Egészségügyi kérdezz-felelek

Emlőérzékenység és enyhítése

Az emlő érzékenysége és fájdalma a rák tünete?

Valószínűleg megnyugodhat az érzékenység és a fájdalom nem jellemző tünetei az emlőráknak. A tüneteket a leggyakrabban hormonszint változások okozzák. A menstruáció előtt és alatt például sok nő emlői duzzadnak meg és válnak érzékenyebbé. Vannak, akik a terhesség első hónapjaiban tapasztalnak emlőfájdalmakat, és ugyanilyen hatásúak lehetnek egyes fogamzásgátló és hormonpótló tabletták is. Ha a hormonok felelősek, a fájdalom általában az egész mellben érezhető. Enyhébb fájdalmak ellen a vény nélkül kapható fájdalomcsillapítók is segíthetnek, bár a probléma általában magától is megszűnik.

Ha viszont makacs, nem múló fájdalmat érez egy pontban, forduljon orvoshoz! Lehet, hogy az ok egy ciszta, tályog vagy fertőzés. Akkor is mindenképpen menjen el az orvosához, ha a fájdalmat emlőváladékozás kíséri főleg, ha a váladék véres!

Gyógyszer nélkül: Viseljen melltartót éjszaka is!

Az emlők fájdalma azzal is megelőzhető lehet, ha korlátozza a mellei elmozdulását, amiben sokat segíthet egy megfelelő tartást nyújtó melltartó. Sok nő különösen kedvező hatásúnak találja a feszes melltartó éjszakai viselését. Ha a kosaras változato­kat kényelmetlennek találja, próbálkozzon sport-melltartóval!

A menopauzám óta érzékeny a mellem, pedig azt hittem, ez a PMS tünete. Hogyan lehetséges ez?

Az emlő érzékenysége valóban gyakori tünete a premenstruációs szindrómának (PMS), de többféle lehetséges magyarázat is van arra, miért tapasztal ilyen problémát a menopauza óta.

  • Hormonpótló kezelés: Ha ön ösztrogént és progeszteront szed a hőhullámok és a menopauza egyéb tüneteinek enyhítésére, akkor az emlőfájdalom a gyógyszer mellékhatásaként jelentkezhet.
  • Egyéb gyógyszerek: Egyes antidepresszánsok esetében is kimutatták, hogy összefüggés állhat fenn a szedésük és az emlő érzékenysége között; ilyen gyógyszer például a fluoxetin és a szertralin.
  • Trauma: Nem szenvedett esetleg korábban balesetet? Az emlőt ért ütés maradandó fájdalmat okozhat.
  • Ízületi gyulladás: Előfordul, hogy a nyaki és mellkasi ízületi gyulladás fájdalma a mellben jelentkezik.

Egy barátom szerint elmúlik az emlőérzékenységem, ha lemondok a kávéról. Igaz ez?

A kávé és más koffeintartalmú italok fogyasztásának csökkentése valóban segíthet. A gondot itt is a hormonok jelenthetik. A koffeinfogyasztás a jelek szerint növeli az ösztrogénszintet, és más hormonális változásokat is okoz, amelyek azután növelhetik a fájdalmas emlőciszták kialakulásának kockázatát. Az elméletet vizsgáló kutatások eredményei nem egyértelműek, ám egyes nők esküsznek arra, hogy a koffeinmentes életmód megszüntette az emlőfájdalmaikat.

Enyhítheti az emlőfájdalmamat az E-vitamin vagy a ligetszépeolaj?

Nem valószínű. Bár egyes orvosok E-vitamin szedését javasolják emlőérzékenységre panaszkodó pácienseiknek, több tanulmány is azt állapította meg, hogy napi 600 NE két hónapon át való szedésének semmilyen kedvező hatása nem volt. Egyes szakértők azt feltételezik, hogy az emlőérzékenységet az emlőszövetek zsírsav egyensúlyának megbomlása okozza, ezért szednek egyes páciensek ligetszépeolajat. A vizsgálatok azonban nem sok okot adnak azt feltételezni, hogy az olaj segíthet. Az egyik tanulmányban még a placebóként adott semleges olaj is hatékonyabb volt a ligetszépeolajnál.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.