Egészségügyi kérdezz-felelek

Cukorbetegek és szénhidrát, kézremegés (Glikémiás index)

Cukorbetegek számára az alacsony szénhidráttartalmú diéták a legmegfelelőbbek?

Nem feltétlenül. Mivel a szénhidrátok növelik a vércukorszintet, az alacsony szénhidráttartalmú étrend tűnik a logikus választásnak. A vizsgálatok eredményei azonban nem meggyőzőek: néhány tanulmány szerint a szénhidrátok mellőzése egészséges vércukorszint esést eredményezhet, mások szerint viszont nem. Mi több, amikor négy népszerű diétát (két alacsony szénhidráttartalmút és két zsírszegényt) hasonlítottak össze, semmilyen különbséget nem lehetett köztük megállapítani sem a vércukorszintre, sem az inzulinszintre gyakorolt hatásukat tekintve.

Ha ön cukorbeteg, és túlsúlya van, bármilyen alacsony kalóriabevitellel járó fogyókúra hatékony lesz, amelyhez hosszú távon tartani tudja magát. Az Amerikai Diabétesz Szövetség szerint mind az alacsony szénhidrát, mind az alacsony zsírtartalmú diéta tökéletesen megfelelő.

Amikor túl sok szénhidrátot és cukros ételt eszem, remegni kezdek, és nem tudok koncentrálni.

Mi lehet ennek a magyarázata?

Előfordulhat, hogy reaktív hipoglikémia okozza a panaszokat. Ennél a rendellenességnél a vércukorszint étkezés után pár órával lecsökken, s ez különösen jellemző, ha a beteg cukrot vagy könnyen emészthető szénhidrátokat, például krumplit vagy rizst fogyasztott. A legtöbb esetben nem mondható meg, hogy mi váltja ki ezt az állapotot, de leginkább a vércukrot szabályozó hormonműködés valamilyen zavarára lehet gyanakodni. A reaktív hipoglikémia mindenesetre általában nem súlyos, és néhány egyszerű lépéssel elkerülhető a tünetek jelentkezése.

Tippek:

  • Gyakrabban, kevesebbet egyen!
  • Törekedjen a változatos és sok rostot tartalmazó étrendre!
  • Minél kevesebb cukros ételt fogyasszon, éhgyomorra pedig egyáltalán ne egyen ilyeneket!
  • Éhgyomorra ne igyon alkoholt!
  • Mozogjon sokat!

Ha mégsem szűnik meg a problémája, beszéljen orvosával. Az alacsony vércukorszint ebben az esetben valami más betegségnek, többek között cukorbetegségnek a jele lehet.

Mi az a glikémiás index, és mire való?

Az ételekben lévő szénhidrátok emésztés során cukorrá bomlanak le, de nagyon változó, hogy ez mennyi idő alatt megy végbe. A glikémiás index (Gl) azt mutatja meg, hogy mennyire és mennyi idő alatt emeli meg egy adott élelmiszer a vércukorszintet. A cukrot és keményítőt tartalmazó ennivalók például a fehér kenyér, rizs, krumplipüré  Gl-je magas, mivel hirtelen képesek megnövelni a vérben lévő cukor mennyiségét. Vizsgálatok megállapították, hogy a sok magas Gl-ű szénhidrát fogyasztása túlsúlyhoz vezet és növeli a 2es típusú cukorbetegség, a szívbetegség, és más súlyos egészségügyi probléma kockázatát.

Tény vagy tévhit? A Gl-diéta nem tartalmazhat burgonyát

Tévhit. A legtöbb burgonya magas Gl-értékű, de ettől kis mennyiségben még szabad őket fogyasz­tani. A lényeg, hogy alacsony GI-jű étel, például borsó vagy bab mellé együk, mely ellensúlyozza vércukorszint-emelő hatását. Érdemes bekalkulálni, hogy ahogy hűl a krumpli, csökken a Gl-értéke; jó ötlet lehet salátának elkészíteni zsírszegény majonézzel és joghurttal.

Egyes szakértők szerint jó, ha a Gl segítségével tervezzük meg étrendünket, mások azonban úgy vélik, ez túl bonyolult módszer, és rossz ételválasztásokat eredményez. A zsír például lassítja a cukor felszívódását a szervezetben, így a csokoládés jégkrém, a steak és a sült csirke Gl-je egyaránt alacsony, mégsem tenne jót az egészségének, ha ezen túl főként ilyeneket enne. Természetesen fontos, hogy csökkentse azokat az ennivalókat, amelyek leginkább megemelik a vércukorszintet, mint például a főtt krumpli, fehér kenyér, sütemények, fehér rizs, egyes reggeli gabonapelyhek (főként a rizsből és a kukoricából készültek), valamint a cukrozott üdítőitalok.

Nem szükséges azonban bonyolult számításokba bocsátkozni; a vércukorszint alacsonyan tartásához elég, ha általános irányelvként a heti menüt sok alacsony glikémiás indexű szénhidrátból állítja, össze idetartozik a legtöbb teljes kiőrlésű gabona (különösen az árpa és a korpa), a babfélék, és a legtöbb gyümölcs és zöldség.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.