Fájdalom enyhítése

Diverticulitis fájdalmai és tünetei

Váratlanul iszonyú fájdalom nyilall hasa bal oldalába, amelyről A nyolcadik utas a halál születési jelenete jut eszébe? Vagy enyhe fájdalmat érez, amely hol gyengül, hol erősödik, vagy napról napra rosszabbodik? Netán érzékeny a hasa, lázas és émelyeg, vagy hasmenése van, esetleg éppen székrekedése? Ha e tünetek bármelyike ismerős­nek tűnik, lehetséges, hogy diverticulitise (ejtsd: divertikulitisz) van, azaz elfertő­ződtek a vastagbél falában kialakuló apró kitüremkedések, a diverticulumok (ejtsd: divertikulumok).

Hogyan alakul ki?

Ilyen kis tasakok sokunknál alakulnak ki 40 éves kor fölött anélkül, hogy tudnánk róla, valószínűleg, mert megváltozik a bél falának ereje és rugalmassága. A folyamat a következőképpen zajlik le: a vastagbél falának egyes pontjai – főleg a végbél környékén – a kemény széklet és az erőlködés miatti feszülés következtében meggyengülnek. Egy idő után aztán enged­nek a belülről ható nyomásnak, így nagyjából üveggolyónyi kitüremkedé­sek alakulnak ki a bélfalban. Az igazi gondot nem is ez jelenti, hanem az, hogy a továbbra is fennálló nagy nyomás miatt elvékonyodik ezeknek a kitüremkedéseknek a fala, és elszaporodnak a bennük pangó székletben élő baktériumok – ez gyulladáshoz és fájdalomhoz vezethet.

Kockázati okok

A fertőzés veszélyét növelő tényezők között említést érdemel az életkor, a rostban szegény étrend, ezenkívül a kellő testmozgás hiánya. A Mary­landi Egyetem Orvostudományi Központjának kutatói szerint a mind gyakoribbá váló elhízás miatt egyre több fiatal páciens fordul hozzájuk diverticulitises problémával. Az állapot akár krónikussá is válhat. „Ha valakinek volt már ilyen problémája, nagy valószínűséggel meg fog ismétlődni – mondja dr. Eamonn Quigley, az írországi Corki Egyetem orvostudományt és élettant tanító professzora. – Az okot illetően olyan elképzelés is létezik, amely szerint a krónikus tüneteket talán alacsony szintű gyulladás okozza.”

Jegyezzük meg! Amennyiben az ön esete enyhe, az antibiotikumok, a pihenés és az átmenetileg puhább ételekből álló étrend általában elég a panaszok meg­szüntetéséhez. Súlyosabb fertőzés esetén azonban kórházi ellátásra lehet szükség, sőt akár műtétre is.

Az első teendők

A diverticulitis súlyos, sőt életveszélyes is lehet, tehát ha megmagyarázha­tatlan hasi fájdalmat érez, fontos a gyors cselekvés a következők szerint.

1. Vizsgáltassa ki tüneteit!

Ha fájdalmat érez hasa bal oldalán, lázas, émelyeg, székrekedése vagy hasmenése van, keresse föl háziorvosát. A ritkább tünetek közt említést érdemel a hányás, a felfúvódás, a végbélvérzés és a gyakori vagy fájdalmas vizeletürítés is.

2. Tegye kímélőbbé étrendjét!

Amíg nem jut el orvosához, addig csak lágy ételeket egyen, és igyon jó sok folyadékot.

3. Vegyen be vény nélkül kapható fájdalomcsillapítót!

A paracetamol vagy az ibuprofen átmenetileg enyhítheti a fájdalmat.

Mit tehet az orvos?

Orvosa először is megállapítja, hogy tüneteit a diverticulumok betegsége okozza-e, mivel a diverticulitis tünetei hasonlíthatnak más betegségekéi­hez, ilyen például a vakbélgyulladás, a medencei gyulladásos betegségek vagy az irritábilis bél szindróma. Utána ellenőrzi, érzékeny-e a hasa, és valószínűleg elvégeztet egy vérvizsgálatot is, mivel a fehérvérsejtszámból kiderülhet, van-e gyulladás a szervezetében. Emellett képalkotó vizsgála­tokat is kérhet – így kontrasztanyagos vastagbélvizsgálatot, illetve béltük­rözést -, és CT-felvételt is készíttethet a vastagbeléről.

Antibiotikumok. Miután a szakember megállapítja, hogy valóban diverticulitise van, és a fertőzés enyhe, lehet, hogy antibiotikum-receptet kap tőle, s a gyógyszert 7-10 napig kell szednie. Emellett javasolhatja, hogy használja tovább a vény nélkül kapható fájdalomcsillapítót.

Folyékony étrend. Némi pihenőhöz juttathatja vastagbelét, ha néhány napig csak cseppfolyós táplálékot vesz magához.

Segítsen magán!

Az, hogy mit érdemes tennie a fájdalom ellen – a vény nélkül kapható fáj­dalomcsillapítók szedésén kívül -, attól függ, mennyire súlyos a fájdalom. Íme néhány javaslat.

Lágy ételek. Orvosa azt tanácsolja majd, hogy az antibiotikumok sze­dése mellett „kényeztesse” egy kicsit vastagbelét, és csak folyadékokat és/ vagy puha ételeket vegyen magához. Ettől lágyabb lesz a széklete is, így csökken a belek falára nehezedő nyomás.

Egészségesebb szokások. Ha hagyja, hogy a széklet sokáig a szerveze­tében maradjon, akkor az beszárad, emiatt nehezebb lesz megszabadulni tőle, és ez nagyobb nyomást gyakorol az elfertőződött diverticulumokra. Szokjon rá, hogy az egyes étkezések után fél órával elmegy a vécére, külö­nösen, ha hajlamos a székrekedésre.

Több rost. A fájdalom emléke a gyógyulás után is arra fogja késztetni, hogy tegyen a diverticulitis kiújulása ellen. Erre a legjobb módszer, hogy több rosthoz jut, például szemes gabonát tartalmazó termékek, zöldsé­gek és gyümölcsök fogyasztásával. Igyekezzen naponta legalább 25-30 gramm rostot bevinni szervezetébe. A cellulóznak nevezett oldhatatlan rost segít megvédeni a belek falait a károsodástól.

Folyadékok. A több rost mellé igyon is többet, folyadék nélkül ugyanis a rost még szárazabbá teszi a székletet. Ha fájdalma van, kerülje a kávét, a teát és az alkoholt, amelyek irritáló hatásúak lehetnek.

Testmozgás. Gyógyulása után próbálja meg elérni a napi 30 perc test­mozgást. A torna segít a normális bélműködés fenntartásában.

Ha nagyobb a baj

Ritkán ugyan, de előfordulhat, hogy orvosa az alábbiakat javasolja.

Kórházi kezelés. Amennyiben a fertőzés súlyos, és a szakember meg­ítélése szerint fennáll a komoly szövődmények veszélye, a kórházban infú­ziós antibiotikum-kezelést alkalmazhatnak.

Műtét. Ha a beleiben a kilyukadó diverticulumok miatt tályog alakult ki, vagy ha ismétlődő diverticulitises panaszai vannak, orvosa a vastagbél beteg szakaszának eltávolítását javasolhatja.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.