Stresszkezelés

Milyen altatók alkalmazhatóak biztonságosan, ha nem jön az álom?

Inger hatására az idegsejtben bizonyos vegyületek termelődnek, amelyek közül némelyiket névről már a laikus közvélemény is ismeri, így például a szerotonint, adrenalint, hisztamint. Bioboltokban és patikákban kaphatók olyan szerek, amelyek mesterségesen megnövelik ezek szintjét.

A SZEROTONIN

Erről a vegyületről általában az tudjuk, hogy jó érzést okoz és álmot hoz, de a kép ennél bonyolultabb. A szerotonin nemcsak a hangulatot és az alvást befolyásolja, hanem a szexualitást, a kockázatvállalási hajlamot, az agresszi­ót, a motivációt, az érdeklődést, sőt az étvágyat és a testhőmérsékletet is.

A szerotonin előanyaga a triptofán nevű aminosav és annak módosula­ta, az 5-OH triptofán. Szerotoninból képződik a melatonin, amely nélkülöz­hetetlen a normális napi biológiai ritmus fenntartásához. Az élelmiszerek közül különö­sen sok triptofánt tartalmaz a hús és a tej. Táplálékkiegészítő­ként való szedése megnövelheti az agy szerotoninszintjét, bár itt más tényezők is közrehatnak.

Változó korban lévő nőknél például az ösztrogénszint csök­kenése nyomán visszaesik a szerotonin termelődése. A triptofán kiegészítőként való árusítását nem minden országban engedélyezik, nálunk azonban mind a triptofán, mind a hasonló hatású 5-OH triptofán („5 HTP” néven) elérhető étrend-kiegészítőként.

A MELATONIN

Rengeteg kutatás tárgya a melatonin.

Abban minden szakértő egyetért, hogy elősegíti az alvást, ám a hatásmechaniz­mus még nem tisztázott.
Íme, amit biz­tosan tudni lehet róla:

  • A metatonint az agyban lévő tobozmirigy állítja elő.
  • A kor előrehaladtával csökken a szintje.
  • Termelődése megállítható a bétablokkolóknak nevezett vérnyomás-szabályozó gyógyszerekkel.
  • Csak éjszaka termelődik, kizárólag sötétben. Amikor a fény a becsukott szemen keresztül a belső biológiai órához jut, az csökkenti a tobozmirigy melatonintermelését, s ez elősegíti a felébredést. Tisztán lát­szik tehát a kapcsolat az alvás és a melatoninszint között.

Nyilvánvaló, hogy a kívülről a szervezetbe juttatott melatoninnak hatása van a biológiai ritmusra, és esetenként altató hatású. Jól használható az időeltolódás okozta problémák kezelésére is. Forgalmazásának engedélyezé­se országonként eltérő. Hazánkban a melatonin számos formában kapható étrend-kiegészítőként, továbbá vényre írható altatóként is rendelhető. Ezen­kívül melatonin a hatóanyaga az egyik legújabb hangulatjavító szernek is, amelyet pszichiáter szakorvos írhat fel.

Altatók

Az altatók az álmatlanság vagy más alvászavar rövid távú, tüneti és eseti kezelésére való szerek. Vannak szabadforgalmú és vényköteles fajták.

Szabadforgalmú altatók

Magyarországon csak gyógynövénykivonatokat tartalmazó altatók érhetők el szabad fogalomban, recept nélkül. Ezek nagyon jól használhatók stresszes időszakokban az ellazulás elősegítésére, és rendszeres használatuk sem okoz függőséget. Minden egyéb, altatóként törzskönyvezett gyógyszer vényköte­les, mivel tartós vagy indokolatlan, rendellenes alkalmazásuk nagyon káros. Ráadásul egyáltalán nem jelentenek valódi megoldást a problémára. Mindig az alvászavar okát kell keresni, s ha lehet, megszüntetni. Tartósan fennálló, életmódváltással, gyógynövénykivonatokkal nem befolyásolható alvászava­rokkal orvoshoz kell fordulni.

Altatóként forgalmazott homeopátiás szer is rendelkezésre áll Magyar­országon. Alkalmazását elsősorban a stressz által okozott vegetatív tünetek enyhítésére, szorongáscsökkentésre és alvászavarok kezelésére javasolják.

Vényköteles altatók

Törzskönyvezett altatóként nálunk is többféle típusú gyógyszer kapható.

  • Meltanonin tartalmú gyógyszer: Függőséget nem okoz, gyorsan felszívó­dik. A másnapi munkavégzést, autóvezetést nem befolyásolja.
  • GABA-készítmények: (A GABA egy idegi átvivőanyag neve.) Ide tartoznak a benzodiazepinek és a Z-altatók, a zopidone, zolpidem, zaleplon hatóanya­gú szerek. A benzodiazepinek valójában nyugtatók, így segítik az alvást. Viszont hatásuk hosszan tart, előfordulhat, hogy reggel is érezni lehet.

A  Z-altatóknál kevesebb mellékhatás – függőség, másnapi kihatás, rebound álmatlanság (megvonási tünetek), rezisztencia – lép fel, de a megszakítás nélküli, tartós alkalmazás ezek esetében is ellenjavallt. Mindegyik Z-altatónak megvan a maga előnye és hátránya, ezért az orvos dönti el, hogy kinek melyik a legmegfelelőbb.

  • Nyugtató hatású hangulatjavítók: Amennyiben az alvászavart állandó­sult szorongás okozza, vagy az a depresszió egyik tüneteként jelentkezik, az antidepresszánsokkal jó eredmények érhetők el. Ezeket pszichiáter szak­orvos rendelheti. Amennyiben vezető tünet az alvászavar, a szakemberek előnyben részesítik azokat a szereket, amelyeknek közvetlen nyugtató, álmosító hatásuk is van. Szedésükkor pontosan be kell tartani az előírásokat.

Hasi légzés

Szorongás oldására érdemes kipróbálni az alábbi módszert. Ez a koncentrálóké­pességre gyakorolt jótékony hatása mellett visszajelzést is küld az agynak arról, hogy sikerült ellazulni, és minden rendben van.

  • Feküdjön hanyatt, és tegyen egy nem túl súlyos könyvet a mellkasára, majd pár percig végezze a következő feladatsort.
  • Vegyen lassú, mély levegőt az orrán át. Érezze, ahogy a mellkasa emelkedik.
  • A belégzés végén, amikor a levegő eléri a gyomrot, nyomja ki a hasát, ami a kitáguló rekeszizomnak köszönhetően kicsit maga­sabban lesz, mint a mellkasán lévő könyv.  Egy másodpercig tartsa vissza a lélegze­tét, majd izmait elernyesztve, állát ellazítva, lassú kilégzéssel, az orrán keresztül eressze ki a levegőt a hasából és a mellkasából.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.