Egészségügyi kérdezz-felelek

Cukorbetegség – Gyakori kérdések

Honnan tudhatom, hogy az inzulinpumpa jó megoldás-e a számomra?

Elege van az inzulininjekciókból? Gyakran „hipózik” (leesik a vércukorszintje)? Ez esetben az alig mobiltelefon nagyságú, számítógépes vezérlésű pumpa jó alternatíva lehet az ön számára, mivel az folyamatosan adagolja az inzulint (igen kis mennyiségben) a szervezetébe. Az eszköz segíthet a vércukorszint pontosabb szabályozásában, és csökkentheti az olyan súlyos szövődmények kockázat, mint a megvakulás, a vesekárosodás vagy akár az amputáció. Emellett a mindennapi életet is megkönnyítheti. Hatására rugalmasabban választhatja meg az étkezések és a testmozgás időpontjait, hogy mennyit eszik, ráadásul reggel sokáig alhat, mert nem kell az inzulinszintje miatt aggódnia.

Ám az inzulinpumpa működését is felügyelni kell. Továbbra is naponta többször kell mérnie a vércukorszintjét, az étkezések előtt pedig az elfogyasztandó ételek szénhidráttartalma alapján ki kell számolnia, mekkora extra adag inzulinra lesz szüksége.

Azt is meg kell tanulnia, hogyan kell gondoznia a pumpát és az infúzió helyét, ahol a műanyag cső befut a testébe. Amennyiben önnek labilis az anyagcseréje és gyakran leesik a vércukra, jogosult társadalombiztosítási támogatással igényelni inzulinpumpát, és így csak az önrészt kell megfizetnie. Az ország területén 21 pumpacentrum működik, keresse fel a lakhelyéhez tartozót!

A vércukorszintem annak ellenére is magas, hogy használom az inzulint. Vajon rosszul csinálok valamit?

Lehetséges, hogy a problémát az étkezés előtti túl kicsi inzulinadag, vagy az étkezés során elfogyasztott túl sok szénhidrát okozza. Ha az étkezések között magas a vércukorszintje, akkor lehetséges, hogy az evés előtt beadandó gyors hatású inzulin dózisát kell megnövelnie.

Az is elképzelhető, hogy a szénhidráttartalmú ételekből nagyobb adagokat fogyaszt, mint gondolná, különösen, amikor étterembe megy. Az éttermek ugyanis arról híresek vagy hírhedtek, hogy előszeretettel kínálnak túlméretezett adagokat a szénhidrátban gazdag ételekből, spagettiből, sült krumpliból, kenyérből vagy desszertekből, ami a vártnál nagyobb mértékben növelheti meg a vércukorszintjét. Alaposan nézze meg az adagokat, vagy akár használjon mérőcsészét is, hogy az elfogyasztott adagokkal ne lépje túl a szükséges mennyiséget!

Amennyiben az éjszakai vagy reggeli vércukorszintje is túl magas, beszélje meg orvosával, hogyan kell módosítania a lefekvés előtti inzulinadagot.

Szeretek futni, de attól félek, hogy a vércukorszintem nagyon leesik. Hogyan előzhetném meg ezt?

Beszéljen az orvosával arról, hogy csökkenthetné-e az edzést megelőző étkezés előtti gyors hatású inzulin adagját! Ha igen, azzal több cukor marad a vérében, ami fedezni tudja szervezete testmozgás során megnövekedő szükségletét. Mivel a gyógyszerek típusa, adagja és beadási időpontja egyénenként változó, semmiképpen se döntsön önállóan, az orvos jóváhagyása nélkül az adagolás módosításáról!

A futás megkezdése előtt nem árt ellenőriznie a vércukorszintjét, és ha 100 mg/dl alatti értéket mér, kapjon be néhány falatot! Amennyibe új edzésprogramot kezd, közben is álljon meg egy mérésre! Az is segít, ha közvetlenül a futás után, majd azt követően néhány óránként megismétli a mérést: a testmozgás után vércukorszintje akár egy napig is alacsonyabb lehet a szokásosnál, mivel az izmai még jó ideig több cukrot vesznek fel a véréből.

