Egészségügyi kérdezz-felelek

Ekcémával kapcsolatos kérdések

Enyhítené az ekcémámat a napozás vagy a szoláriumozás?

Egy kicsit. De jobb eredményt érhet el, és kisebb lesz a leégés, a ráncosodás, sőt akár a bőrrák kockázata is, ha inkább az orvosokra bízza magát, és bőrgyógyászhoz fordul speciális „naplámpás” fénykezelésért. A fénykezelésnek három fajtája van: a szélessávú kezelést heti 35 alkalommal kell megismételni, a hatékonyabb, keskenysávú UVB-terápiát heti 23 alkalommal, a harmadik változat pedig az úgynevezett PUVA kezelés, amely során helyileg vagy szájon át a fényre érzékenyítő pszoralent és UVA fényt alkalmaznak.

Az ibolyántúli sugarak azzal enyhítik az ekcémát, hogy visszaszorítják az immunrendszer reakcióit, amelyek a viszkető, száraz, vörös kiütéseket okozzák, és ezzel elősegítik a fertőzések kialakulását is. Egy súlyos ekcémás páciensekkel végzett német vizsgálat szerint az érintettek 80 százalékának javult az állapota, és néhányuk nem is szorult további, másfajta kezelésre.

S hogy miért ajánlott orvoshoz fordulni?

Az orvosi felügyelettel végzett fénykezelés hatékonyabb, mint a napozás. Egy kutatás során a 12 héten át folytatott keskenysávú kezelés 28 százalékkal enyhítette a viszketést és a kiütéseket, míg a természetes napfénnyel csupán 1,3 százalékos javulás volt elérhető.

Melyik a legjobb hidratáló szer a bőrömnek?

Az, amelyiket a legjobban szereti. Minél több hidratálót használ és minél gyakrabban, annál jobban fogja érezni magát a bőre, és annál szebb lesz.

Mindazonáltal vannak bizonyos irányelvek. Tanácsos nagy ívben kerülni az olyan hidratáló szereket, amelyek szárító, irritáló vagy potenciálisan allergén hatású összetevőket tartalmaznak, például alkoholt vagy mesterséges illatanyagokat. És bár a sűrű, zsíros készítmények tartják meg a legjobban bőre nedvességtartalmát, ezeket nem ajánlatos az egész testén használnia. Próbáljon kétféle készítményt kéznél tartani: egy könnyebb krémet vagy folyadékot az arcára és a karjára, és egy sűrűbbet a különösen száraz területekre, éjszakára, illetve teste kevésbé szem előtt lévő részeire, például a lábfejére és a térdére!

Hidratálás módja

A hidrátalas módja ugyanolyan sokat számít, mint az, hogy mit használ. Lehetőleg a fürdéstől számított három percen belül kenje be magát! Szálljon ki a kádból vagy a zuhany alól, itassa le magáról a víz nagyját (de nem az egészet), majd azonnal használja a hidratáló szert! A szakértők szerint az így végzett hidratálással a bőrben visszatartott nedvesség látványosan javíthatja az ekcéma kellemetlen tüneteit. A tanulmányok azt mutatják, hogy a módszerrel jelentősen növelhető a bőr nedvességtartalma, s ez akár a szükséges gyógyszerek (például szteroidos krémek) mennyiségének csökkentését is lehetővé teheti.

A kímélő szappanok vagy a különféle szappanmentes tisztítószerek használata is segíthet szervezetének természetes nedvességtartalma megőrzésében. Kerülje az erős hatású szintetikus folyékony szappanokat!

Hiba lenne…: Abbahagyni a gyógyszerszedést!

Ne próbálja minimalizálni az ekcéma elleni gyógy­szerek használatát! Egy vizsgálatban a kutatók azt találták, hogy a szülők nagyjából 65 százaléka már 3 nappal a felírás után abbahagyta gyermeke bőré­nek vényköteles készítménnyel való kezelését. Az op­timális eredmény érdekében pontosan az orvos által előírt módon használja az ekcéma elleni szereket!

Érdemes tudni: Az ételek felnőttkorban is ekcémát válthatnak ki

Az orvosok és a szülők régóta tudják, hogy a kis­babáknál és csecsemőknél ekcémás tüneteket idéz­het elő a tej, tojás vagy búzából készült termékek fogyasztása. Egyre több azonban a bizonyíték arra, hogy a felnőttek is reagálhatnak hasonlóan az éte­lekre. A súlyosan ekcémás felnőttek negyedének van ételallergiája. Problémát okozhat egyebek közt a paradicsom, a tej, a tojás, a gabonafélék és az olajos magvak fogyasztása. Orvosával együttműködve álla­pítsák meg, hatással vannak-e az ételek a bőrére, és egyenként zárják ki az egyes ételeket az étrendjéből!

Azt hallottam, hogy a vényköteles ekcéma elleni krémek rákot okoznak. Tényleg veszélyesek?

Súlyos ekcéma esetén, amikor a hidratáló szerek és a szteroidok nem használnak, még mindig segíthetnek az olyan immunmoduláns krémek, mint a takrolimusz és a pimekrolimusz. 2006-ban azonban e krémek betegtájékoztatóit a bőrrák és a limfóma kockázatára való figyelmeztetésekkel egészítették ki. Állatkísérletekben ugyanis azt találták, hogy e szerek nagy dózisban történő alkalmazása növelte a rákbetegség veszélyét, sőt néhány esetben a krémeket használó embereknél is rák alakult ki. Az amerikai Élelmiszer és Gyógyszerfelügyelet (FDA) azonban mindeddig nem talált egyértelmű bizonyítékot arra, hogy e krémek valóban rákot okoznának az emberben.

Van-e ok az aggodalomra?

Az Amerikai Bőrgyógyászati Szövetség és a Kanadai Bőrgyógyászati Szövetség is úgy véli, hogy e gyógyszerek előírás szerinti használat esetén biztonságosak. Az FDA két év feletti személyeknél ekcéma kezelésére engedélyezte az alkalmazásukat azzal a megszorítással, hogy naponta legfeljebb kétszer vagy legfeljebb hat héten át használhatók. Az immunmodulánsok valóban hatásosak: 31, összesen 8000 főre kiterjedő kutatás eredményeit összegezve brit kutatók megállapították, hogy nagyjából 50 százalékkal csökkentik a viszketést, a nedvezést, a kérgesedést és a kiütéseket.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.