Egészségügyi kérdezz-felelek

Figyelemhiányos hiperaktivitás zavar – ADHD – tünetei

Azt hiszem, a férjemnek ADHD-ja lehet. Mik a tünetei felnőtteknél? Ugyanúgy kezelik, mint gyerekek esetében?

A figyelemhiányos hiperaktivitás zavar alapvető tünetei a gyermekeknél és a felnőtteknél is hasonlóak. Aki ezzel a rendellenességgel küszködik, az nyugtalan és impulzív természetű, s könnyen elkalandozik a figyelme. Ám a felnőttek ADHD-ja másmilyennek tűnik.

Míg a szülő vagy tanár akkor kezd ADHD-ra gyanakodni, ha egy gyermek képtelen megülni egy helyben vagy odafigyelni az órákon, a felnőtteknél ugyanakkor a figyelmeztető jelek nem feltétlenül ilyen nyilvánvalóak. A figyelemhiányos hiperaktivitás zavar megnehezíti, hogy az illető egy dologra koncentráljon.

Jellemzők a férjére a következő vonások?

  • Szétszórt? Problémája van a felnőtt léttel járó kötelességek elvégzésével a munkahelyen, otthon, a gyermeknevelésben. Az ADHD-ban szenvedők körében gyakori, hogy rossz teljesítményük miatt újra meg újra elbocsátják őket. De az is előfordul, hogy otthagynak egy biztos állást, mert unják magukat.
  • Nemigen jut végére a dolgainak? A befizetetlen számlák, a félbehagyott barkásprojektek, a megbeszélt találkozókról való megfeledkezés és az általános rendszertelenség mind figyelmeztető jelek.
  • Elfelejti a fontos évfordulókat? Ha a férje rendre elfelejti önt felköszönteni házassági évfordulójuk alkalmából, és megfeledkezik más, fontos dátumokról, megbeszélt feladatokról, eseményekről, az lehet, hogy nem a nemtörődömség jele.
  • Stresszesnek, frusztráltnak vagy bűntudattól gyötörtnek tűnik? Az állandó kudarcok nagyon megviselhetik a pszichét. Férje úgy érzi, egyedül nem képes megbirkózni a feladataival.
  • Nem tud figyelni, koncentrálni? Beszélgetés közben azt veszi észre, hogy néhány perc múlva férje nem is figyel, a gondolatai elkalandoztak. Esetleg vezetés közben nem vesz észre minden jelzőtáblát, mintha figyelmét jobban lekötné a környezet, mint az út. A gyakori koccanás, piros lámpán való áthajtás, a büntetőpontok gyűlése is erre utal.
  • Folyton elkésik, munkáját az utolsó pillanatban készíti el? Azt látja, hogy férje az utolsó pillanatban kezd neki a munkahelyi prezentációnak, de otthoni munkáit is addig húzza, halasztja, ameddig csak tudja. Ráadásul rendszeresen elkésik mindenhonnan, például a prezentáció bemutatásáról.

Ha a fenti pontok mindegyike vagy legtöbbje jellemző rá, érdemes lehet megkérnie a férjét, hogy menjen el ADHD pszichológushoz kivizsgálásra. Ne lepődjön meg, ha férje eleinte ellenáll, mivel nagyon sokan szkeptikusak az ADHD-t illetően. Hangsúlyozza, hogy léteznek hatékony kezelések. A felnőttek gyógyszeres kezelése a tüneteket nagyon gyorsan csökkenti.

A gyógyszeres kezelés azonban önmagában nem elégséges, pszichoterápiával kell kiegészíteni. A pszichológus segít a gyermekkori traumák feldolgozásában, az önértékelés javításában, a leküzdhetetlen dühkitörések megfékezésében, a munkahelyi és párkapcsolati problémák megoldásában.

Mi a különbség az ADD és az ADHD között?

Bár vannak, akik egymás helyett is használják ezeket a rövidítéseket, nem pontosan ugyanazt jelentik. Ráadásul az orvosok az előbbit már nem is igen alkalmazzák. Az ADD (Attention Deficit Disorder) a figyelemhiányos zavart jelenti, s az állapot két elnevezése közül ez a régebbi.

Ám a figyelemhiányos zavar kifejezés a rendellenesség jellegzetes tüneteinek csak az egyikét írja le, a képtelenséget a figyelemösszpontosításra és az adott feladatra való odafigyelésre. A szakemberek azért tértek át az újabb elnevezés, az ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder) használatára, hogy így a figyelmetlenséggel gyakran (de nem mindig) együtt járó nyugtalanságról és impulzivitásról is említést tegyenek.

A gyermekemnek ADHD-je van, de nem akarom gyógyszerekkel kezelni. Segíthet a viselkedésmódosítás?

