Egészségügyi kérdezz-felelek

Gyakran kínoznak bélgázok. Mit tegyek?

Mindenki szellent. A mindig elegáns nagynénitől a nagydumás kamasz unokaöccsig nagyjából naponta 1321 alkalommal mindannyiunkból távoznak bélgázok. Ha azt szeretné, hogy ez mégis minél kevesebbszer forduljon elő, figyeljen oda a táplálkozásra, és csökkentse a raffinózt tartalmazó ételek, így a babfélék, brokkoli, kelbimbó, káposzta, spárga fogyasztását.

Ezt az emészthetetlen cukrot ugyanis baktériumok bontják le a bélcsatornában, miközben melléktermékként bűzös hidrogén-szulfid keletkezik. Segíthet az is, ha étkezés előtt a raffinóz lebontására képes természetes emésztőenzimet tartalmazó étrend kiegészítőt vesz be. Ha aminek természetesen valahogyan távoznia kell. Kerülje ezeket, ha gyomorégése van.

Orvosi vizsgálat

Ha az étrendi megoldások nem működnek, elkerülhetetlen az orvosi vizsgálat. A háttérben olyan egészségügyi problémák húzódhatnak meg, mint a laktózintolerancia (a tejcukor lebontására való képtelenség), a gluténérzékenység (a gabonafélékben lévő glutén megemésztésének zavara), vagy az irritábilis bél szindróma.

Nem csak a bab lehet a bűnös

Olyan ételek is okozhatnak bélgázokat, amelyekre nem is gyanakodnánk.

Például az alábbiak:

  • Burgonya és búzából készült főtt tészták ezeket a köreteket rizzsel helyettesíthetjük, mely az egyetlen keményítőféle, amely a vékonybélből szívódik fel.
  • Csökkentett kalóriatartalmú vagy cukormentes édességek és rágógumik mivel szorbitot, mannitot és más gázkeltő cukoralkoholokat tartalmaznak.
  • Alma, articsóka, vöröshagyma, körte, őszibarack és szilva az ezekben lévő cukrokat nehéz megemészteni.
Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.