Babaápolás

Szájpenész a babánál? Hogyan kezeljük?

“A gyerek szájürege fehér lepedékes. Először felbüfizett tejnek néztem, de amikor le akartam törölni, vérezni kezdett.”

Gombák okozzák…

Gombák garázdálkodnak a házban, pon­tosabban a családban. A szájpenész né­ven ismert gombás fertőzés valószínűleg a méhcsatorna gombás fertőzésével kez­dődött, és a gyerek is ott kapta el. A mind­ezért felelős Candida albicans a szájban és a hüvelyben fordul elő, és addig nem okoz bajt, amíg a többi mikroorganizmus kordában tartja. Ha azonban betegség, antibiotikum vagy (például terhességgel járó) hormonális változás miatt felborul a rend, és a gombának kedvezőbb körül­mények alakulnak ki, elszaporodva fertő­zéses tüneteket okozhat.

A szájpenész tünete

A szájpenész túróra vagy tejbegrízre hasonlító, apró fehér felrakodás formá­jában a baba száj üregének két oldalát lepi el, de esetenként a nyelvre, a szájpadlás­ra, az ínyre is átterjedhet. Ha ledörzsö­lik, a helye nyersvörös színű, és vérezhet. Újszülötteknél a leggyakoribb, de nagyobb csecsemő is elkaphatja, főleg ha antibio­tikummal kezelik.

Orvosra lesz szükség!

Szájpenész gyanúja esetén orvoshoz kell fordulni.

Átterjedhet az anyára is…

A fertőzés a szoptató anya mellbim­bójára is átterjedhet, ennek jellemzői a ciklámenvörös pír, a viszketés, a berepe­dezés, a hámvastagodás, az égető érzés az emlőbimbón. Fungicidkezelés hiányá­ban anya és gyermeke kölcsönösen újra­fertőzik egymást.

Száj penész miatt nem kell felfüggeszteni a szoptatást (de ha nem kezelik, fájdalmassága miatt akadályoz­hatja a baba táplálását). A gyerekkel együtt az anyának is kezeltetnie kell magát két-három héten keresztül, amíg a tünetek el nem múlnak.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.