Gasztroenterológia

Funkcionális puffadás jellegzetességei

Definíció

Funkcionális haspuffadás alatt olyan hasfeszülést és haspuffadást értünk, amikor kizárhatók a hasonló tü­neteket okozó organikus és funkcionális hasi kórké­pek. Az irritábilis bél szindrómától a kórképet a hasi fájdalom hiánya, illetve székürítéstől való függetlensé­ge különíti el.

A kórkép jellegzetességei

A kórkép vezető tünetei a különböző mértékű haspuf­fadás, ami enyhe esetben hasi feszülés érzését kelti, elő­rehaladottabb formában a has látható előemelkedésével, megnövekedésével jár. Gyakori társuló tünetek a bélkorgás (borborygmus) és a flatulencia. A hasi feszülés dif­fúz jellegű, nem lokalizálható egy hasi régióra, a panasz lehet időszakos, a napszakot tekintve a nap második fe­lében erőteljesebb. Funkcionális jellegét alátámasztja a testmozgásra bekövetkező mérséklődése.

Epidemiológia

A rendelkezésre álló epidemiológiai adatok alapján a funkcionális haspuffadás gyakori kórállapot. Különbö­ző tanulmányok 15-30 százalékos előfordulási arányról számolnak be. Ugyanakkor azonban egy, az Egyesült Államokban készített felmérés szerint a betegek keve­sebb, mint harmada fordul valaha is életében ezzel a panaszával orvoshoz. Hasonlóan a bélrendszer egyéb funkcionális megbetegedéseihez, a funkcionális haspuf­fadás esetében is megfigyelhető a női dominancia.

Patofiziológiai adatok

A haspuffadás patofiziológiáját vizsgálók a tünetek ki­alakulását egyrészt a bél lassult tranzitjával hozzák összefüggésbe, Cann és munkatársai eredményei szerint a hasfeszülést panaszolok tranzitideje mintegy 25%-kal lassabb az egészséges kontrollokénál. A bélrendszer gáz­tartalma nem látszik fokozottnak funkcionális haspuf­fadás esetén a normál mértékhez képest sem éhgyomri, sem postprandialis állapotban. Igazolja ezt, hogy az ilyen esetekben elkészített natív hasfelvétel nem mutat fokozott bélgázosságot. Lesser és Levitt argongáz infúzi­ójával végzett vizsgálatai is alátámasztják ezt.

Eredmé­nyeik szerint a funkcionális puffadásban szenvedők az egészségeseknél kisebb volumenű gáz inflációja esetén is már hasi diszkomfortérzéssel reagálnak. Nem tisztá­zott azonban, hogy a panaszok kialakulásáért a fokozott viscerális szenzitivitás vagy a kóros bélmotilitási válasz, esetleg mindkettő a felelős. Ugyanakkor több vizsgálat is felveti pszichés faktorok szerepét.

Így például a tromsoi epidemiológiai vizsgálat eredményei szerint pszichés disztressz tünetei (pl. depresszió, alvászavarok, szexu­ális funkciózavarok, alkoholabúzus) gyakran társultak puffadásos, fokozott bélmozgásos tünetekhez. Heaton és munkatársai hasonlóképp korrelációt igazoltak a puffa­dásos panaszok és az anxietas, illetve a depresszió elő­fordulása között.

A diagnózis kritériumai

Terápia

A funkcionális tápcsatornái betegségek egyéb típusai­hoz hasonlóan a jelenleg érvényes Róma III. kritérium­rendszer szerint a tünetek krónikus jellegűek, legalább 6 hónapja fennállnak, és az utolsó 3 hónap folyamán leg­alább havonta 3 nap során észlelhetők.

Jellemzői:

  • Visszatérő puffadásérzés vagy látható hasi disztenzió;
  • Nem állnak fenn az IBS, egyéb funkcionális bélbeteg­ség, illetve funkcionális diszpepszia ismérvei.

Differenciáldiagnózis

A haspuffadás a tápcsatorna organikus betegségeinek és más funkcionális tápcsatorna-betegségeknek (IBS, diszpepszia) gyakori kísérő tünete. így ezek elkülöníté­se szükséges. Az organikus kórkép közül a maldigeszcióval, a malabszorpcióval járó kórképek, a kontami­nált bél szindróma, a nutritív allergia, a bélpassage és motilitás zavarával járó kórképek egyik tünete a haspuffadás lehet.

Alarmtünet jelenléte esetén, azaz ha a haspuffadáshoz az étvágy, vagy a testsúly csökkenése, malnutríció tünetei vagy a széklet, a székelései rend megváltozása társulnak, illetve ha a panasz(ok) étkezést követően rendszeresen kialakulnak vagy éjszaka is fennmarad­nak, progresszív organikus betegség mielőbbi kizárása szükséges!

Kezelés

A kezelés lehetőségei ma meglehetősen szűkösek, a ren­delkezésre álló szerek közül a felületi feszültségcsökken­tő szer, a simethicon alkalmazása javasolt. Az étkezési javaslatok előterében a fokozott gázképződést kiváltó és a magasabb zsírtartalmú ételek kerülése áll. A magasabb növényi rosttartalmú ételek a betegek egy részénél ront­hatják a panaszokat.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.