Fittség

Hosszú élet titka zöld teával

A zöld tea fiatalító hatása évezredek óta ismert. Ez az ázsiaiak egészségének egyik titka. Időközben a zöld tea már a nyugati kultúrában is népszerű itallá vált. Speciális hatását a legkedvezőbben étkezéshez fogyasztva fejti ki.

Kínában és Japánban ősidők óta fogyasztanak zöld teát. Kezdetben csak gyógyító céllal al­kalmazta a távol-keleti gyógyászat, később vált általánossá, hogy a szomjúság csillapítá­sára fogyasszák. A víz mellett ez a legnagyobb mértékben fogyasztott ital, kedveltsége túl­szárnyalja a kávéét is.

A zöld tea betegségmegelőző, gyógyító, és erősítő hatása igen sokoldalú. Az akupunktúra, a hagyományos kínai gyógyászat és a zen buddhizmus nyugati terjedése magával hozta a zöld tea népszerűségét és elismertségét is. A tudományos kuta­tás elsősorban azt vizsgálja, hogy van-e rákmegelőző, daganatképződést gátló hatása.

Honnan származik a zöldtea?

A teafogyasztás és a teatermesztés szorosan összefügg Kí­na történelmével. Már az i. e. 3. évszázadból maradtak fenn feljegyzések, melyek tu néven említik a teát. Akkori­ban a teafüvet gőzölték, összetörték, és sokféle hozzáva­lóval (gyömbér, só, tej, hagyma) főzték meg. Japánba a buddhista szerzetesek vitték el, úgy ezer évvel ezelőtt. A japán szerzetesek meditációjuk előtt fogyasztják a zöld teát.

Ez a „tea-út” ünnepi értelmezést nyert, amelyet a ja­pán teaceremónia mindmáig megőrzött. Európába tenge­ri úton csak az 1600-as években jutott el, ahol kezdetben zöld teaként fogyasztották. 200 évvel később azonban a fekete tea jött divatba, és népszerűsége messze túlszár­nyalta a zöld teáét.

Napjainkban kedvező egészségtani hatása miatt kezd a zöld tea ismét kedveltté válni. A leg­nagyobb teatermesztő országok Kína, Japán, Tajvan és India. Kínában a leszedett tealevelet 10 másodpercig 280 °C-on wokban pörkölik, hogy így állítsák meg a ter­mészetes fermentációs folyamatot, Japánban ugyanilyen célból néhány percig vízgőzben forrósítják át.

Milyen alkotóelemekből áll?

A zöld tea vitaminokból (elsősorban A, B1, B2, B12 és C), ásványi anyagokból (kalcium, kálium, magnézium és fluorid) és nyomelemekből (réz, nikkel, cink) álló egész­séges koktél. Származási helyüktől és fajtájuktól függően a levélrügyek és levelek különböző összetételben tartal­maznak ízletes koffeint (tein formájában), valamint kisebb mennyiségben teofillint és teobromint. A fekete teá­hoz képest a zöld teában sokkal nagyobb mennyiségben találhatók antioxidáns másodlagos növényi anyagok (po­lifenolok, többek között pl. flavonoidok). C-vitamin-tartal­ma is magasabb, mint a fekete teáé. Az illóolajok és a karotin mellett a zöld teában több mint 300 egyéb anyag is található. Az orvostudomány érdeklődését a közelmúlt­ban keltette fel a benne található úgynevezett ellagsav.

Gyógytea hatásai

A szabad gyökök megkötése a zöld teában található, a polifenolok közé tartozó catechin révén valósul meg. A zöld tea antioxidáns hatása hússzorosa az igen értékes E-vitaminénak, s csaknem olyan hatékony, mint a vörösboré. A zöld tea emellett semlegesíti a sóval pácolt húsokból eredő, sejtromboló nitrózamint, továbbá a húsok főzésekor keletkező aminokat. Mindezek következtében a húsfogyasztással járó kockázatok jelentős mértékben csökkenthetők zöld tea fogyasztásával. Hasonló hatást érhetünk el, ha naponta 2 milligramm zöld tea kivonatot fogyasztunk.zoldtea-mezo

A zöld tea hatóanyagai

A zöld teában a következő összetevők találhatók:

Mangán: ez a nyomelem számos enzim építőanyaga, így nagyon sok létfontosságú folyamatban vesz részt, pl. a kötőszövet felépítésében, a zsír- és fehérje-anyagcserében. Biztosítja, hogy a táplálékból származó kalcium eljusson a csontokhoz, s így elkerülhető legyen a csontritkulás.

Fluor: nagyon fontos a növekedés, továbbá a csontok és a fogazat stabilitása szempontjából. Hiánya fogszuvasodást okoz.

Keserűanyagok: a zöld tea sokféle keserűanyagot tartalmaz, melyeknek többek között az emésztésben van jelentős szerepük. Ezek közé tartozik egyebek mellett például az EGCG, az a zöldtea-hatóanyag, mely jelentős mértékben gátolja a mellrák kialakulását. Vírusölő hatású, csökkenti a cukorbetegek vércukorszintjét, segít elkerülni a szívinfarktust. Ugyanolyan véralvadásgátló szerepe van, mint az aszpirinnek. Az EGCG megakadályozza a vérlemezkék összetapadását, ezáltal hatásos a szív- és keringési rendszer megbetegedéseinek elkerülésében.

Flavonoidok: csökkentik a vérnyomást és a koleszterinszintet, véralvadásgátló hatásuk van, csökkentik a gyomor-, bél- és mellrák kockázatát. Fokozzák a C-vitamin, valamint a „jó” HDL-koleszterin hatását, a „rossz” LDL-koleszterin-szint egyidejű csökkentése mellett.

