Egészségügyi kérdezz-felelek

Nyáktömlőgyulladás (bursitis) jelei, kezelése

Azt hittem, a nyáktömlő gyulladás időskori probléma. Hogy lehet, hogy nálam 45 éves korban jelentkezett?

Noha a nyáktömlő gyulladás gyakoribb 40 év felett, valójában bárkinél kialakulhat. Egyes változatai, például a csípő nyáktömlő gyulladása gyakrabban jelentkeznek azoknál, akik aktív életet élnek. (A rendszeresen és sokat futók 10 százalékánál lép fel.)

E rendellenességnél a nyáktömlők jönnek gyulladásba: ezeknek a kicsiny, folyadékkal teli párnáknak az a feladatuk, hogy megakadályozzák a csontok más szövetekhez való dörzsölődését. A testében nagyjából 160 nyáktömlő van, de ezek közül gondot leggyakrabban a váll, a térd, a csípő és a könyök nyáktömlői okoznak. A nyáktömlő gyulladásának sokféle oka lehet. Kialakulhat például fertőzés vagy a könyök beütése következtében, de tünetként is jelentkezhet az ízületi gyulladás egyes típusai, például a köszvény vagy a reumás ízületi gyulladás esetén.

A leggyakrabban azonban a tartós nyomás vagy az ismétlődő mozgások váltják ki, olyan tevékenységek eredményeként, mint például a teniszezés vagy a térdelés. Sőt még a hosszabb ideig tartó ülés, állás vagy könyöklés is kiválthatja a nyáktömlők gyulladását, duzzanatát és fájdalmát. A kezelés általában pihentetéssel, jeges borogatással és nem szteroid gyulladáscsökkentő szerekkel (NSAID-k) történik.

Ha már volt korábban nyáktömlő gyulladásom, várható, hogy többször is kiújul?

Igen, de a megfelelő óvintézkedésekkel megakadályozhatja ezt. Ha önnél ismétlődő mozgások okozták a nyáktömlő gyulladást, a megoldás az ilyen tevékenység elkerülése vagy a károsodás minimalizálása például úgy, hogy kertészkedéshez térdvédőt használ, amivel mérsékeli az érzékeny nyáktömlőkre nehezedő nyomást.

Amennyiben csípője nyáktömlő gyulladását a kocogás idézte elő, akkor segíthet, ha a talpat jobban kipárnázó futócipőt vásárol, vagy ha a kocogást kerékpározással vagy más, kis ütőterhelésű aerob jellegű testmozgással váltogatja. Érdemes lehet megkérnie egy fitneszedzőt vagy fizikoterapeutát is, hogy javasoljon olyan gyakorlatokat, amelyek erősítik és hajlékonyabbá teszik a mozdulatokat szabályozó izmokat.

De vannak még egyszerűbb stratégiák is. Ha például nyáktömlő gyulladása van az egyik térdében, alvás közben tegyen a két combja közé egy párnát, hogy a másik térd ne nyomódhasson rá a gyulladt nyáktömlőre! Kérje orvosa tanácsát arról, hogy milyen egyéb módszerekkel előzheti meg a gyulladt nyálkatömlő további túlterhelését!

Sem a jegelés, sem a fájdalomcsillapítók nem enyhítik a nyáktömlő gyulladásomat. Egy orvos tudna segíteni rajtam?

Igen, az orvos többféle módon is segíthet a kínzó fájdalom csökkentésében.

  • Folyadékleszívás: Az orvosa vékony injekciós tű és fecskendő segítségével folyadékot szívhat le a gyulladt nyáktömlőből, ami enyhítheti a duzzanatot és a gyulladást egyaránt.
  • Antibiotikumok és egyéb gyógyszerek: Ha a folyadék laboratóriumi vizsgálatakor fertőzésre utaló jeleket találnak, az orvos antibiotikumokat írhat fel. A folyadékban talált apró kristályok köszvényt jelezhetnek, amely esetben az orvos köszvény elleni gyógyszert írhat fel.
  • Kortikoszteroidok: Az érintett területre beadott injekció csökkentheti a gyulladást.

Mindig is sportos voltam, de újabban már a kabátomat sem tudom felvenni erős vállfájás nélkül. Segíthet ezen egy műtét?

A műtéti megoldás akkor jöhet szóba, ha a hagyományos kezelések nem segítenek. Az olyan sportok gyakorlóinál, ahol sok fej fölötti mozdulatot kell végezni ilyen például az úszás vagy a baseball, kialakulhat a vállbecsípődésnek nevezett állapot, bár a probléma a nem sportolóknál is jelentkezhet. Becsípődés esetén a kar felemelésekor a lapocka rányomódik az úgynevezett rotátor köpeny (a vállízületet körülölelő izmok összessége) egyik inára. A becsípődést a rotátor köpeny feletti nyáktömlők gyulladása vagy az ín sérülése, illetve gyulladása idézheti elő.

A becsípődés sok esetben igen jól reagál a pihentetésre, a fájdalomcsillapítókra, a kortikoszteroid-injekciókra, valamint az erősítő és hajlékonyságot fokozó gyakorlatokra. Amennyiben a fájdalom hat hónap elteltével sem múlik el, az orvos műtétet javasolhat. A beavatkozás során a sebész eltávolítja vagy leszívja a gyulladt nyáktömlőt, emellett a lapocka elülső széléből is lefaraghat egy kis csontot, hogy a kar szabadabban mozogjon.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.