Egészségügyi kérdezz-felelek

Időnként fáj az egyik ízületem. Ízületi gyulladásom van?

Ezt csak az orvos tudja megállapítani. Az ízületi gyulladásnak két fő típusa létezik: az autoimmun betegségből származó rheumatoid arthritis, és a sokkal gyakoribb ízületi kopás (osteoarthritis), mely a porc öregedés miatti elhasználódását jelenti. Az elsőnél a gyulladás olyan egyéb tüneteket okoz, mint az ízület körüli duzzanat, vörösség és melegségérzés, különösen az ujjperceknél. Jellemző, hogy a fájdalom nem múlik el, bármit tesz is a beteg még a pihenés sem segít.

Rheumatoid arthritis, osteoarthritis

Az osteoarthritis leginkább a nagyobb, jobban terhelt ízületeket, így a csípőt és a térdet, valamint a kezet érinti. Rheumatoid arthritis esetén a fájdalom mindkét oldalon jelentkezik (például a jobb és bal térdben), ízületi kopáskor külön érintheti az egyik oldalt. Ez utóbbinál olykor tapasztalható merevség az ízületekben, amely azonban mozgással javul.

Köszvényem van?

Köszvény ugyancsak előidézhet ízületi fájdalmat. A betegség lényege röviden, hogy ha magas a vérben a húgysav szintje, húgysavkristályok rakódnak le az ízületekben, elsősorban a nagylábujjban, bokában, térdben, csuklóban és könyökben, s ott gyulladást okoznak. Általában egyszerre egy vagy két ízületet támad meg, és nagyon ritka, hogy a csípőt, a vállat vagy a gerincet érintené. A tünetek hirtelen jelentkeznek, és sokszor rendkívüli gyötrelmet okoznak.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.