Fájdalom enyhítése

Helyi izomgörcs csökkentése természetes módszerrel

Hüvelykujjunkat nyomjuk erősen a görcsbe rándult terület közepébe, s próbáljuk meg nyújtani az izmot. Tegyünk rá meleg borogatást. Négyszer-ötször cseréljük, közben pedig próbáljuk nyújtani és gyúrni az iz­mokat. Hatásos a tengeri hínárból, a ginkgo bilobából és a kányaban-gitából (Viburnum opulusból) fő­zött tea, a homeopátiás szerek közül pedig a réz C3 hígításban.

Együnk sok zöld levélzöldséget, kagylót, dióféléket és más olajos mag­vakat a görcsök elkerülésére. Liget­szépe- vagy borágóolajjal (napi 1 g adagban), C-vitaminnal (3 g), E-vi­taminnal (250-400 NE), kalcium­mal és magnéziummal szintén meg­előzhetjük a görcsöket.

Megjegyzés

Meleg éghajlaton az erős izzadás is okozhat görcsöket. A túlzott sóvesztés kómára vezet­het, ezért ha fokozottan izzadunk, együnk sósabb ételeket! Naponta 500 mg magnézium is segíthet.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.