Házi gyógymódok

Lábgombásodás: 18 lehetőség a megszüntetésére

A lusta, naphosszat a tv előtt gubbasztó ember is szenvedhet ettől a tipiku­san a sportolók betegségeként számon tartott bajtól? Hát, igen! Egyenlő eséllyel kap lábgombát a profi sportoló, az udvart söprögető munkás és az elegáns dáma. (Bár az igaz, hogy a férfiak sűrűbben kapják meg ezt a bosszantó fertő­zést.)

A lábgombát egy, a bőrön élő mikroorganizmus okozza, amely leginkább nedves, meleg környezetben – például izzadt lábbeliben – szaporodik. Aki egy­szer elkapja a lábgombát, annak legalább négy hétre lesz szüksége ahhoz, hogy egy kis előnyre tegyen szert e kegyetlen kórsággal szemben. Ami még ennél is rosszabb, a fertőzés kiújul, hacsak végleg nem száműzi környezetéből a baj ki­alakulásához vezető dolgokat. Következzék most néhány ötlet az aktív fertőzés legyőzésére és a betegség kialakulásának megakadályozására.

Pihentesse a lábát!

Dr. Frederick Hass, San Rafael-i háziorvos szerint a lábgomba gyakran hirtelen alakul ki. Velejárói a bőr berepedése, a ned­vedző hólyagok és az égő bőrfájdalom. „Ebben a kellemetlen stádiumban leg­jobb, ha pihenteti a lábát. Legyen mezítláb és ne sokat mászkáljon, még akkor se, ha ezért betegállományba kell mennie, sőt a ház körüli munkáját sem tud­ja elvégezni. Bár a gyulladás önmagában nem veszélyes, rosszabbodhat, és ha nem vigyáz, bakteriális felülfertőzéshez vezethet.”

Biztos, hogy lábgomba?

Dr. Thomas Goodman szerint a kipállás nem lábujjközi gomba az alábbi esetekben:

  • A gyerekek lábán (a serdülőkor előtti lábgombásodás igen ritka),
  • Ha a lábujjak felső részén jelentkezik (a lábujjakon vagy a lábfejen lé­vő elváltozás valószínűleg a cipő bélése okozta bőrgyulladás),
  • Ha a láb vörös, dagadt, fáj, hólyagos és nedvezik (ilyenkor valószí­nűleg heveny bőrgyulladásról van szó, amivel mielőbb orvoshoz kell fordulni).

Borogassa a sebeket!

„Borogassa az érintett területet, hogy csökkentse a gyulladást, csillapítsa a fájdalmat és a viszketést, és gyógyítsa a sebeket” – tanácsolja dr. Hass. Vegyen a gyógyszertárban frissen készített ecetes-alumíniumos oldatot. Mártson bele egy tiszta fehér pamuttörülközőt, és na­ponta 3-4 alkalommal 15-20 percig borogassa be vele a lábát.

A sós megoldás

„Tegyen fél liter vízbe két kiskanál sót, és áztas­sa a lábát 5-10 percig ebben az oldatban” – javasolja Glenn Copeland torontói pedikűrös. A kezelést ismételje meg mindaddig, míg a panaszok fennállnak. A gomba nem kedveli a sóoldatot, ami a túlzott izzadást is csökkenti, felpuhítja az érintett bőrfelületet, így a külsőleg alkalmazott gombaölő gyógyszer mé­lyebbre juthat, és jobban hat.

Gyógykezelés

Itt az ideje, hogy valamelyik gyógyszertárban kap­ható gombaellenes készítményt bevesse. Ezekkel kb. Négy hétig naponta 2-3-szor kell kezelni az érintett felületet. Ennyi idő alatt elmúlik a fertőzés, de na­gyon fontos, hogy a tünetek elmúlása után is még legalább két hétig folytassa a kezelést.

Óvja a lábujjait!

A lábujjak közötti gombásodás leghatásosabb el­lenszere az alumínium-kloridos oldat. Ez az átlátszó folyadék elpusztítja a gom­bát, ráadásul szárítja a bőrt, és megakadályozza a fertőzés kiújulását. Az oldat­tal egy vattacsomó segítségével naponta 2-3 alkalommal kenje be a bőrt a lábujjai között. A kezelést a tünetek megszűnte után is folytassa még két hétig. Berepedt bőrre vagy nyílt sebre ne tegyen alumínium-kloridot, mert irgal­matlanul csíp. A berepedt bőrt kezelje gombaölő szerrel, míg a seb be nem gyógyul.

Szódabikarbónás bedörzsölés

„Lábgomba ellen, különö­sen ha a lábujjak közét érinti, használjon szódabikarbóna-pakolást” – mondja Suzanne M. Levine gyógypedikűrös. Egy kiskanálnyi szódabikarbónához ad­jon egy kis langyos vizet. Dörzsölje be vele a fertőzött felületet, majd öblítse le, törölje meg alaposan, és szórjon rá kukoricalisztet vagy hintőport.

Távolítsa el az elhalt bőrt!

Dr. Hass szerint, ha a fertőzés heveny szakasza elmúlt, el kell távolítani az összes elhalt bőrt, „mert azokban meg­bújhatnak élő gombák, amelyek újrafertőzhetik a gombától éppen megszaba­dult személyt. Fürdéskor finoman, de határozottan körömkefével kefélje meg a bőrt a lábán. A lábujjak között kisméretű üvegmosó vagy kémcsőmosó kefét is használhat.” Ha lábát a fürdőkádban dörzsöli le, utána feltétlenül zuhanyoz­zon, hogy minden bőrdarabkát lemosson, amely teste más részére tapadva fer­tőzést okozhat.