Tartson magánál néhány szem keménycukorkát vagy szőlőcukor tablettát, hogy gyorsan emelni tudja leeső vércukorszintjét, és mindig valaki mással együtt fusson! Magyarázza el edzőtársának az alacsony vércukorszint tüneteit, és kérje meg, hogy ő is figyelje azok esetleges jelentkezését! Ilyen tünetek az idegesség, a remegés, az éhség, a szédülés, az ingerlékenység, a borzongás, a szapora szívverés, az ügyetlenség, a homályos látás, az émelygés, az álmosság, a nyelv vagy az ajkak zsibbadása vagy bizsergése, a fejfájás és a zavartság.

Mit tegyek, ha elfelejtettem beadni az inzulininjekciómat?

Ha a reggeli, ebéd vagy vacsora előtt beadandó injekció ment ki a fejéből, azt általában ellensúlyozhatja azzal, ha a következő adagját ennek megfelelően módosítja például valahogy így. Ha evés után azonnal eszébe jut az injekció, akkor lehet, hogy elég lesz beadnia egy, az evés előtt szükségesnél egykét egységgel kisebb adagot. Ha már egykét óra is eltelt az utolsó étkezés óta, akkor egy fél adag is elég lehet. Amennyiben pedig már majdnem itt a következő étkezés ideje, akkor a most esedékes injekció néhány egységgel való megnövelése lehet a legjobb megoldás.

Ezek azonban csak általános jellegű útmutatások. Mivel az adagok és a beadási időpontok mindenkinél mások, nagyon fontos, hogy kérdezze meg az orvosától, az ápolójától vagy egy képzett diabétesz szakoktatótól, mi a legjobb önnek. És ha már az elfelejtett injekciókról érdeklődik, azt se felejtse el megkérdezni, mit tegyen, ha a lefekvés előtti adagjáról feledkezik meg! A megfelelő stratégia függ az ön által használt inzulin fajtájától és természetesen attól is, hogy mikor jut eszébe a mulasztása.

Miért tűnik úgy, hogy minél több inzulint használok, annál jobban hízok?

Ha több inzulint használ, a sejtjei több glükózt (cukrot) vesznek fel a véréből. Ha ezt a cukrot nem égeti el energiatermelés céljából, akkor a szervezete zsír formájában fogja elraktározni. A vércukorszint hatékonyabb szabályozásával együtt jelentkező hízás rendkívül bosszantó lehet. De ne hagyja, hogy ez elvegye a kedvét cukorbetegségének megfelelő kezeléstől!

A hízás megelőzése céljából táplálkozzon egészségesen, ügyelve a megfelelő adagokra és kalóriabevitelre! Mozogjon rendszeresen, és általában is legyen, aktívabb a napjai során  például a lift helyett használja a lépcsőt, és játsszon a szabadban a gyerekeivel! A testmozgás segíthet abban is, hogy szervezete elégesse a vércukrot ahelyett, hogy olyan helyeken raktározza el, ahol ön a legkevésbé sem szeretné.

Cukorbetegség, 2-es típusú

Mennyire lehet csak életmódbeli változtatásokkal kezelni a cukorbetegséget?

Ez attól függ, hogy a betegség melyik szakaszban van. Eleinte az egészséges étrend, a rendszeres testmozgás és a fogyás igen hatékonyak lehetnek a 2-es típusú cukorbetegség „előszobájának” tartott anyagcserezavar, az inzulinrezisztencia ellen. Az inzulin azért fontos, mert ez a hormon utasítja a sejteket arra, hogy glükózt vegyenek fel a vérből. Az inzulin iránti érzékenység megőrzése segíthet abban, hogy csak később legyen szüksége gyógyszeres kezelésre, illetve hogy kisebb adagok is elegendőek legyenek.

Egy vizsgálatban azok a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő páciensek, akik a diagnózis felállításától számított másfél éven belül sokat átlagosan 10 kilogrammot fogytak, kétszer nagyobb eséllyel voltak képesek megfelelő értéken tartani a vércukorszintjüket, mint azok, akik nem fogytak le. Természetesen az étrend is számít.