Koffein: a zöld tea koffeintartalma csersavhoz kötődik, ezért lassan kerül be a vérkeringésbe. így enyhe, viszont nyújtott hatású stimulálószerként hat.

Vitaminok: a vízben oldódó B-vitamin, a tiamin igen fontos a szellemi tevékenységhez, éberré tesz, jelentős mértékben fokozza a koncentrálóképességet. A zöld tea igen nagy mennyiségben tartalmaz C-vitamint, mégpedig olyan anyagokhoz kapcsolódva, amelyek meggátolják, hogy a forró víz tönkretegye. Gyulladásgátló, immunerősítő hatású. Döntő szerepe van a koszorúér-elmeszesedés megelőzésében és gyógyításában, továbbá csökkenti az LDL-koleszterin-szintet.

Szaponin: megköti a zsírt, gátolja a gombák kifejlődését, igen hatékony a zsíranyagcsere-megbetegedések kezelésében.

Pszichoaktív anyagok: a zöld tea számos összetevője igen hatékony, különösen egymással való kölcsönhatásuknak köszönhetően. A koffein, a tiamin és a növényi olajok nemcsak kellemes aromát és zamatot adnak a teának, de stresszellenes hatásúak is, megvédik idegrendszerünket a hatalmas ingeráradattól, és biztosítják az agy sejtjeinek kellő energiaellátását. Feszültségoldó hatásúak, fokozzák a figyelmet, élénkítik a fantáziát, serkentenek, de nem tesznek idegessé, jelentős mértékben javítják az ítélőképességet. Segítenek abban, hogy kellemesen el tudjunk lazulni, fokozzák az életkedvet.

Legfontosabb tudnivalók a zöldteáról dióhéjban

  • A zöld teát mindig jól záródó dobozban kell tárolni. A levegő oxigéntartalma ha­tására ugyanis gyorsabban veszít aro­májából.
  • A legkiválóbb minőségű zöld teákat ta­vasszal kézzel szedik, és gondos kézi munkával dolgozzák fel. íze egyszerre finom és intenzív.
  • A legismertebb gyengén kesernyés kínai teafajták pl. a Gunpowder, a Chun Mee, a Lung Ching, a jázmintea vagy a buddhista tea.
  •  Ismert japán zöldtea­fajták az erőteljesebb ízű, de kevésbé keserű a Bancha, a Sencha, a Kukicha vagy a Gyokuro.
  • Az utóbbi időben nagyobb gondot fordí­tanak az ökológiai egyensúlyra, így a lombos erdők telepítésére is, megaka­dályozva például, hogy Indiában a tea­ültetvények foglalják el a fennsíkok egész területét.

Csésze tea

Az egészségre gyakorolt hatása :A zöld tea amellett, hogy oltja a szomjúságot, kimerültség ese­tén élénkít, stressz esetén nyug­tatóan hat, méregtelenít, így se­gít elkerülni számos betegséget.

A zöldtea egészségtani jelentősége

A zöld teát nevezhetjük akár a legrégebbi gyógyszernek is. A teanövény gyógyhatása voltaképpen a benne találha­tó polifenol csoportoknak köszönhető, minthogy ezek a másodlagos növényi anyagok képesek hatástalanítani a szervezetben található káros szabad gyököket, így megakadályozni a rák kialakulását, gátolni a gyulladásos folyamatokat és aktivizálni a szervezet immunrendszerét.

A polifenolok emellett mikrobaölő és véralvadásgátló ha­tásúak is. A tudományos vizsgálatok arra engednek kö­vetkeztetni, hogy mindenekelőtt az ellagsav segíti a polifenolokat rákmegelőző hatásuk kifejtésében. Az ellagsav emellett védi a szívet is. A rendszeres teafogyasztás fo­kozza a vérkeringést, serkenti az anyagcserét és az oxi­génfelvételt, véd az érelmeszesedés és a fogszuvasodás ellen is. Minthogy a teában a koffein csersavval és ami­nosavakkal együtt fordul elő, a zöld tea élénkítő hatása nem hirtelen és rövid idejű, hanem hosszabb időtartamra elhúzódó.

Ahhoz, hogy ne legyen keserű, a zöld teát nem forrásban levő, hanem csak 70-80 °C-os vízzel szabad „leforrázni”. A legkiválóbb minőségű japán zöldteákat csak 50-60 °C-os vízzel.

Gyömbéres zöld tea

Hozzávalók (kb. 1 literhez)

1 darabka gyömbér, 6 csapott kávéskanál zöld tea, 1 narancs, 1 kávéskanál cukor

Elkészítés

Egy liter vizet rövid ideig forralunk, majd 70 °C-ra hagyjuk kihűlni. A gyömbért meghámozzuk, és a teafűvel együtt teato­jásba vagy a teáskanna betétjébe tesszük, majd felöntjük a forró vízzel. A teafüvet 3 percig benne hagyjuk, majd kivesszük. A narancsot félbevágjuk, levét kifacsarjuk. A narancslevet és a cukrot a teához kever­jük, majd kihűtjük. A zöld teát tetszés szerint langyosan vagy hidegen jégkoc­kával s egy-két szál mentalevéllel szer­vírozzuk.

Izabella Langh

Szerző: Langh Izabella

Gyakorló természetgyógyász vagyok. Táplálkozási és  életmód specialista is vagyok, immár 12 éve próbálom az embereket egy egészségesebb életforma felé terelni, egyre több sikerrel.