Egészségügyi kérdezz-felelek

Egy ideje fájdalmas a vizelés, és alig jön egy kevés.

Pedig előtte úgy érzem, nagyon kell!

Az elmondottak húgyúti vagy húgyhólyagfertőzésre utalnak. Valószínűleg antibiotikumra lesz szükség, ezért keresse fel orvosát.

A vizeletem sötét, majdnem barna. Ez rosszat jelent?

Mielőtt aggódni kezdene, igyon, többet valószínűleg ki van száradva. A sötét sárga vagy narancsszínű vizelet hashajtók, Bvitaminkomplex, bétakarotinos étrend kiegészítők, húgyúti fertőzésre adott fenazopiridin, vagy a véralvadásgátló warfarin, szinkumár szedésével is összefügghet. Bizonyos élelmiszerek, például a cékla vagy a szeder szintén sötétre színezhetik a vizeletet. Kerülje ezeket az ételeket, fogyasszon sok folyadékot, és várjon két napot. Ha nem változik ezt követően sem a helyzet, forduljon orvoshoz. Ebben az esetben vér lehet a vizeletben, esetleg májbetegség, húgyúti fertőzés, prosztata megnagyobbodás vagy vesefertőzés állhat a háttérben.

Néhány hete nagyjából óránként kell vécére mennem. Alig merek kilépni otthonról!

A tünet körülbelül óránként fellépő, sürgető vizelési ingerkésztetéses inkontinenciára utal (az érintett ilyenkor gyakran nem jut el időben a mosdóba). Ugyanakkor a tény, hogy ez a változás minden előzmény nélkül következett be, arra enged következtetni, hogy mégis valami más az ok, például húgyhólyagfertőzés (különösen, ha a vizelés fájdalmas).

A cukorbetegségre is jellemző, hogy sűrűn „ki kell rohanni”, s ez általában együtt jár az állandó szomjúsággal és a sok folyadékfogyasztással. Gyanús lehet továbbá, ha az orvos a közelmúltban új gyógyszert írt fel, hiszen a magas vérnyomásra adott vízhajtók serkentik a vizeletürítést. A húgyhólyag túlműködése szintén felmerülhet magyarázatként. Keresse fel orvosát.

A férjem éjjelente kétszer-háromszor is kimegy vécére. Mi lehet ennek az oka?

A legvalószínűbb ok a prosztata megnagyobbodás, ami általában veszélytelen, és gyógyszerrel jól kezelhető. Mindenképpen el kell azonban menni orvoshoz, hogy teljes bizonyossággal meg tudja állapítani, nem prosztatarákról vagy más súlyos problémáról, így szívelégtelenségről, vesebántalomról vagy hormonális rendellenességről van-e szó (ezek a betegségek szintén éjszakai vizeletürítéssel járnak).

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.