Masszázs

Hogyan működik a csípésterápia?

Talán furcsán hangzik, de csípésnek is jelentős gyógyhatása lehet!

Ha megfelelően alkalmazzák, így a csípésterápia is a természetes gyógymódok egy hatékony és könnyen gyakorolható formája. A természetes gyógymódok a közönség igényével találkoznak, mert mindenki szeretne egészségesen élni, a betegségeket megelőzni, vagy ha már megvan a baj, lehetőleg természetes módon, kellemetlen vagy ártalmas mellékhatások nélkül gyógyítani.

Nem lehet azonban elégszer hangsúlyozni, hogy a természetes gyógymódok nem helyettesíthetik a szakorvosi vizsgálatot és az orvos utasításainak pontos betartását. Az orvosi kezelést azonban kiegészíthetjük a szelíd gyógymódok alkalmazásával.

Ősi ázsiai módszer a csípésterápia, amely alkalmas arra, hogy a fejfájástól, álmatlanságtól és egyéb kellemetlen panaszoktól megszabadítson.

A csípésterápia valószínűleg a legrégebbi gyógymód, amiből a már közismert akupunktúra és akupresszúra is kifejlődött.

E terápiák ősi gyógyászati tapasztalatokon alapulnak, azon, hogy a bőr meghatározott pontjai idegi kapcsolatban állnak a belső szervekkel. Ha ezeket a pontokat célzottan megszúrják, megnyomják vagy megcsípik, az azokhoz rendelt szervekben görcsoldó, fájdalomenyhítő, gyulladáscsökkentő és nyugtató hatás lép fel. A gyógyító erő egyaránt kihat a testi és lelki fájdalmakra. Eredményesen alkalmazható fejfájásra, keringési és anyagcserezavarokra, a félelemérzet leküzdésére, a változás korának panaszaira, álmatlanságra. Előnye, hogy mindenki saját maga alkalmazhatja.

Amit erről a gyógymódról feltétlenül tudnunk kell, hogy a csípésterápia (kínaiul: ya-ya) azt jelenti: nyomás+nyomás. A műveletet a körmökkel kell végrehajtani a következő módon: a megadott ponton a hüvelyk- és a mutatóujj közé csippentve húzzuk össze kis ráncba a bőrt, majd csípjük meg erősen. Általában elég, ha három percig tart a csípés, néhány másodperc eltérés azonban nem számít. (1)

E terápia ártalmatlan, nincsenek mellékhatásai, ezért naponta többször is alkalmazhatjuk. Kezdetben azonban nem szabad túlzásba vinni. Soha nem szabad visszerek vagy nyílt sebek mellett csipkedni!

És most lássuk a pontokat!

Csípéspontok
Csípéspontok

Pontok jelentése:

A jobb kéz középső ujján jelzett pont hatásspektruma hallatlanul nagy. Vérkeringési rendellenességeknél, fejfájásnál, szédülésnél, koncentrációs zavaroknál egyaránt segít. E pont kezelésével befolyásolhatjuk a lelki labilitás okozta tüneteket is. (2)

A kisujj belső felén található ponton a vegetatív idegrendszerre gyakorolhatunk hatást. Ebben a rendszerben gyakoriak a „téves kapcsolások”, s ez felelős lehet a szorongásért, a szívtáji fájdalmakért vagy a heves szívdobogásért. (3)

Ha orvosi vizsgálatok bizonyítják, hogy nem szervi elváltozás váltja ki a panaszokat, akkor ennek a pontnak a csipkedése megszünteti azokat. (Fontos: a csipkedés ebben az esetben fél percnél tovább ne tartson!)

A talpon lévő pontot először próbáljuk meg beazonosítani. Ha tapintásra, nyomásra túlérzékeny az rendszerint a szorongás jele. (4)

E pont csipkedése oldja a félelemérzetet, kedvezően befolyásolja a határozatlanságot és a lelki labilitást, valamint fokozza a döntőkészséget. Az asztmás zavarokra is jó hatással van.

A két mell alatt középen lévő pontot a kínaiak a lélek fészkének tartják. Kezelése enyhíti a szorongást, a nyugtalanságot, a görcsös állapotokat és az erős szívdobogást. Ez a hely különösen érzékeny lehet a nyomásra, ez azonban ne tartson vissza senkit a gyakorlattól. (5)

A csukló belső oldalán lévő pont három percen át tartó csipkedésével csillapíthatjuk a görcsös fejfájást. (6)

Ha a fájdalmak inkább a koponya bal oldalán jelentkeznek, akkor a bal csuklón, ha a jobb oldalon, akkor a jobb csuklón alkalmazzuk a kezelést.

Az itt látható pont – bár egyetlen akupunktúra-térképen sem szerepel – kezelése enyhíti a kínzó fejfájást, valamint a kar és a váll ismeretlen eredetű fájdalmait. (7)

A gyöngyfüzérpontokat nem könnyű egyedül megtalálni és kezelni. Ehhez segítséget kell igénybe vennünk, de megéri. Különösen azoknak, akik érzékenyek az időjárási frontokra. (8)

Ázsiai gyógyászok szerint a gyöngyfüzérpontok számos betegség befolyásolásában játszanak fontos szerepet, mert a hipofízissel állnak kapcsolatban. Ezért ezeket a pontokat agykapunak is nevezik, melyeket egymás után felülről lefelé haladva kell csipkedni, s különösen akkor hatásos a gyógymód, ha fájdalmat okoz. Ami a fájdalomérzetet illeti, ezek valóban „neuralgikus pontok”. Először kíméletesebben kezdjük a kezelést, majd fokozhatjuk az intenzitását.

A külső csuklócsonttól kb. kétujjnyira az alkar irányába elhelyezkedő pont elűzi az álmatlanságot. Minden létező vegetatív panaszra kedvezően hat. Oldja a belső feszültséget, ezáltal megszűnik az álmatlanság oka. (9)

A boka belső oldalán lévő pont a klimaxos panaszokat enyhíti. Ez kulcspont a hormonális zavarok kezelésénél, ezért különösen azokon a nőkön segíthet, akik klimaxos panaszoktól szenvednek (pl. hőhullámok, depresszió). Továbbá csillapítja a migrénes fejfájást is. (10)

A mutatóujj két pontja az anyagcserezavarokra hat, ha egymás után csipkedjük őket. Még abban az esetben is hatásos lehet a kúra, ha e zavarok már bőrtüneteket is (pattanások, mitesszerek) okoznak. (11)

A fogfájás-csillapító pont elviselhetővé teszi a várakozást a fogorvos beavatkozásáig. A fogászati kezelés alatt és után is érdemes alkalmazni a csipkedést, mert így a fájdalom féken tartható. (12)

FONTOS TUDNIVALÓ

A test és a lélek egészségéért végzett minden távol-keleti gyakorlatot nyugodt körülmények között, elmélyülten kell végrehajtani, Helyezkedjünk el kényelmesen, lazán, ott ahol a következő negyedórában nem fognak zavarni. Szakítsuk meg a kezelést, ha a csípés túlságosan fáj, iktassunk be rövid pihenőt, majd kezdjük el újra. Meg kell tanulni kiállni a csipkedést három percen át. Koncentráljunk a kitűzött célra, a fájdalmakra, amelyeknek el kell múlniuk, vagy a szervre, amelyet ösztönözni akarunk. Lélegezzünk tudatosan mélyen. A kúra kezdetekor naponta végezzük a terápiát. Körülbelül nyolc nap múlva elég hetente kétszer. Aki túlérzékeny, az a csípést az enyhébb nyomásterápiával helyettesítse.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.