Gasztroenterológia

A sárgaság biokémiai háttere

A hyperbilirubinaemia és a generalizált bilirubindepozíció miatti sárga bőrelszíneződést nevezzük icterusnak. Ez elkülönítendő más pigment (pl. karotin, urokróm, picrinsavas sók stb.) által okozott elszíneződéstől. A túlzott mértékű sárgarépa, sütőtök, narancs fogyasztása is okozhat sárga színt, de ez a pseudoicterus könnyen elkülöníthető, mert a sclera fehér, és a szérumbilirubin-szint normális.

Az epefesték fokozott affinitással kötődik a kollagén-és elasztindús szövetekhez, ezért hamar láthatóvá válik a sclerán, a nyálkahártyán, majd a bőrön. A subicterus enyhe fokú sárgaságot jelent, többnyire csak a sclerán látható.

A sárga szín, különböző árnyalatai figyelhetők meg

Aflavin icterus citromsárga tónusú, ami haemolízis gyanúját keltheti. A rubin icterus vörhenyes árnyalatú, akut hepatitisben fordul elő. A verdin icterus zöldes árnyalatú, hosszantartó epeúti elzáródásra utal, az icterus melas szürkés-barnás, sötét tónusú, hosszú ideje tartó, többnyire tumoros elzáródásra jellemző. Ezek a színárnyalatok csak tájékoztató jellegűek, és a pontos ok csak részletes vizsgálatokkal igazolható.

Biokémiai háttér

A bilirubin egy sárga, tetrapyrrol molekula, ami egy zöld molekulából, a biliverdinből, a vörös színű hem lebontásának végtermékeként keletkezik a lép, a máj és a csontvelő mononukleáris fagocitáiban. A bilirubin 80%-a az elöregedett vörösvértestekből, a maradék 20% az egyéb hemproteinekből, mint például a citokróm P450-ből keletkezik. Felnőtt emberben naponta átlagosan 4 mg/kg bilirubin képződik.

A szabad bilirubin vízben nem oldódó, toxikus molekula, amelyik a perifériáról a plazmában albuminhoz kötve jut a májba, és ott négy lépésen keresztül, glukuronsawal konjugált formában kerül az epébe. A széklet normális barna színét a bilirubin lebontási termékei adják. Madarakban és hüllőkben a hemlebontás csak a biliverdinig jut, ami vízben oldódó, nem toxikus molekula, ezért is zöld színű ezen állatok széklete.

Osztályozás

A bilirubin anyagcserezavarának anatómiai lokalizációja szerint az icterus lehet:

  • Prehepatikus vagy hemolitikus.
  • Hepatikus vagy parenchymás.
  • Poszthepatikus vagy elzáródásos.

Gyakorlati szempontból fontos kémiai-laboratóriumi megkülönböztetés, hogy túlnyomóan nem konjugált (indirekt) vagy túlnyomóan konjugált (direkt) hyperbilirubinaemiáról van-e szó. Konvenció szerint az előbbi eset áll fenn, ha a teljes szérumbilirubin 80-85%-a konjugálatlan. Dominálóan konjugált a hyperbilirubinaemia, ha a bilirubin több mint fele konjugált.

A bilirubin metabolizmusának típusa szerint négy lehetőség van:

  • Fokozott képzés.
  • Csökkent felvétel a májban.
  • Csökkent konjugáció.
  • A konjugált bilirubin kiválasztásának csökkenése intra- vagy extrahepatikus okok miatt.
Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.