A természetgyógyász közbeszól

Borban az igazság

„Van egy borimádó barátom, aki az alábbi lábgombásodás elleni mód­szerre esküszik – állítja Glenn Copeland. – Fél liter fehérborba kever 28 g zsályát és bojtorjánt. 20 perc lassú tűzön történő főzés után a kihűlt keve­rékben áztatja a lábát. Hogy meddig? Abban egy kicsit bizonytalan, de gon­dolom, amikor a lábak csuklani kezdenek, eleget áztak már!”

A lábujjkörmökről se feledkezzen meg!

„A gombaszaporodásához a lábujjkörmök is kiváló terepet nyújtanak” – folytatja dr. Hass. Két-három naponta kaparja ki a lábkörmök alól az elhalt bőrt fapálcikával vagy kihegyezett gyufaszállal. A fémeszközökkel ugyanis felsértheti a körmöt, a sé­rült részeken pedig könnyen megtelepedhet a gomba.

Kenőcsös megelőzés

A gyulladás elmúlta után a fertőzés ki­újulása ellen a problémát megszüntető gombaellenes kenőcsök használatával vé­dekezhet. Ez meleg időben különösen fontos. A krémet legfeljebb heti egy-két alkalommal használja.

Válasszon megfelelő cipőt!

„Kerülje a gumicsizmákat, a mű­bőr cipőket és a vízvisszatartóval kezelt lábbeliket” – figyelmeztet Copeland. Ezekbe beleizzad a láb, a gomba pedig, mint tudjuk, a meleg, nedves helyeket kedveli.

Dr. Diana Bihova klinikai bőrgyógyász szerint kerülni kell a szoros, leve­gőt át nem eresztő lábbeliket. A csizma egész napos viselését sem ajánlja. „A természetes anyagok, például a bőr és a pamut biztosítják a láb számára a legjobb környezetet, míg a gumi és a gyapjú elősegíti a láb izzadását és benn­tartja a nedvességet. Amikor csak lehetséges, viseljen szellős lábbelit, nyitott szandált” – tanácsolja.

Váltson sűrűn lábbelit!

„Ne hordja ugyanazt a cipőt két egy­mást követő napon” – javasolja Dean S. Stern gyógypedikűrös Chicagóból, Il­linois államból. A cipők mintegy 24 óra alatt száradnak ki teljesen. Ha a lába erősen izzad, váltson lábbelit naponta kétszer.

Tartsa cipőit szárazon és tisztán!

A cipők belsejébe szórjon gyakran gombaölő hintőport vagy sprayt. Neal Kramer gyógypedikűrös sze­rint ugyancsak jó ötlet, ha fertőtlenítő hatású háztartási tisztítószert tesz egy tör­lőkendőre, és kitörli vele a cipő belsejét. Ezzel a módszerrel az összes ott élő gombaspórát elpusztítja. Ezt a kezelést minden alkalommal el kell végezni, amint leveszi a cipőjét.

Szellőztesse ki őket!

Dr. Hass azt ajánlja, hogy tegye ki a cipő­it a napra levegőzni: „Vegye ki a cipőfűzőket, és nyissa szét a cipőt. A szandá­lokat ugyancsak érdemes kirakni a napra száradni, amikor nem viseli őket. A pántok belső részét is tisztítsa meg, hogy eltávolítsa a gombákat hordozó el­halt bőrdarabkákat. A lényeg, hogy a visszafertőzés esélyét a lehető legkisebb­re csökkentse.”

Zoknival a gyulladás ellen

„Ha erősen izzad a lába, váltson zoknit naponta 3-4-szer” – mondja dr. Hass. Viseljen pamutzoknit, ne műszálasat. Mosás után öblítse ki alaposan a harisnyáit, mert a mosószermaradvány is irritálja a bőrt. Kramer szerint, ha egymás után kétszer nagyon forró vízben kimossa zok­nijait, a gombaspórák elpusztulnak.

Hintőporozza a lábujjait!

„Zuhanyozás után öt tíz percig hagy-ja a levegőn száradni a lábfejét, mielőtt a zokniját és a cipőjét felvenné” – ta­nácsolja dr. Bihova. Ha siet, használjon hajszárítót. Tartsa tíz-tizenkét cm-re a lábától, s közben mozgassa a lábujjait, hogy a lábujjközök is minél jobban meg­száradjanak. Ezután hintőporozza be a lábát. A hintőport tegye egy nejlonzacs­kóba, abba dugja be a lábát és úgy rázza rá a port – így legalább nem lesz min­den hintőporos.

És a lábbelijét is

Suzanne M. Levine szerint a cipőket is érde­mes beszórni viselés előtt.

Orvosi segítség

Figyeljen a fertőzésekre!

Suzanne M. Levine szerint aki azt hiszi, hogy a lábgomba magától el­múlik, nagyon téved. A kezeletlen gombás fertőzés a bőr berepedéséhez vezethet, ami vonzza a baktériumokat és még súlyosabb fertőzést okoz. Dr. Hass azt javasolja, hogy forduljon orvoshoz, ha:

  • A gyulladás elviselhetetlen,
  • A lábfej vagy a láb bedagad és láz lép fel,
  • A hólyagok és a berepedések elgennyednek.
Az uszoda Veszélyei. „Hogy kevésbé legyen kitéve a gombafer­tőzéseknek, olyan helyen, ahol sok ember jár mezítláb, például a tornatermek­ben, konditermekben, a gyógyfürdőben, az uszodában és ezek öltözőiben, hord­jon papucsot vagy strandcipőt” – ajánlja dr. Goodman. A lábgombásodásra hajlamosak bármilyen nedves helyen elkaphatják a fertőzést, úgyhogy legyen körültekintő.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.