Fájdalmak diagnózisa

A hasi erek betegségei és fájdalmai

Az étkezések után keletkező hasi fájdalmakat és görcsrohamokat, melyek a végtagok érszűkülete következtében keletkező claudicatio intermittens analógiájára a hasi erek arteriosclerosisa, merevsége, szűkülete, esetleg spasmusa folyamán keletkeznek, már ORTNER leírta dyspraxia intestinalis intermittens néven. Ma e panaszokat, melyekre a rohamszerű lefolyás, az összefüggés nagyobb étkezésekkel, és néha az enyhülés vagy megszűnés értágító gyógyszerek hatására jellemző, angina abdominalis vagy angina intestinalis néven foglaljuk össze. Az ilyen anginas rohamok következtében infarctus keletkezésére is sor kerülhet.

Az anginás fájdalom

Az angina abdominalisra jellemző triász a fájdalom, az érzörej és a felszívódási zavar, e három jelenség azonban nem mindig fordul elő együtt. A fájdalom az étkezés után kb. 15-30 perccel jelenik meg, égő, metsző jellegű, egymásfél óra alatt szűnik. Előfordul étkezéstől független fájdalom is. Ha a fájdalom mozgásra, sietéskor, lépcsőn járáskor jelenik meg, elsősorban az ileomesenterialis keringés csökkenésére kell gondolnunk, a mesenterialis „steal” szindrómára. Ennek fájdalma köldöktáji vagy a has bal oldalán érezhető. Az érzörejt a bélhangok legtöbbször elfedik. A felszívódási zavar lassan fejlődik ki és a betegek nagyon lesoványodnak. Ebben azonban szerep jut annak is, hogy a betegek a fájdalomtól való félelmükben kevesebbet esznek.

Az angina abdominalis elsősorban arteriosclerosis következménye és egyéb erek arteriosclerosisával jár együtt, tehát idősebb emberek betegsége. Oka azonban lehet thrombangitis obliterans, periarteritis nodosa, a már említett mesenterialis steal, valamint az aorta abdominalis coarctatiója. Szekunder módon keletkezhet abdominalis angina az artériák összenyomatása következtében (tumor, trauma, műtéti lekötés). A mesenterialis keringés elégtelensége alacsony verőtérfogat következménye is lehet szívelégtelenségben, arteriovenosus fistulában, sokkban. A hasi keringési zavarok diagnózisának legbiztosabb módja a visceralis erek angiográfiája, különösen az ún. szelektív angiográfia.

Különösen a hasi angiográfia gyakoribb végzése és az általa adott felvilágosítások következtében ma számos akut intestinalis ischaemiás szindrómát ismertünk meg. Ilyen a bél infarctusa, mely mesenterialis elzáródás, embolia vagy thrombosis következménye, ilyen az elzáródás nélkül kialakuló intestinalis infarctus vagy mesenterialis elégtelenség és az ún. ischaemiás colitis.

Hasi fájdalom jellege

A hasi fájdalom állandó, de görcsszerűen fokozódhat, és igen súlyos lehet. Défense általában, legalábbis kezdetben – nincs, a has betapintható, nyomási fájdalom alig van. A bélelhalás következtében azonban hamar peritonitis fejlődik ki, láz, leucocytosis, véres hasmenés vagy melaena jelenik meg, mely azonban a mesenterialis érelzáródásnak nem obligát tünete. A bélelhalás következtében paralytikus ileus képe alakul ki. A mesenterialis erek lassan kialakuló szűkülete vagy elzáródása utáni recanalisatiója a hasi angina csoportjába sorolható tüneteket okoz, mely végül is thrombosisba torkollik.

Az ischaemiás colitis a mesenterialis keringés zavara által okozott, a colitis ulcerosára emlékeztető klinikai képpel járó vastagbélmegbetegedés, mely a colon különböző szegmentumaira terjed, gyakran a bal flexurára. Hasi fájdalom, hasmenés, leucocytosis, vérzés. A rectum – a colitis ulcerosával szemben – ép. A röntgenvizsgálattal és főleg koloszkópiával kimutatható eltérések változók és meg is szűnhetnek. A flexura lienalis táján gyakori a szegmentális szűkület, a normális haustratio eltűnése, a beteg bélrészlet merevsége. Polypoid jellegű, a hüvelykujj lenyomatát utánzó telődési hiányok láthatók és a nyálkahártya kóros. Az angiográfiának jelentősége a diagnózisban alig van. Később szűkületek is kialakulnak.

A thrombangitis obliterans hasi lokalizációja a perifériás értünetek alapján ismerhető fel. Tartós heves hasi fájdalmakat okozhat a hasi aorta aneurysmal is, melyet ma leginkább ultrahanggal diagnosztizálhatunk. Az aneurysma legtöbbször tapintható, lüktetése alapján ismerhető fel, tapintása a beteg által panaszolt tüneteket kiváltja vagy fokozza. A tapintható tumor felett hallgatózva surranást hallunk. Az aorta falának meszesedése alapján az aneurysma néha röntgenvizsgálattal is felismerhető és angiográfiával is láthatóvá tehető. Legsúlyosabb szövődmény a hasi aorta rupturája, ennek ritka formája a ruptura a bélbe, a duodenumba.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.