Cukorbetegség

A menstruáció és a cukorbetegség

A diabétesz és a menstruációs ciklus kölcsönösen hatás­sal vannak egymásra: egyrészt, a cukorbetegség számos vonatkozásban befolyásolja a ciklusok alakulását (fiatal­kori kezdet esetén az első vérzés megjelenésének ideje, a vérzés mennyisége, a ciklusok tartama, rendszeressége stb.), másrészt a ciklussal kapcsolatos hormonális válto­zások is módosít(hat)ják az anyagcsere-állapot alaku­lását.

A diabétesz hatása a menstruációs ciklusra

Gyermekkorban kezdődő – 1-es típusú – cukorbe­tegség esetén gyakran késik a vérzés megjelenésé­nek ideje, s lassabban áll be szabályos periodicitása.

Kutatási eredmények! Az Egyesült Államokban a cukorbeteg leányok 90%-a 14 és fél éves kora előtt nem menstruál, míg a nem cu­korbeteg leányokban az első vérzés átlagosan egy évvel korábban jelentkezik.

Azt is megfigyelték, hogy az első menstruációt megelőző három évben kifejezetten emelkedik az anyag­csere hosszú távú mutatója, a HbAlc értéke. Statisztikai számítások azt mutatták, hogy minden egy százaléknyi HbAlc-emelkedés 1,3 hónappal késleltette a vérzés meg­jelenését a nem cukorbeteg leányokéhoz képest.

A jelenségek hátterében álló okok nem egyértelmű­en tisztázottak, számos tényező szerepe azonban fel­merül.

Mi köze az inzulinnak a menstruációhoz?

Ezek közé tartozik az inzulinnak a petesejtek érésé­ben játszott szerepe, a ciklust szabályozó hormonális rendszer – a közti-agyalapi mirigy-petefészek tengely – érésének késése, valamint a petefészek működését gátló ellenanyagok (autoantitestek) felszaporodása.

Jól ismert, hogy az inzulin anyagcserehatásai mellett a szervezet növekedési/érési folyamatainak is egyik fontos szabályozó eleme.

Jegyezzük meg! Nem meglepő ennek alapján, hogy e hormonnak a petesejtek érésében is szerepet tulajdonítanak. 1-es típusú cukorbetegségben a saját inzulinterme­lés teljesen vagy csaknem teljesen megszűnik, s ez az említett érést segítő hatás csökkenését vagy meg­szűnését is jelentheti.

Mit kell tudni a menstruáció késéséről?

A menstruáció későbbi megjelenése mellett gyakori a ciklusok szabálytalansága is. Megnyúlhat a vérzések kö­zötti idő, a vérzések tartama, s a nem cukorbetegekéhez képest többször figyelhető meg kellemetlen alhasi tüne­tek, dizmenorrheás panaszok társulása. A szaknyelv a szokásosnál ritkább, vagy alkalmanként csak minimális vérzéssel járó ciklusokat oligomenorrheaként említi.

Kutatási eredmények! Ez a cukorbeteg nők 10-12%-ában figyelhető meg. A menstruáció megjelenésének teljes hiánya, az ún. pri­mer amenorrhea cukorbeteg nők 3-4%-ában fordul elő, szemben a nem cukorbetegek 1,5%-os gyakoriságával.

Kik veszélyeztetettek?

Mindent összevetve, 1-es típusú cukorbeteg nők 30 éves koruk előtt nagy felmérések szerint kétszer gyakrabban számolhatnak menstruációs zavarok­kal, mint nem cukorbeteg társaik.

Megfigyelések szerint rendezett anyagcsere-állapot mellett az említett eltérések lényegesen ritkábban for­dulnak elő. Érdekes, az anyagcserehelyzet szerepét megerősítő összefüggést találtak a felsorolt rendellenes­ségek megjelenése, illetve a cukorbetegség késői szövőd­ményei között: a cikluszavarokkal küzdő l-es típusú cu­korbeteg nők között gyakrabban figyelték meg késői érszövődmények kialakulását.

Mit kell tudni a 2-es típusú cukorbetegségről?

Menstruációs zavarok gyakran kísérik a 2-es típusú cukorbetegséget is. A szokottnál ritkábban menstruáló – kevesebb, mint 6 vérzés/év – nők több mint 1/3-ában ki­mutatható szénhidrát-anyagcserezavar fennállása, ese­tükben a cukorbetegség kockázata is több mint kétsze­res, a koszorúér-betegségeké 1,5-szer nagyobb, mint a szabályos ciklussal rendelkező azonos korú nőké.

Ez a megfigyelés indokolttá teszi, hogy a szabályta­lan ciklusú nőkben, cukorbetegség irányában rend­szeres időközönként szűrővizsgálat történjék.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.