Egészségügyi kérdezz-felelek

Glükózamin ízületi fájdalmakra

A glükózamin önmagában is hatásos az ízületi fájdalom ellen? Vagy csak akkor, ha kondroitinnel együtt szedem?

Először is, semmi sem garantálja, hogy a glükózamin vagy a kondroitin akár külön, akár együtt alkalmazva enyhíteni fogja az ízületi fájdalmait. Mindkét vegyület természetesen is előfordul a porcban, vagyis abban a rugalmas szövetben, amely az ízületekben a csontvégződéseket védi. Mindkét szert az artrózissal járó ízületi fájdalmak és merevség ellen javasolják használni, bár a vonatkozó vizsgálatok eredményei vegyesek egy részük szerint hatásosnak bizonyultak, mások semmivel sem találták jobbnak őket a cukortablettáknál.

Jegyezzük meg! Ha úgy dönt, hogy étrend kiegészítőt fog szedni ízületi fájdalmai ellen, tudnia kell: semmi sem bizonyítja, hogy a glükózamin és a kondroitin kombinálásával jobb eredmények lennének elérhetők, mint ha csak az egyiket használná.

Az viszont számíthat, hogy a glükózamin melyik változatát használja. Egyes kutatók szerint a glükózaminszulfáttal jobb eredmények érhetők el, mint a másik gyakori változattal, a glükózamin-hidrokloriddal, igaz, más szakemberek úgy vélik, hogy mindkettő elfogadható. A glükózamin és/vagy a kondroitin hatásának érezhetővé válásához több hét is szükséges lehet, ám ha két hónap elteltével sem érez javulást a fájdalomban és a merevségben, akkor valószínű, hogy nem fognak segíteni.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.