Fittség

Hosszú élet titka zöld teával

A zöld tea fiatalító hatása évezredek óta ismert. Ez az ázsiaiak egészségének egyik titka. Időközben a zöld tea már a nyugati kultúrában is népszerű itallá vált. Speciális hatását a legkedvezőbben étkezéshez fogyasztva fejti ki.

Gyógytea hatásai

A szabad gyökök megkötése a zöld teában található, a polifenolok közé tartozó catechin révén valósul meg. A zöld tea antioxidáns hatása hússzorosa az igen értékes E-vitaminénak, s csaknem olyan hatékony, mint a vörösboré. A zöld tea emellett semlegesíti a sóval pácolt húsokból eredő, sejtromboló nitrózamint, továbbá a húsok főzésekor keletkező aminokat. Mindezek következtében a húsfogyasztással járó kockázatok jelentős mértékben csökkenthetők zöld tea fogyasztásával. Hasonló hatást érhetünk el, ha naponta 2 milligramm zöld tea kivonatot fogyasztunk.zoldtea-mezo

A zöld tea hatóanyagai

A zöld teában a következő összetevők találhatók:

Mangán: ez a nyomelem számos enzim építőanyaga, így nagyon sok létfontosságú folyamatban vesz részt, pl. a kötőszövet felépítésében, a zsír- és fehérje-anyagcserében. Biztosítja, hogy a táplálékból származó kalcium eljusson a csontokhoz, s így elkerülhető legyen a csontritkulás.

Fluor: nagyon fontos a növekedés, továbbá a csontok és a fogazat stabilitása szempontjából. Hiánya fogszuvasodást okoz.

Keserűanyagok: a zöld tea sokféle keserűanyagot tartalmaz, melyeknek többek között az emésztésben van jelentős szerepük. Ezek közé tartozik egyebek mellett például az EGCG, az a zöldtea-hatóanyag, mely jelentős mértékben gátolja a mellrák kialakulását. Vírusölő hatású, csökkenti a cukorbetegek vércukorszintjét, segít elkerülni a szívinfarktust. Ugyanolyan véralvadásgátló szerepe van, mint az aszpirinnek. Az EGCG megakadályozza a vérlemezkék összetapadását, ezáltal hatásos a szív- és keringési rendszer megbetegedéseinek elkerülésében.

Flavonoidok: csökkentik a vérnyomást és a koleszterinszintet, véralvadásgátló hatásuk van, csökkentik a gyomor-, bél- és mellrák kockázatát. Fokozzák a C-vitamin, valamint a „jó” HDL-koleszterin hatását, a „rossz” LDL-koleszterin-szint egyidejű csökkentése mellett.

Koffein: a zöld tea koffeintartalma csersavhoz kötődik, ezért lassan kerül be a vérkeringésbe. így enyhe, viszont nyújtott hatású stimulálószerként hat.

Vitaminok: a vízben oldódó B-vitamin, a tiamin igen fontos a szellemi tevékenységhez, éberré tesz, jelentős mértékben fokozza a koncentrálóképességet. A zöld tea igen nagy mennyiségben tartalmaz C-vitamint, mégpedig olyan anyagokhoz kapcsolódva, amelyek meggátolják, hogy a forró víz tönkretegye. Gyulladásgátló, immunerősítő hatású. Döntő szerepe van a koszorúér-elmeszesedés megelőzésében és gyógyításában, továbbá csökkenti az LDL-koleszterin-szintet.

Szaponin: megköti a zsírt, gátolja a gombák kifejlődését, igen hatékony a zsíranyagcsere-megbetegedések kezelésében.

Pszichoaktív anyagok: a zöld tea számos összetevője igen hatékony, különösen egymással való kölcsönhatásuknak köszönhetően. A koffein, a tiamin és a növényi olajok nemcsak kellemes aromát és zamatot adnak a teának, de stresszellenes hatásúak is, megvédik idegrendszerünket a hatalmas ingeráradattól, és biztosítják az agy sejtjeinek kellő energiaellátását. Feszültségoldó hatásúak, fokozzák a figyelmet, élénkítik a fantáziát, serkentenek, de nem tesznek idegessé, jelentős mértékben javítják az ítélőképességet. Segítenek abban, hogy kellemesen el tudjunk lazulni, fokozzák az életkedvet.

Izabella Langh

Szerző: Langh Izabella

Gyakorló természetgyógyász vagyok. Táplálkozási és  életmód specialista is vagyok, immár 12 éve próbálom az embereket egy egészségesebb életforma felé terelni, egyre több sikerrel.