Az ADHD-s gyermek szeszélyes és kiszámíthatatlan viselkedése bizonyos mértékig javítható azzal, ha megtanítják az állandó napi rutin követésére és más viselkedésmódosító stratégiák alkalmazására. A kutatások szerint azonban a kedvező hatások várhatóan elég szerények lesznek. Másfelől viszont számos tanulmány igazolta már, hogy az olyan, gyakran felírt gyógyszerek, mint például a metilfenidát, hatékonyan javítanak az ADHD-s gyermekek viselkedésén.

A serkentő hatású gyógyszernek lehetnek olyan mellékhatásai, mint az étvágycsökkenés, a fogyás vagy az ingerlékenység, ám ezek idővel általában elmúlnak. Az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia szerint a legjobb eredmények a gyógyszeres kezelés és a viselkedésmódosító tréning kombinálásával érhetők el.

Lányok is lehetnek ADHD-sek?

Igen. Noha a fiúknál több mint kétszer nagyobb a rendellenesség kialakulásának kockázata, a lányoknál is előfordul. Egyes szakértők azonban úgy vélik, hogy a lányok tényleges érintettsége ennél nagyobb lehet, mivel egyes szülők, pedagógusok és orvosok továbbra is jellegzetesen fiúproblémának tekintik az ADHD-t, s lányok esetében gyakran fel sem merül bennük, hogy ilyen irányban kellene vizsgálódni.

Figyelemhiányos hiperaktivitás zavar (adhd) elleni gyógyszerek

A fiam serkentőszert szed a figyelemhiányos zavara ellen. Megengedhetem neki, hogy nyáron ne szedje?

A serkentőszerek egyik jó tulajdonsága, hogy rövid hatásúak, azaz nem maradnak sokáig a szervezetben, ezért gond nélkül lehet abbahagyni és újrakezdeni a szedésüket. Egyes szülők szeretnék az iskolai szünet idején abbahagyatni gyermekükkel a serkentőszerek szedését, mondván, hogy ha úgysem kell egész nap az iskolában ülnie, akkor nincs szüksége a gyógyszernek köszönhető összpontosító képességre sem.

Emellett, mivel ezek a gyógyszerek rövidtávon gátolhatják a növekedést, az orvosok régebben kifejezetten javasolták az efféle „gyógyszervakációt” a hétvégéken és a szünidőkben. Ma azonban már tudjuk, hogy a serkentőszerek hosszú távon semmilyen hatással sincsenek a növekedésre.

Nem szabad elfeledkezni arról, hogy a figyelemhiányos hiperaktivitás zavar nem szűnik meg az iskola végével. Sok gyermeknek vannak a figyelemhiányon kívül más tünetei is, például nehézségek a szociális képességek terén és viselkedési problémák. Emiatt a gyógyszerszedés szüneteltetésére vonatkozó döntésnél figyelembe kell vennie fia tüneteinek a súlyosságát és a gyógyszer mellékhatásait is.

Mellékhatások

A serkentőszerek leggyakoribb mellékhatásai a csökkent étvágy és a fogyás, az álmatlanság, valamint a szer hatásának elmúltával fellépő hangulatingadozás és ingerlékenység. Ha a mellékhatások gondokat okoznak, érdemes megfontolni a gyógyszerszedés hétvégi szüneteltetését. Vannak bizonyítékok arra, hogy ez csökkenti a mellékhatásokat, miközben nem csökkenti jelentősen a gyógyszerek tünetekre gyakorolt hatását.

Az unokám gyógyszert kapott a figyelemhiányos hiperaktivitás zavara ellen, de én azt hallottam, hogy ez a szer hirtelen halált okozhat. Igaz ez?

Van néhány szakirodalmi adat arra vonatkozóan, hogy a figyelemhiányos hiperaktivitás zavar ellen serkentőszert, például metilfenidátot szedő gyermekek körében kis mértékben megnőhet a hirtelen szívhalál (a szív megállásának) kockázata. A feltevést alátámasztó bizonyítékok azonban nem egyértelműek. Még ha lenne is ilyen összefüggés, a hirtelen szívhalál kockázata rendkívül kicsi. Mindazonáltal az unokájánál alapos kivizsgálás szükséges, mielőtt elkezdené szedni a gyógyszert.

Normális dolog az étvágycsökkenés, ha valaki gyógyszert szed a figyelemhiányos hiperaktivitás zavar ellen?

Igen. A figyelemhiányos hiperaktivitás zavar ellen gyógyszert szedők mintegy 80 százaléka számol be bizonyos fokú étvágycsökkenésről, bár csak 10-15 százaléknál tapasztalható fogyás is. Az étvágytalanság elkerülése érdekében kérdezze meg orvosától, hogy a naponta többször szedendő, rövid hatású készítmény helyett nem kaphatna-e legalább 8 órán át ható gyógyszert, nem szedhetne-e másfajta serkentőszert vagy akár másfajta gyógyszert. Ha a hétvégéken nem veszi be a készítményt, az sem okozhat komoly problémákat.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.