Bőrápolás

Általános kozmetikai szabályok

Az arcbőr típusai

Normális bőr: bársonyos tapintású, sima, tompa fényű. Egyszerű az ápolása. Esti hideg vizes, szappanos lemosás és a reggeli hideg vi­zes, frissítő arcöblítés elegendő.

Zsíros bőr: a pubertáskorban, a nemi mirigyek fokozott működése következtében – a túl sok faggyútermelés hatására – alakul ki. Elha­nyagolt állapotban mitesszerek és pattanások tarkítják. A naponkénti reggeli és esti meleg vizes bórax- vagy kéntartalmú szappanos mosdás oldja a faggyú-, verejték- és más szennyező anyagokat. A napfény (a kvarcolás), a faggyúmirigyek működését csökkentve szárítja az arcbőrt.

Száraz bőr: könnyen hámló, száraz tapintású, feszülő, érzékeny, „víz­szegény bőr”, sérülékeny, korán ráncosodó. Gyakran idősebb korban alakul ki. Ápolására langyos, lágy víz, túlzsírozott szappan használata alkalmas. Ajánlatos naptól és széltől zsíros krém alkalmazásával óvni.

Kevert jellegű bőr: az arc közepén, a homlokon, az orrszárnyakon és az állon zsíros, az arc többi területén inkább száraz. Kezelése foko­zott figyelmet igényel, de jó szolgálatot tesz az esti langyos vagy me­leg vizes, szappanos lemosás után a víztartalmú (hidratáló) krém.

Kozmetikumok használata

Csak már bevált kozmetikai készítményt használjunk. Új kozmeti­kumot csak óvatosan alkalmazzunk, használat előtt próbáljuk ki egy kis bőrfelületen. A túl erős illatok kellemetlenek lehetnek környe­zetünk számára. A kozmetikai készítmények romlandók és az elbomlott zsírsavak gyulladást okozhatnak. Ezért e szerekből mindig felhasználási igé­nyeinknek megfelelő mennyiséget vásároljunk.

Leégés esetén

Tavaszi napfürdőkkel, szoktatással védekezzünk a nyári égető nap­sugarak ellen. Amilyen egészséges az ésszerű napfürdő, olyan káros lehet a túlzott napozás. Gyulladt bőr nem tűri a napfényt! Leégés után igen óvatosan kell a napozást újrakezdeni.

Helyes, ha a kvarcfény- (szolárium-) kezelést hozzáértő személy irá­nyítja, mert hatását a lámpa erején és az időtartamon kívül a lámpa távolsága és az egyéni érzékenység is befolyásolja. Ha szeles időben nedves hajjal vagy izzadtan a szabadban tartózko­dunk, az könnyen hajhullást eredményez. A szoros vagy átázott ci­pő az izzadékony láb fagyását okozhatja.

Életkorok kozmetikája

Már gyermekkorban fontos megtanítani a tisztaságot, a rendszere­tetet, a csinosság igényét és a jó testtartást.

Pattanásos bőt

A pattanásos bőrt nem szabad zsírozni – semmiképpen ne használ­junk zsíros vagy olajos kozmetikumokat. Pattanásokat, mitesszere­ket magunk ne nyomkodjunk, mert elfertőződnek, s a maradandó hegesedés veszélye is nagyobb. Mindennapos tisztálkodással, gyógy­szappanokkal szárítsuk bőrünket. A hideg és meleg zuhany válto­gatása is kedvezően befolyásolják a pattanásos bőrt. Emésztésünket tartsuk rendben. Sok gyümölcsöt, főzeléket tartalmazó diétát tart­sunk. Napozzunk, fürödjünk, levegőzzünk minél többet. Makacs esetben forduljunk orvoshoz.

Borotválkozás

A szőrszálak bármely időleges eltávolítása (borotválás, kitépkedés vagy más szőreltávolító módszer) különösen fiatal korban csak erő­síti és rohamos fejlődésnek indítja a pihéket.

A borotválkozáshoz ajánlott készítmények közül érzékeny bőrűek kerüljék a mentolos összetételű szappant, habot vagy krémet. Az arc­vizek sok hasznos növényi alkotórészt tartalmazhatnak. Fényérzé­keny bőrre nem ajánlott illatosított arcvíz.

Viszértágulatos bőr

A visszértágulatok többnyire alkati hajlam következtében jönnek létre. Kifejlődésüket elősegíti az álló foglalkozás, szoros harisnya­tartó viselése is. A terhesség ideje alatt a vérkeringés fokozott meg­terhelése következtében gyakran fejlődnek ki visszértágulatok. Ke­rülendő a szoros harisnyatartó, az álldogálás, fekvéskor a lábfej meg­emelendő, gumipólya vagy gumiharisnya használata ajánlatos.

Ápolt frizura: fiatalít!

Az egészséges életmód, a szépségápolás a fiatalság megőrzésének leg­biztosabb módja. Szabály az idősebbek számára: senki ne akarjon sok évtizeddel fiatalabbnak látszani a saját koránál és főként ne viselkedjék úgy. Egy ápolt frizura tíz-húsz évvel megfiatalíthat.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.