Fogyás és egészség

Szénhidrátdús fogyókúrák

Almadiéta

Napi 6 db alma, gyorsan fogyasztó, rostdús, de hiánydiéta, szélsőséges, rövid távra alkalmas.

Schrott kúra

Sok kenyér, bor, száraz zsemlye, rizs. Rizsdiéta: Csak rizs; jó telítő hatás, kiszáradás, egyhangú.

Búzadara kúra

Napi háromszor búzadara; nem­csak egyhangú, de íztelen is.

Szénhidrátdús,1000 kal-s, Mende-féle diéta

Re­latíve sok kenyér és burgonya, kevés kolbász, hús és tojás. 60% szénhidrát-arány, ennek 45%-a rozske­nyér. Kipróbált, értékes diéta.

Beverly Hills Diet (BHD)

6 hétig csak gyümölcs, ezután reggelenként gyümölcs, délben csak szénhidrát (pl. metélt tészta vagy kenyér), vacsorára viszont fehérje (hal és hús).

12 szelet kenyeres diéta

Nyugat-európai, egyik lapunk is közölte. Minden nap meg kell enni 12 szelet kenyeret, ezen kívül bármit ehet, kivéve édességet. Kötelező a hatszori étkezés, heti 1/2 kg fogyást ígérnek. Nem szakszerű diéta. Elfogadhatóbb napi 6 szelet barna kenyérrel.

Kenyérdiéta

Giessenből származó, Ausztriában ahol kb. 150 kenyérfajta létezik elterjedt, a sajtóban is propagált diéta. Négy hét alatt 8 kg fogyást ígér. Napi 1400 kalória, ennek felét kenyérben (mintegy 25 dkg-ot) kell elfogyasztani hússal, sajttal, túróval. Nem egyoldalú diéta, a koleszterinszintet is csökkenti, jó telítő hatású. Napi ötszöri étkezés.

Pritkin étrend

Egy, a vegetáriánus koszthoz közel álló étrend, mely elsősorban az Egyesült Államokban terjedt el. Növényi eredetű élelmiszerekre, nyers vagy párolt zöldség és főzelékfélék fogyasztására alapozott, de bizonyos korlátozott mennyiségű állati eredetű élelmiszer is fogyasztható. Emellett egy-két dkg hús és sajt vagy kevés tej is része az étrendnek, de ezek inkább csak ízesítésül szolgálnak. Fehérjehiányos étrend.

Spárga – eper diéta

Napjainkban főleg Németor­szágban propagált diéta, melynek két fő pillére az ásványi anyagokban és vitaminokban gazdag, külön­böző módon elkészített és tálalt, naponta háromszor is fogyasztott spárga és eper. A kiegészítő ételek között koleszteringazdag vaj és tojás szerepel. Heti 3 és 1/2 kg fogyást ígér. Hazánkban alig megfizethető, beszer­zése nehézségekkel járna.

Koleszterinszegény amerikai diéta

Az amerikai Connors házaspár által kidolgozott, magas vérkoleszterinszintű és elhízott egyének számára javasolt, szük­ség szerint három fázisban javasolt diéta, a testsúly­csökkenés mellett az ideális koleszterinszint eléréséig („single diet” „alternatív diéta”).

  • 1. fázis: Tilos a tojássárgája, tejszín, zsír, valamint az édesség. Helyettesítés: vajat margarinnal, zsírt olaj­jal, tojást tojásfehérjével, tejet lefölözötten. Kiemelten ajánlva: sovány sajtok, szója, joghurt.
  • 2. fázis: A húsfogyasztást a felére csökkenteni (max. napi egyszer, 200 g-ot). Csak koleszterinszegény, ala­csony zsírtartalmú sajtok. Kiemelten ajánlva: több zöldség, gabonafélék.
  • 3. fázis: Húst csak „ízesítőként” (vagy húst csak heti egyszer). Koleszterinszegény sajtok. Kiemelten ajánlva: zöldségek, gyümölcsök, főzelékek, gabonafé­lék, indiai, mediterrán és vegetáriánus receptek.

Ha valaki ennek a diétának a III. fázisáig eljut, akkor napi 100 mg koleszterint fogyaszt, a zsírbevitel az összenergia 20%-ára csökken, s ennek 3/4 része növényi eredetű zsír lesz. A fehérjefogyasztásában is a növényi eredetű dominál, a szénhidrátfogyasztás az összenergia 65%-ára emelkedik, ezen belül nő a keményítőfogyasztás, napi 50-60 g-ra a rozsfogyasz­tás, csökken a nátrium-, és emelkedik a káliumbevitel.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.