Egészségügyi kérdezz-felelek

Hüvelygomba fertőzés, probiotikumok

Egy rutinvizsgálat során hüvelygomba fertőzést találtak nálam.

Hogy lehetséges, hogy én semmi jelét nem érzékeltem a fertőzésnek?

Az élesztőgomba fertőzés sok nőnél nem okoz észrevehető tüneteket. Gyakran csak minimális folyás tapasztalható, vagy még az sem, és a fő tünet a viszketés. Az orvosnak sokkal könnyebb észrevennie a szeméremajkak (a hüvely bejáratánál lévő bőrredők) környékének enyhe duzzanatát és vörösségét, mint önnek azt a területet nem könnyű ellenőrizni.

Segíthetnek a probiotikumok a hüvelygomba fertőzés megelőzésében?

Egyáltalán nem biztos. A probiotikumok hasznos baktériumok, és egyes nők azért szedik őket étrend kiegészítők formájában, hogy segítsenek megelőzni az élesztőgombák okozta fertőzéseket, miután egy antibiotikumkúra során a kórokozók mellett feltehetően a hasznos baktériumok is elpusztultak a beleikben. Ha a szervezetben nincs elegendő hasznos baktérium, szaporodni kezdhetnek a fertőzéseket okozó élesztőgombák.

Egyelőre azonban nincsenek meggyőző bizonyítékok arra vonatkozóan, hogy a probiotikumok segítenének megelőzni ezeket a fertőzéseket. Egy 235, antibiotikumokat szedő nő bevonásával végzett vizsgálat megállapította, hogy sem a szájon át szedett, sem a hüvelyben alkalmazott probiotikumoknak nem volt semmilyen hatásuk a hüvelygomba fertőzés kialakulására a kúra alatt és után.

Ha ön hajlamos az antibiotikum szedése közbeni hüvelygomba fertőzésekre, kérje meg orvosát, hogy írjon fel önnek a kúra elején és végén is egy-egy adag flukonazolt (gombaölő szert)!

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.