Gyermekbetegségek

Mumpsz tünetei gyermekeknél, hogyan kezelhető?

A mumpsz vírus fertőzés következtében alakul ki, a nyálmiri­gyek nem gennyes gyulladásával járó fertőző betegség. A védőoltás bevezetése előtti időkben járványos formában fordult elő Ma­gyarországon is.

Lappangási idő

A lappangási idő átlagosan 2-3 hét, a fertőzés cseppfertőzéssel, a fertőzött beteg nyálával terjed emberről emberre. Jellemzően az óvodás, iskolás korú kisgyermekek betegsége, de a fogékonyság ál­talános, idősebb korban is megbetegedhet bárki.

Tünetei

Felső légúti hurutos tünetek – nátha, torokfájás – mellett hőemelkedés, láz kíséretében a leggyakrabban a fültőmirigyek – egyik, vagy mindkettő duzzanata lép fel, nyelési fájdalmat okoz­va. Ritkán az áll és a nyelv alatti nyálmirigyek is részt vehetnek a folyamatban, ilyenkor nemcsak a fül alatti, hanem az egész nyakra terjedően alakulhat ki a kisgyermeket szinte eltorzítóan nagy duz­zanat. A duzzanat felett a bőr kipirulhat, a nyaki nyirokcsomók is nagyobbak lehetnek.

A mumpszra puha tapintatú duzzanat jellemző, csukott szemmel vizsgálva a duzzanat tapintata nem tér el a környező szövetekétől, míg a nyirokcsomók gyulladása jellemzően tapintásra is elkülöníthetően tömörebb, keményebb. A nyelv a skarlátra emlékeztetően vörös és papillázott (dudoros felszínű), a nyálmirigyek szájadéka jellegzetesen duzzadt.

Mumpsz tovább terjedése

A mumpszvírusok nemcsak a nyálmirigyekben okozhatnak betegséget, hanem a véráram útján igen gyakran eljutnak az ideg­rendszerbe – vírusos agyhártya- és agyvelőgyulladást okozva. A serdülőkoron túl kialakuló fertőzésekben nem a nyálmirigyek, ha­nem férfiakban az egyik, vagy mindkét oldali herék betegszenek meg, nőkben pedig a petefészkek. Sok tankönyvben említik a mumpszvírusok hasnyálmirigyet betegítő képességét is – ezt újabb megfigyelések és vizsgálatok azonban kétségbe vonják.

A mumpsz még a kizárólag a nyálmirigyeket érintő formában sem mondható enyhe, könnyen átvészelhető gyermekbetegségnek – a kifejezett nyálmirigy duzzanat ugyanis nyelési nehezítettséget okozva, továbbá hányások provokálása útján könnyen folya­dékhiányhoz, a beteg kiszáradásához vezethet. A leggyakoribb komplikáció azonban kétségtelenül a mumpszvírus okozta agy­hártyagyulladás, mely miatt csak a Szent László kórház gyermek­osztályain évente 7-800 kisgyermeket ápoltunk.

A mumpsz meningitisz többnyire jóindulatú kórkép, 2-3 hét alatt általában maradványtünetek nélkül meggyógyul ugyan, de ritkán súlyos komplikációk is – pl. végleges, teljes hallásvesztés – előfordulhatnak.

Mumpsz felnőttkorban

A serdülőkoron túli fertőzések már nem ennyire jóindulatú lefolyásúak. A férfiakat érintő, igen fájdalmas heregyulladás az érintett hereszövetben visszafordíthatatlan, sterilitáshoz vezető hegesedésekkel gyógyulhat, a petefészket érintő folyamat pedig nőkben végződhet meddőséggel. Miután a fertőzés járványos for­mában jellemzően a kisgyermekkor, iskoláskor betegsége volt a védőoltás előtti időkben, mindkét felnőttkori forma – szerencsére – igen ritka volt korábban is.

Fontos! A mumpsz kezelésére hatékony vírus­ellenes szer azonban nincs, a kezelés ezért kizárólag a tünetek eny­hítésére, lázcsillapításra, folyadékpótlásra korlátozódhat.

Védőoltások

A mumpszjárványok a védőoltás bevezetésével néhány év alatt gyakorlatilag eltűntek. Az MMR (mumpsz-morbilli-rubeola, Priorix/GSK) oltás egyik komponense ad védelmet gyermekeinknek mumpsz ellen. Ezt a három komponensű, élő, gyengített vírusvakcinát két alkalommal, 15 hónapos és 11 éves korban adjuk. Az oltást a bőr alá (subcutan) kell adni, és a kanyarónál és a rubeolánál említettekhez hasonlóan 7-9 nap múlva lehet oltási reakcióra számítani.

Oltási reakció tünetei

Az oltási reakció áll­hat csak lázból, de adódhat a nyálmirigyek átmeneti, pár nap alatt elmúló duzzanata is, mely nem fertőz, beavatkozást a láz, esetleg fájdalomcsillapításon túl semmilyen beavatkozást nem igénylő, jóindulatú folyamat.

Védettség hatékonysága

Az MMR vakcina 3 komponense közül a mumpsz komponens 83-88%-ban ad védettséget – vagyis 10-15%-a az oltottaknak az első oltás után még fogékony maradhat. Azonban a szinte teljes körű átoltottságnak köszönhetően mégis sikerült ezt az igen kel­lemetlen és nem is veszélytelen gyermekkori fertőző betegséget elkerülhetővé szelídíteni. Ha azonban az oltásokkal felhagyunk, bármikor számíthatunk arra, hogy a mumpsz – minden kom­plikációjával együtt – visszatér.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.