Egy friss olasz tanulmány szerint a 2-es típusú cukorbetegek közül a hagyományos mediterrán étrenden élők 56 százalékának még 4 év után sem kellett gyógyszert szednie, míg az egyszerű, azonos kalóriatartalmú zsírszegény étrenden élőknél csak 30 százalékos volt ez az arány. A kutatók úgy vélik, hogy a sok halat, olívaolajat, teljes értékű gabonát, olajos magvat és zöldséget tartalmazó mediterrán étrendben található „egészséges” zsírok segítenek megtartani az inzulinérzékenységet.

De bármennyire igyekszik is, szervezete inzulinérzékenysége idővel csökkenhet. Brit tudósok 4075 cukorbeteg férfi és nő vizsgálata során azt találták, hogy 9 év után a pácienseknek csupán a 9 százaléka tudta pusztán az étrend és a testmozgás útján kontrollálni az állapotát. Ha szükségessé válik gyógyszer szedése, az a helyes étrenddel együtt segíthet abban, hogy a cukorbetegség ellenére is jó állapotban maradjon, és hosszabb távon elkerülje a szövődmények kialakulását.

A HbA1c érték és a vércukorszint

Bár Magyarországon rendszerint százalékos HbA1cértékekről beszélünk, 2011. április 1-jétől a HbA1c eredmények laborleleteken való közlése a nemzetközi ajánlásoknak megfelelően hazánkban is megváltozott: a korábbi százalékos mértékegység mellett mmol/mol-ban is megadják az eredményeket. Szó volt arról, hogy egy átmeneti idő után esetleg csak a mmol/mol érték szerepel majd, de jelenleg a legtöbb leleten mindkét mértékegységben feltüntetik az eredményt.

HbA1c %-banHbA1c-érték mmol/mol-ban
4%20
5%31
6%42
6,50%48
7%53
7,50%59
8%64
9%75

Milyen HbA1c érték elérésére érdemes törekednem?

A HbA1c teszttel az utóbbi 23 hónap átlagos vércukorszintje állapítható meg. A hemoglobin az a fehérje, amely a vörösvértestekben az oxigént szállítja. A hemoglobinmolekulához cukormolekula kapcsolódik a vérből, így alakul ki a glikált hemoglobin (HbA1c). Ennek értéke azt mutatja meg, hogy az összes fordítható, így a cukor nem tud többé leválni a hemoglobinról. Ennek következtében a HbA1c bár utal, a tartósan magas vércukorszintre nem mutatja ki az erekre károsan ható vércukor ingadozásokat, amely pedig a szövődmények kialakulásának legfőbb oka.

Egészséges egyénekben a HbA1c értéke 46% közötti, referenciatartománya (hivatalos normál értéke) 3,96,9%. A 2es típusú cukorbetegnél törekedni kell arra, hogy a HbA1c értéke ne haladja meg a 6,5%ot, az 1es típusúaknál pedig a 7,0%ot.

Beszélje meg orvosával, érdemese megpróbálnia 6,5% alá vinni a HbA1cértékét! Az alacsony érték a szívroham és más szövődmények ellen is védelmet nyújthat, ám a cukorbetegséggel hosszú évek óta együtt élőknél ez a szint már veszélyes is lehet. Jobb tehát a 6,57,5 százalékos értéket tartania és más módszerekkel óvnia a szívét pl. a vérnyomás és a koleszterinszint egészséges értéken tartásával.

Nagyon sokat szenvedek a lábam idegkárosodás okozta fájdalma miatt. Hogyan enyhíthetném?

Lehet, hogy csak egy egyszerű nem szteroid gyulladáscsökkentőre (NSAID) van szüksége, például paracetamolra, aszpirinre vagy ibuprofenre. A legjobb hatás érdekében lehetőleg még azelőtt vegye be a gyógyszert, hogy a fájdalom nagyon hevessé válna. Ha ez nem elég, próbálkozzon kapszaicines krémmel, amely a csípős paprika „erejét” adó hatóanyagot tartalmazza. Lehetséges, hogy eleinte kissé rosszabb lesz tőle a fájdalom, de 34 nap után a szer elkezdi meggátolni a fájdalomjelzések továbbítását. A krém irritálhatja a bőrt, ezért először csak egy kis folton próbálja ki.

