Egészségügyi kérdezz-felelek

Azt hallottam, hogy a fogamzásgátlók rákot okoznak. Igaz ez?

Elég nyilvánvaló már, hogy a fogamzásgátló tabletták legalább öt éven át való szedése 90 százalékkal (azaz közel a kétszeresére) növeli a méhnyak rák kockázatát. A jó hír az, hogy a kockázat a szedés abbahagyását követően azonnal csökkenni kezd. A szedés befejezése után 10 évvel a kockázat már semmivel sem nagyobb, mint a tablettát soha nem használó nők esetében.

Emlőrák kockázata

Kevésbé egyértelműek a bizonyítékok az emlőrák vonatkozásában. Egy 1996-os, 54 tanulmányra és több mint 150 000 nőre kiterjedő vizsgálat azt találta, hogy a fogamzásgátló tablettát használó nőknél a szedés abbahagyása után 14 évvel még 24 százalékkal nagyobb volt az emlőrák kialakulásának veszélye. A kimutatott kockázat azonban évről évre csökkent, és 10 tabletta nélküli év után már azonos volt az ilyen gyógyszert soha nem szedő nőkével.

Egy későbbi vizsgálat viszont úgy találta, hogy a fogamzásgátlót szedő nők körében semmivel sem nagyobb az emlőrák kockázata. A két jelentés közti különbség oka valószínűleg a mai tablettákban alkalmazott alacsonyabb ösztrogéndózisokban keresendő. Az ösztrogén serkentően hat az emlődaganatok kialakulására és növekedésére, ezért minél kevesebb ösztrogént visznek be, annál kisebb a kockázat.

Másrészt viszont számos kutatás állapította már meg, hogy a fogamzásgátló tabletták legalább öt éven át való használata a felére csökkentheti a petefészek és méhtest rák kockázatát, a vastagbélrákét pedig nagyjából az ötödére.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.