Egészségügyi kérdezz-felelek

Harapások és rovarcsípések ellátása

Hogyan kell kezelni a méh, darázs vagy pókcsípést?

Méh vagy darázscsípés után azonnal nyomja ki a fullánkot egy bankkártya élével, kés pengéjével vagy körömmel. Csipeszt is használhat, csak arra ügyeljen, hogy a bőrhöz a lehető legközelebb fogja meg a fullánkot, nehogy még több mérget nyomjon ki belőle. Mossa le a területet szappannal és vízzel. A fájdalmat jeges borogatással enyhítheti. Ha a csípés helye bepirosodik, a duzzanat terjedni kezd, vagy a következő néhány napban nem jelentkezik javulás, forduljon orvoshoz, mert elfertőződhetett.

A legtöbb pókcsípés nem veszélyes, csak kellemetlen, és enyhe viszketést vagy irritációt okoz. Tisztítsa meg a helyét, és figyelje, nem alakul-e ki fertőzés. Mérges pókok, például fekete özvegy vagy barna remetepók támadása után azonban kórházi segítséget kell kérni. Ha tudja, fogja meg a pókot (természetesen vigyázva, nehogy ismét megcsípje), hogy az ellátást végző szakember megállapíthassa, milyen méregről van szó.

Akkor is tartsa meg, ha az állat elpusztult, az a lényeg, hogy azonosítható maradjon. Pókcsípés esetén is mossa ki a sebet, tegyen rá gézt, majd félóránként 10-15 percig tartson rajta ruhába tekert jeget vagy más hideg borogatást a szakszerű kezelés megkezdéséig. A pókcsípések ritkán halálosak, de rosszullét felléphet a nyomukban.

Kullancsot találtam magamon. Hogy szedjem ki? Megőrizzem?

A Lyme-kór Magyarországon évente mintegy 10 ezer embert érint, de mindössze ezer körüli esetet regisztrálnak. Nem szabad félvállról venni, hiszen ízületi gyulladáshoz és más krónikus betegségekhez vezethet. S ez csupán egyike a kullancsok által terjesztett számos fertőzésnek, melyek közül egy másik igen súlyos a kora nyári meningoenkefalitisz (FSME), amely agyhártyagyulladással vagy akár agyvelőgyulladással járhat, és halálos is lehet. A vírus a központi idegrendszert támadja meg, s ennek nyomán láz, fejfájás, izomfájdalom, később nyaki merevség lép fel.

A kullancsot csipesszel lehet eltávolítani; az apró állatot a bőrhöz minél közelebb ragadja meg, majd óvatosan, egyenes mozdulattal húzza ki (ne „csavarja”, különben beleszakadhat). Ne piszkálja, ne nyomogassa, nehogy fertőző folyadékot préseljen a szervezetébe az élősködőből. A kiszedett rovart tegye visszazárható zacskóba, és őrizze meg arra az esetre, ha megjelenne a csípés körüli vörös karika és más tipikus tünet. Mindig ellenőrizze végig a testét, amikor egy-egy kirándulásról hazaér, mert minél hamarabb észreveszi és kiszedi a kullancsot, annál kisebb az esélye, hogy elkap valamilyen fertőzést.

Tény vagy tévhit?: Veszettség esetén fájdalmas oltásokat adnak a hasba

Tévhit. Az igaz, hogy a beteg ilyenkor kap egy sorozat injekciót, de manapság a kezelés sokkal elviselhe­tőbb, mint korábban. Sajnos a veszettség jelenleg nem gyógyítható, és ha a fertőzés elterjedt a szerve­zetben, majdnem mindig végzetes. A vakcina a vírus megfékezését célozza, és alkalmazását minél előbb meg kell kezdeni. Az első a harapás után esedékes, majd a következő 28 nap során további 5-6 oltást adnak a karba. Nincs tehát szó a rémhírekben emle­getett 12, 24, sőt 36, hasba adott fájdalmas oltásról.

Azt hallottam, hogy a macskaharapások könnyen elfertőződhetnek. Hogyan kell őket kezelni? Mi a helyzet a kutyaharapásokkal?

A macskaharapás nagyobb valószínűséggel okoz fertőzést, mint a kutyáé, de mindkettő körültekintést igényel. Harapás esetén mossa le a sebet szappanos vízzel, majd használjon fertőtlenítőoldatot és fedje le a sebet steril kötéssel. Ellenőrizze, hogy kapott-e tetanuszoltást az elmúlt 10 évben. Ha nem biztos benne, kérjen emlékeztető oltást a harapást követő 72 órán belül.

A vadállatok vagy kóbor háziállatok ejtette harapások annyiban mások, hogy fennáll a veszettség kockázata. Szappannal és vízzel, majd fertőtlenítőoldattal mossa ki a sérülést (az amerikai járványvédelmi központok szerint a gondos sebtisztítás már önmagában jelentősen csökkenti a fertőzésveszélyt), és a sürgősségi osztályon kérjen segítséget. Ha erős vérzés is van, nyomással próbálja csillapítani, és hívja fel a 112-t; jobb, ha a mély, vérző harapást szakemberek tisztítják ki.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.