Egészségügyi kérdezz-felelek

Reggel enyhe zsibbadást éreztem a lábamban

Mi lehetett az oka?

A láb bizsergése és zsibbadása idegi károsodásnak a jele. Sokféle betegség tünete lehet, ám a leggyakrabban a 2-es típusú cukorbetegséget kíséri. Fel nem ismert vagy nem kellően kezelt cukorbetegség esetén az inzulin és a vércukor szabályozatlan szintje károsítja az idegeket az egész testben, de különösen a végtagokban.

A diabétesz további tünetei közé tartozik a nagyfokú szomjúság, a gyakori vizeletürítés, a fokozott étvágy, a homályos látás, a lassú sebgyógyulás és a gyakori húgyúti fertőzések. A zsibbadást okozhatja ülőidegzsába is, amikor a gerinctől a lábba futó ülőideget valami általában egy kizáródott porckorong nyomja. Mindenképpen forduljon orvoshoz.

A bal lábam hirtelen lezsibbadt, és nem tudtam megmozdítani, aztán az egész elmúlt. Mi történhetett?

Azonnal menjen kórházba vagy az ügyeletre! Lehet, hogy átmeneti agyi vérellátási zavar (tranziens iszkémiás attak, TIA), más néven ministroke zajlott le a szervezetében. Ilyenkor egy vérrög átmenetileg eltorlaszolja az egyik artériát az agyban, ami hirtelen az arcban, karban vagy lábban jelentkező zsibbadáshoz vagy gyengeséghez vezet.

Ez nagyon veszélyes állapot; 10 százalék a valószínűsége annak, hogy egy héten belül megismétlődik, ám ez alkalommal a vérrög nem fog elmozdulni, és valódi stroke következik be.

Orvosi vizsgálattal ki kell deríteni, hogy valóban TIA okozta-e a leírt panaszokat. Ha igen, gyógyszerre lehet szükség a vérrögök feloldására és továbbiak képződésének megakadályozására. Életkorától, vérnyomásától, illetve attól függően, hogy fennáll-e más rendellenesség, például cukorbetegség, kórházi kezelést javasolhatnak.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.