Vannak, akiknél vitaminhiány is közrejátszik a fájdalomban. Kérje meg orvosát, hogy ellenőriztesse, nem alacsony-e a B6- és B12-vitamin szintje, és ha az, akkor a megfelelő étrend kiegészítő is segíthet. A nem gyógyszeres kezelések közül említést érdemel az akupunktúra, amely egy kis esetszámú tanulmányban a páciensek 77 százalékánál szüntette meg a fájdalmat, valamint a TENS készülék, amely a bőrön át továbbított gyenge elektromos impulzusokkal csillapítja a fájdalmat.

Most, hogy cukorbetegség elleni gyógyszereket szedek, hogyan kerülhetem el a hízást?

Nagyon sok 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő számára okoz sok bosszúságot az a tény, hogy bár az orvosa fogyást javasol a vércukorszintje javítása és az egészsége megőrzése érdekében, az általa felírt gyógyszerek, mint a roziglitazon, a pioglitazon, a glimepirid, a glipizid, illetve az inzulininjekciók mind hízásra hajlamosítanak.

Először is érdeklődjön az orvosánál olyan gyógyszerek iránt, amelyek nem segítik elő a hízást. Ilyen például a szitagliptin, az exenatid és a metformin. Segít az is, ha kevesebb kalóriát visz be és többet mozog. Érdemes lehet csatlakoznia valamilyen fogyókúrás programhoz is, vagy dietetikus segítségét kérni, hogy így szervezettebben dolgozhasson, legyen valaki, aki elszámoltatja, és támogatást is nyújt.

Egyértelműen megéri fogynia. Egy vizsgálatban 5000, 2-es típusú cukorbetegséggel élő személy vizsgálata alapján megállapították, hogy akik egy, az ételadagok nagyságára és a rendszeres mozgásra összpontosító fogyókúrás programot követtek, egy év alatt leadták a testsúlyuk 9 százalékát (ez egy 90 kilogrammos személynél 8 kilogrammot jelent). Ennek eredményeként alacsonyabb lett a vércukorszintjük, kevesebb gyógyszerre volt szükségük, és edzettebbnek és energikusabbnak érezték magukat azoknál, akik nem fogyókúráztak és nem is fogytak le.

Hólyagot találtam a lábfejemen. Mit tegyek?

Azonnal menjen el az orvosához! A cukorbetegeknél gyakori a lábfej vérkeringésének romlása, ami miatt már egy apró vágás, horzsolás, seb vagy hólyag is elfertőződhet, és nagyon nehezen gyógyulhat be. A fertőzést okozó baktériumok aztán vére magas glükóztartalma miatt (ha nincs megfelelően kezelve a vércukorszintje) könnyen elszaporodhatnak, tovább rontva a helyzetet. Ha egy fertőzést nem kezdenek el azonnal kezelni, akkor fennáll az üszkösödés kockázata, sőt csekélyebb mértékben akár az amputációé is.

Gyakran vannak élesztőgombás fertőzéseim. Ez a cukorbetegség miatt van?

S ha igen, mit tehetek ellene? A cukorbetegség ronthatja immunrendszere fertőzésekkel szembeni védekezőképességét. Magas vércukorszint esetén a hüvelyváladék cukortartalma is megnőhet, és ez elősegítheti a fertőzést. A legjobb megoldás az, ha még jobban igyekszik megfelelő értéken tartani a vércukorszintjét.

Kérdezze meg orvosától, érdemese vény nélkül kapható, élesztőgombák elleni krémet használnia vagy vényköteles gyógyszert szednie. A felírt gyógyszert addig használja, amíg az orvosa javasolja! Lehetséges, hogy a fertőzés leküzdése tovább fog tartani, mint egy nem cukorbeteg páciens esetében. Vény nélkül kapható krém használata esetén például akár kétheti kezelés is szükséges lehet a fertőzés teljes felszámolásához.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.