Vitaminok táplálékkiegészítők

Szájfekély

Kis méretét figyelembe véve nehéz megérteni, hogy a száj kisebesedése hogyan okozhat annyi fájdalmat. Az általános higiéniai rendszabályok betartása mellett a táplálékkiegészítők segíthetnek, hogy a szájsebek gyakorisága csökkenjen, s gyorsabban gyógyuljanak.

Tünetek

 • A nyelven, az ínyen, a lágyszájpadon vagy az ajak belső felületén és a szájüregben megjelenő, vörös területtel körülvett apró fehér vagy sárgás színű sebek.
 • A seb kialakulása előtt érzett égető érzés, viszketés, bizsergés.
 • Beszed vagy evés közben érzeti erős fájdalom; ez az első néhány nap alatt a legrosszabb.

Forduljon orvoshoz…

 • Ha a fájdalom túl heves, és megakadályozza még a folyadékfelvételt is.
 • Ha egyszerre négynél több helyen sebesedik ki a szája.
 • Ha a sebek ket nétnél Hosszabb ideig sem szűnnek.
 • Ha 38,5 foknál magasabb a láza.
 • Ha egy évben két-háromalkalomnál többször van ilyen betegsége.

A betegség leírása

Bár ez a betegség nem súlyos, beszéd és táplálkozás közben fájdalmas, kellemetlen és zavaró lehet. A legtöbbször a szájüreg nyálkahártyája felületesen kifekélyesedik. Az érintett terület nagysága gombostűfejtől pénzérme nagyságúig terjedhet, amelyen belül egy vagy akár szorosan egymás mellett több seb is található. A betegség hirtelen jelentkezik, és általában egy-három hét alatt el is múlik. Szerencsére a panaszok ez alatt az időszak alatt is enyhíthetők.

Mi okozza?

Van, amikor szájüregi fertőzés okozza; másoknál a stressz hatására bekövetkező immunrendszeri elváltozások is kiválthatják a betegséget. Emellett durva felületű fogtömés, csipkézett, éles peremű fog, vagy rosszul illeszkedő protézis, véletlen ráharapás, durva sörtéjű fogkefe használata vagy egyszerűen csak túl erős fogmosás is okozhatja. A tünetek kialakulásához esetenként a savanyú, fűszeres vagy sós élelmiszerek (paradicsom, citrusfélék, erős paprika, fahéj, olajos magvak, burgonyaszirom) fogyasztása is elegendő.

Néhány szakember szerint a betegség kiújulása az élelmiszerekben található tartósítószerekre (benzoesav, metil-parabén, szorbinsav és még sok más), vagy esetleg valamilyen más összetevőre, a búzában és más gabonafélékben előforduló glutén nevű fehérjére adott allergiás válasz eredménye.

Az aranygyökér folyadék formában közvetlenül a sebes részre cseppentve elősegítheti a gyógyulást.

Ajánlott gyógykészítmények

C-vitaminAdagolás: Naponta háromszor 500 mg C-vitamin és 250 mg flavonoid.
Ajánlat: Hasmenés esetén csökkentse az adagot.
B-vitamin komplexAdagolás: Minden reggel 1 tabletta étkezés közben.
Ajánlat: Válassza a B-50-komplexet, amelyben 50 µg B-vitamin és biotin, 400 µg folsav és minden más B-vitaminból 50 mg van.
KasvirágAdagolás: Naponta kétszer-háromszor 200 mg kivonat az első tünet megjelenésekor.
Ajánlat: Kezdje nagyobb adaggal, és csökkentse, ahogy gyógyul a seb; megelőzésként szedjen minden reggel 200 mg-ot három héten át minden hónapban.
ÉdesgyökérAdagolás: Naponta háromszor-négyszer rágjon el 1-2 glicirrizinmentes rágótablettát.
Ajánlat: Használja étkezések között.
AranygyökérAdagolás: Naponta háromszor kenje a kivonatot a sebes felületre.
Ajánlat: A kezelés után várjon legalább egy órát mielőtt enni kezdene.

A táplálékkiegészítők hatása

Ha szájfekély-panaszai vannak, mindig használjon A-tól Z-ig multivitamin- és ásványianyag-készítményt. A betegség kezdeti szakaszában az alábbi étrendi kiegészítőket érdemes kipróbálni. Elsőként az immunrendszert erősítő a C-vitamint, amely segíti a szájnyálkahártya gyógyulását. A C-vitamin hatását a természetes összetevőkben gazdag flavo-noidok jelentős mértékben növelik. Az e betegségben szenvedőknek lehet B-vitamin-hiányuk, ezért próbálja ki a B-vitamin-komplex A-Z készítményt a C-vitaminnal együtt, mely kedvező hatású lehet.

A kasvirág kivonata erősíti az immunrendszert, és kis dózisban (minden reggel 200 mg havonta három héten keresztül) megakadályozhatja a szájfekély kialakulását. Az édesgyökér-rágótabletta védőbevonatot képez a seb felületén, megvédi az irritációktól, és segíti a gyógyulást. A folyadékformában közvetlenül a sebre alkalmazott kanadai aranygyökér szintén meggyorsítja a gyógyulást.

Mit tehet még?

 1. Legalább napi két fogmosással és fogselyem használatával tartsa száját tisztán és egészségesen; használjon puha sörtéjű fogkefét.
 2. Keresse fel fogorvosát, ha bármilyen fogpanasza van.
 3. Ne rágja a szája szélét.
 4. Ne egyen fűszeres ételeket, ha hajlamos a szájfekélyre. Kerülje a kávé, a rágógumi és egyéb izgatószerek fogyasztását.
Tudta? Már az ókori görögök is szenvedtek a szájsebektől. Hippokratész, a gyógyítás atyja az i. e. IV. században alkotta meg a betegség máig is alkalmazott orvosi elnevezését a stoma = száj és az aptein = égni szavakból (latinul: stomatitis aphtosa).

Tények és tippek

Azt gondolhatná az ember, hogy a csípős hagyma izgatja a száj nyálkahártyáját, és elősegíti a szájfekély kialakulását; ezzel szemben a rendszeres hagymaevés inkább gátolja azt. A hagyma antiszeptikus kénvegyületeket, valamint a kvercetin nevű flavonoidot tartalmazza, ez utóbbi gátolja a szervezet gyulladást okozó anyagainak allergének hatására történő felszabadulását.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.