik csótányallergének. A főzés, sütés csökkenti az allergének koncentrációját, de nem semmisíti meg őket teljesen.

Egyéb rovarok

A lakásokban megtelepedő összes rovar okozhat allergiás reakciót az arra érzékeny egyéneknél. A házilégy és a múzeumbogár (ez utóbbi lárvája miniatűr sündisznóhoz hasonlít) is okozott már egyeseknél allergiát. A szabadban repkedő rovarok is idézhetnek elő allergiát, ha nagy egyedszámban találkozik velük az ember – pl. szúnyogok, tegzesek, kérészek.

Az egérveszély

A legutóbbi időkig senki nem vizsgálta az egereket abból a szempontból, hogy vajon ők maguk az allergének, vagy a szőrük, ürülékük. A legújabb kutatások kimutatták, hogy az USA nagyvárosainak belső részeiben lakó gyerekek 18 százalékánál allergiás reakció mutatható ki az egerekre, s ez asztma esetén súlyosbító tényező lehet.

A beltéri páratartalom csökkentése

A mai világban, amikor mindenki a minél tökéletesebb hőszige­telésre törekszik, csak egy dologról feledkeznek meg: a szellő­zésről. A lakásban nap mint nap hatalmas mennyiségű vízpára keletkezik, ami, ha nem talál kiutat, emeli a levegő páratartal­mát, ezáltal ideális körülményeket teremtve a penészgombáknak és poratkáknak. A főzés és fürdés mellett a lélegzet, a verejték is növeli a páratartalmat: egyetlen éjszaka alatt egy ember ily módon több deciliter folyadékot is leadhat.

Egy négyfős család a becslések szerint – a körülményektől, életmódjától függően – hetente 70-140 liter vizet juttat otthona le­vegőjébe, amitől az – ha a lakás nyílászárói jól szigeteltek – a kelleténél sokkal magasabb páratartalmat eredményez.

Ezen belül két másik problémával is érdemes foglalkozni:

 • a ház (lakás) teljes légnedvesség-tartalmával,
 • az olyan helyiségekkel, ahol a párakicsapódás fokozottan jelentkezik – ez különösen penészallergia esetén problé­ma, mert a szinte állandóan nyirkos felületeken a penész­gombák hamar megtelepszenek.

Használjunk párásítót!

A beltéri páratartalom csökkentésének első lépése, hogy ha van párásító berendezés, azt ki kell iktatni, a csöpögő csapokat, szivárgó vezetékeket megjavíttatni, és a falban lévő repedése­ket, beázásokat, alulról felszivárgó nedvességet megszüntetni. Gondoskodni kell róla, hogy a pincében ne tudjon feljönni a ta­lajnedvesség, érdemes benézni a bútorok mögé is, ahol észre­vétlenül nedvesedhet a fal.

A konyhaajtót főzésnél tanácsos csukva tartani, a teáskannát, amint fölforrt benne a víz, levenni, az ételek elkészítésénél pedig az edényt mindig befedni, ezzel is csökkentve a kiáramló gőz mennyiségét. Érdemes szag- és pá­raelszívót beszereltetni, vagy pedig főzéskor ablakot nyitni, és utána is egy ideig szellőztetni.

Ha van rá mód, a kimosott ruhákat lakáson kívül érdemes szárítani, vagy ajánlott szárítógépet beszerezni. Ha ez nem meg­oldható, a szárítást olyan, jól szellőző helyiségben tanácsos el­végezni, amelynek a lakásba nyíló ajtaja zárva tartható, hogy a pára ne befelé, hanem kifelé menjen.

Pára és a fürdőszoba

A fürdőszobába érdemes nagy teljesítményű páraelszívót fel­szereltetni, vagy ha van ablaka, fürdés után – akár már közben is – azt szélesre tárni. (Nem árt tudni, hogy az ülőfürdő keve­sebb párát produkál, mint a zuhanyozás.) Tusolás után a csem­péket és a fugákat szárazra kell törölni, a törülközőket, fürdő­szobaszőnyeget pedig nem a helyiségben, hanem máshol szárítani.

Ne feledjük, hogy minden páraelszívó és ruhaszárító gép külső páraelvezetést igényel.

Szellőztessünk!

A legfontosabb azonban, hogy ha száraz, napos idő van, az egész lakást (házat) ki kell szellőztetni. Tanácsos minél több ablakot kinyitni, hogy a levegő jól átjárhassa otthonunkat. Ha a házat ráhajló fák, magas bokrok árnyékolják, célszerű visszavágni belőlük, hogy a szobák jobban levegőzzenek és több fényt kapjanak.

Érdemes a nappaliba nyitott kandallót építtetni. Ez jelentősen javítja a szellőzést, mert ahogy a meleg levegő és a füst felszáll a kéménybe, huzat keletkezik, és friss levegő áramlik be kintről.

Jegyezzük meg! A hidegebb helyiségekben megelőzhető a párakicsapódás, ha minden szoba fűtése egyenletes hőmérsékletű. A padlástér szigetelésével melegen tartható a mennyezet, és így elkerülhető a tetőtéri párakicsapódás.

Polcok

Ha a faliszekrények nyirkosodásra hajlamosak, nyitva kell tartani az ajtajukat, illetve kis teljesítmé­nyű kályhával melegíteni a belsejüket.

A fürdőszoba falát ne fedje műanyagtapéta vagy olajfesték, ezek ugyanis a víz számára áthatolhatatlanok. Helyettük taná­csos emulziós festéket (lehetőleg penészedésgátló adalékkal), vagy közönséges papírtapétát használni: mindkettő lehetővé teszi, hogy a nedvesség a falba szívódjon, és végül a szabadba távozzon. A műanyagtapétánál és az olajfestékeknél a pára ezek felületén csapódik ki, elősegítve ezzel a penészesedést. Ugyanilyen okokból nem jó, ha a teljes falfelület csempézett csak ott legyen csempe, ahol valóban szükséges.

Szőnyegek eltávolítása

Szőnyegnek a fürdőszobában és a pincében nincs helye (természetesen nem fürdőszobaszőnyegről van szó).

A fém ablakkereteket érdemes fa- vagy műanyag keretekre cserélni, mert a fém a hidegben erősen kihűl, ami elősegíti a pá­rakicsapódást. Az ablakok lehetőleg legyenek kettős (thermo-) üvegezésűek, ami sokkal melegebbé teszi a belső üvegfelületet.

Az ablakok körüli, ablakpárkányokon fellépő párakicsapódást naponta fel kell törölni, az erre használt törlőrongyot pedig a lakáson kívül vagy szárítóhelyiségben szárítani.

Jegyezzük meg! Érdemes egy higrométert beszerezni. Ez a készülék a leve­gő relatív páratartalmát méri. Nagyobb kertészeti szakáruházak­ban, vasáruboltokban, gyógyászati segédeszközök szaküzleteiben kapható. A lakás relatív páratartalmát 50 – de inkább 40 – százalék alatt ajánlott tartani.

Új házak szellőztetése

Az újonnan épült vagy teljesen felújított házaknál a szellőzte­tés még fontosabb. Egy átlagos családi ház felépítéséhez 1400 liter vizet használnak fel, főleg a malterozáshoz; a falak teljes ki­száradásához kb. egy év szükséges. Az első évben érdemes te­hát párátlanító berendezést üzemeltetni, különösen akkor, ha sok eső esik, ám a folyamatot túlzottan felgyorsítani nem szabad, mert az árthat a habarcsnak, a vakolatnak, a betonnak és az ácsszerkezet faanyagának.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.