Egészségügyi kérdezz-felelek

Halolaj, utálom a halat. Szedjek halolaj kapszulákat?

Igen, ha az orvosa szerint használhatnak önnek. A tengeri ételek és különösen az olyan, olajos húsú halak, mint a lazac vagy a szardínia heti két-háromszori fogyasztása akár 36 százalékkal csökkentheti a szívbetegség kockázatát, állapította meg harmincnál is több tanulmány. A sok halat evők körében ritkább a stroke is, és egyre több bizonyíték van arra, hogy a halolaj hatásos a depresszió ellen, és javítja az agy teljesítményét. Mindez persze nem sokat számít, ha nemigen eszik halat.

Ekkor segíthetnek a halolaj kapszulák

Nem is kell belőlük olyan sokat szednie, mint gondolná. Bár az Egyesült Államokban nincs hivatalosan megadott ajánlott napi bevitel halolajból, sok más ország hatóságai azt tanácsolják, hogy az egészséges személyek napi 500-1000 milligramm DHA-t és EPA-t (ezek a halolaj zsírsavai) fogyasszanak.

Bizonyos rendellenességek kezelésére, például a triglicerid-szint csökkentésére ennél jóval nagyobb adagokat javasolnak akár napi 5000 milligrammot is. Fontos tudni, hogy a címkén feltüntetett mennyiség az adagonkénti halolaj tartalomra vonatkozik, nem pedig a DHA és EPA mennyiségére. A halolaj más zsírsavakat is tartalmaz, ezért olyan terméket válasszon, amely az összetevők közt az EPA és a DHA mennyiségét is feltünteti.

Egyes halolaj készítményeknek csupán 30 százalék körüli az EPA és DHA tartalma; a drágább változatoké a 90 százalékot is elérheti. Arra is érdemes figyelni, hogy a hazai boltokban kapható készítmények nagy része csak 50-300 mg EPA-t és DHA-t tartalmaz együttesen, tehát a javasolt adagnak csupán töredékét! A halolaj tartalmú étrend-kiegészítők általában biztonságosak, bár okozhatnak enyhe emésztőrendszeri panaszokat. A vérhígító warfarint vagy acenocoumarolt szedőknek nem ajánlott a halolaj fogyasztása, mivel az fokozhatja a gyógyszer hatását.

Tény vagy tévhit?: A lenmagolajat tartalmazó étrend-kiegészítők ugyanolyan jók, mint a halolajak

Tévhit! A halolaj a benne lévő omega-3 zsírsavak, főleg a DHA és az EPA miatt annyira kedvező hatású: e vegyületek a gyulladások gátlásával, a vérrögképző­dés megakadályozásával, a sejthártyák táplálásával és egyéb módokon védik a szívet és az agyat. A len­magolajban is vannak omega-3 zsírsavak, de más fajták – a legnagyobb mennyiségben egy ALA nevű vegyület. A szervezet képes az ALA-t DHA-vá és EPA-vá átalakítani, de elég rossz hatásfokkal. Ideálisabb, ha az omega-3 zsírsavakat halolaj étrend-kiegé­szítőkkel viszi be.

Van higany a halolaj készítményekben?

A legtöbb halolaj készítmény vagy teljesen higany mentes, vagy alig kimutatható mennyiségben tartalmaz higanyt ez annyira kevés, hogy felesleges aggódni miatta. Gyakorlatilag minden halolajban van legalább nyomnyi mennyiségű higany részben az emberi környezetszennyezés, részben pedig természetes okok (például tűzhányókitörések) miatt. A túl sok higany bevitele agykárosodást okozhat a csecsemőkben, illetve szívbetegséget is előidézhet.

A halolaj készítmények zömét rövid élettartamú halakból gyártják, amelyek szervezetében sokkal kevesebb higany halmozódik fel, mint a cápákéban, a kardhalakéban és más hosszú életű ragadozó halakéban. Emellett sok gyártó meg is tisztítja a halolajat, eltávolítva belőle a higanyt, valamint a PCB-ket, a dioxinokat és más szennyező anyagokat. Amikor a Harvard Egyetem kutatói mintát vettek öt vény nélkül kapható halolaj készítményből, a legrosszabb esetben is „elhanyagolható” mennyiségű higanyt találtak azokban. A ConsumerLabs.com sem talált olyan étrend kiegészítőt, amely kimutatható mennyiségű higanyt tartalmazott volna.

Mit tehetek a halszagú „büfik” ellen?

Van néhány dolog, ami segíthet megszüntetni ezt a kellemetlen jelenséget.

  • Használjon gyomorsaválló bevonatú kapszulákat! Ezek nem a gyomorban bomlanak le, csak a belekben, ezért sokkal, kisebb valószínűséggel okoznak böfögést és kellemetlen utóízt. Vigyázzon azonban, mert a ConsumerLab.com azt találta, hogy a gyomorsaválló bevonatú pirulák egy része nem megfelelő módon viselkedik az emésztőrendszerben. Egyes termékekből már a gyomorban felszabadult az olaj, ami halszagúvá teheti
  • A leheletet; mások viszont túlkésőn bocsátották ki a bennük lévő olajat, amely így nem tudott teljes mértékben felszívódni.
  • A halolaj étrend kiegészítőket a fagyasztóban tárolja!
  • A készítmény így lassabban bomlik le, ami segíthet csökkenteni a halszagú böffentéseket.
  • Az étrend kiegészítőket étkezés közben vegye be! Az ételek egyéb összetevői segíthetnek semlegesíteni a halolaj erős ízét.
  • Vásároljon erősen koncentrált hajolajat! Ha a magasabb ár nem probléma, olyan halolaj kapszulákat vegyen, amelyek nagy dózisban tartalmazzák az EPA-t és a DHA-t! Ezek általában kisebbek a többi kapszulánál, mivel a kedvező hatás nélküli zsírsavakat eltávolították az olajból. Emiatt kevesebb halszagú olaj kerül a szervezetébe.
Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.