Egészségügyi kérdezz-felelek

Só – vérnyomás

Kevesebb sót ehetek, mert magas a vérnyomásom. Használhatok káliumot tartalmazó só pótlót?

Igen, kivéve, ha vesebetegségben szenved, mert ebben az esetben fennáll a veszélye, hogy a sok kálium életveszélyes állapotot, hiperkalémiát eredményez. Ilyenkor a szervezet képtelen eltávolítani a fölösleges káliumot a vérből, így az ásványi anyag szintje kórosan magassá válik, ami szabálytalan szívverést, sőt akár szívleállást okozhat. Ha tehát vesebeteg, és ízetlennek érzi a csökkentett sótartalmú ételeket, próbáljon ki zöldfűszereket és más fűszereket.

Alacsony a vérnyomásom. Mennyi sót fogyasszak?

Krónikusan alacsony vérnyomásnak nevezzük, amikor az első (szisztolés érték) tartósan nem haladja meg a 100 Hgmmt. Fontos megkülönböztetni a helyzetváltoztatáskor fellépő vérnyomáseséstől (orthostaticus hypotonia), mely a fekvést követő felálláskor szédüléssel jár, mert a vérnyomás csökkenése a nyugalmi állapothoz képest jelentkezik.

Az alacsony vérnyomásban szenvedők többsége nem tapasztal tüneteket. Ha mégis, ezek enyhítésére be szokott válni a fokozott só és folyadékfogyasztás. Amennyiben nincs szívelégtelenség, a megszokott napi nátriumbevitelt 510 mg-mal javasolt megemelni, egyszerűen az ételekhez több sót használva. Emellett naponta 23 liter folyadékot ajánlott meginni.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.