Egészségügyi kérdezz-felelek

Fekélyekés tünetek, aszpirint rá?

Honnan tudhatom biztosan, hogy fekélyem van?

Először is, az orvosa szinte biztosan vérvizsgálatra küldi, hogy ellenőrizzék, van-e Helicobacter pylori a szervezetében az esetek legtöbbjében ez a baktérium okozza a gyomorfekélyt. (A másik gyakori ok a fájdalomcsillapítók, például az aszpirin vagy az ibuprofen túlzásba vitt szedése.) Az is lehet, hogy kilégzéses teszttel fogja vizsgálni a H. pylori jelenlétét. Amennyiben kimutatják a baktérium jelenlétét, és önnek fekélyre utaló tünetei is vannak égető vagy mardosó fájdalom a köldök és a szegycsont között bárhol, amely egy savlekötő gyógyszer bevételével átmenetileg enyhíthető, akkor az orvosa nyugodtan elkezdheti önt fekély ellen kezelni.

Az orvos szükség esetén, a pontosabb diagnózis érdekében megvizsgálhatja az emésztőrendszer felső szakaszát is. Ehhez endoszkópot a végén kamerával ellátott hajlékony csövet vezet le óvatosan a torkán a gyomrába és a vékonybél felső szakaszába. A vizsgálatot megelőzően nem szabad ennie, és elvégzése előtt érzéstelenítőt, valamint talán nyugtatót is kap. Mivel a csövön keresztül levegőt pumpálnak a gyomrába, a vizsgálat után felfúvódottnak érezheti magát, és némi émelygést, torokfájást is tapasztalhat. Ezek a kellemetlenségek gyorsan elmúlnak.

Mindennap beveszek egy aszpirint a szívroham kockázatának csökkentése érdekében, viszont így attól félek, hogy fekélyem lesz. Hogyan védhetem meg a gyomromat?

Kérdezze meg orvosától, nem lenne-e érdemes a gyomor savtermelését csökkentő gyógyszert szednie. Egy, a The Lancet című orvosi szaklapban megjelent nagyszabású tanulmány szerint napi 20 mg famotidin szedésével, jó eséllyel megelőzhető volt a fekély és a nyelőcsőgyulladás kialakulása azoknál, akik naponta vettek be kis dózisú aszpirint a szívük védelme érdekében.

A famotidint szedők körében 12 hét elteltével, 88 százalékkal kevesebb fekélyes vagy nyelőcsőgyulladásos megbetegedést regisztráltak, mint a csak placebót kapott csoportban. De mondhatjuk úgy is, hogy a famotidinnel kezeltek mindössze 5,4 százalékánál alakult ki valamelyik rendellenesség, míg a placebót szedőknek körülbelül az egyharmadánál. Ne szedjen azonban famotidint két hétnél hosszabb ideig az orvosa megkérdezése nélkül, ugyanis a tartós használatnak súlyos mellékhatásai lehetnek. A savlekötőkről bővebben lásd a 113. oldalt.

Az evéstől jobban vagy kevésbé fáj a fekély?

Ez függhet attól is, hol van az a fekély. A vékonybél felső szakaszában kialakult nyombélfekély például sokszor javul közvetlenül az evés után, hogy aztán egykét órával később ismét rosszabbodjon. A gyomorfekély viszont gyakran az evés vagy ivás hatására kezd jobban fájni.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.