Egészségügyi kérdezz-felelek

Koleszterinszint-csökkentő gyógyszerek – atorvasztatint, sztatin

Miért írt fel az orvosom atorvasztatint, amikor teljesen normális a koleszterinszintem?

Sokféle oka lehet annak, hogy az orvosa atorvasztatint írt fel. Ez a gyógyszer a sztatinok közé tartozik, amelyek azáltal segítenek a szívroham és a szélütés megelőzésében, hogy gátolják egy, a májban koleszterint termelő enzim működését. Nem számít, mekkora a koleszterinszintje: ha ön szívbeteg, érelzáródása van vagy cukorbeteg, az orvosa sztatin szedését javasolhatja.

Ugyanez érvényes akkor is, ha jelentős, szívbetegségre hajlamosító kockázati tényezők állnak fenn önnél, például a családjában előfordult már ilyen betegség, vagy magas a vérnyomása. Egy nagy esetszámú vizsgálatban úgy találták, hogy akiknek normális a koleszterinszintjük, ám magas a vérükben egy, a gyulladással összefüggő fehérje (CRP) szintje, azok esetében a sztatinszedés hatására kevesebb, mint a felére csökken a szélütés kockázata, és majdnem a felére a szélütés, illetve az érelzáródás miatt kialakuló szívinfarktus veszélye.

A triglicerid szintem magas, az LDL és HDL-szintem viszont normális. Segíthet ezen egy sztatin?

Segítenie kell. A trigliceridek a vérben előforduló és a zsírsejtekben tárolódó zsírok egy csoportját alkotják. Magas szintjük kimutathatóan összefügg a szívbetegséggel. A vizsgálatok szerint a sztatinok melyek leginkább az „ártalmas” LDL-koleszterint szintjét csökkentő szerként ismertek akár 28 százalékkal csökkenthetik a trigliceridek szintjét is. Minél magasabb a kiindulási trigliceridszint, annál nagyobb mértékű csökkenést kell tapasztalnia.

Gyógyszer nélkül: Török mogyoró

A magas trigliceridszint ellen a gyógyszerek helyett megpróbálkozhat a török mogyoró fogyasztásával is. Amikor 15 férfi négy héten át napi 50 gramm török­ mogyorót evett, az csaknem a harmadával csökken­tette a magas trigliceridszintjüket.

Mit tehetek a kivörösödés ellen, amelyet a koleszterinszintem csökkentésére felírt niacin okoz?

A niacin a B-vitaminok egyike, amely nagy, vényköteles adagban szedve hatékony koleszterinszint csökkentő szer. Ez az egyetlen az ilyen gyógyszerek közül, amely az artériák elzáródását okozó LDL-koleszterin szintjének csökkentése mellett a „baráti” HDL-koleszterin szintjét viszont emeli (ez utóbbi afféle „kukásautóként” gyűjti össze a vérből az ártalmas koleszterint).

Sőt a niacin még a trigliceridszintet is csökkenti. Bár a gyógyszer nagyon biztonságos, kellemetlen mellékhatása, a kivörösödés miatt sokan abbahagyják a szedését, noha a vörösség többnyire egy órán belül megszűnik. Ráadásul vannak olyan módszerek, amelyekkel csökkenthető a kivörösödés.

Íme, néhány:

  • Vegyen be egy aszpirint a niacin előtt fél órával vagy azzal egy időben!
  • A niacint étkezéssel együtt vagy lefekvéskor vegye be!
  • A niacin bevétele után kerülje az alkoholt, a forró italokat, a fűszeres ételeket és a forró fürdőt!
  • Szedjen fokozatosan felszívódó niacint: ha ezt naponta egyszer, lefekvés előtt veszi be, azzal jelentősen csökkentheti a kivörösödést!

A jó hír az, hogy Európában már engedélyeztek egy olyan kombinált gyógyszerkészítményt, amely a fokozatosan felszívódó niacin mellett egy, a kivörösödés elleni hatóanyagot (laropiprant) is tartalmaz.

Amióta sztatint szedek, kicsit fáradtnak érzem magam, és az emlékezetem is zavarosabb lett. Van összefüggés?

Valószínűleg igen. A sztatinoknak nevezett koleszterinszint csökkentő gyógyszerek a Q10-koenzim (CoQ10) nevű enzim szintjét is csökkenthetik. Ez a szervezet összes sejtjében jelen lévő anyag fontos szerepet játszik az energiatermelésben. Egyes orvosok szerint a CoQ10 alacsony szintje kimerültséget, izomfájdalmakat és károsodást, valamint májkárosodást okozhat, emellett a pangásos szívelégtelenséget is súlyosbíthatja. Kérdezze meg orvosától, nem lenne-e érdemes napi 1 tabletta (100 milligramm) CoQ10-et is szednie a sztatinok használata mellett!

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.