Egészségügyi kérdezz-felelek

Édesítőszerek hatása az egészségünkre

Léteznek olyan mesterséges édesítőszerek, amelyek kevésbé veszélyesek az egészségre?

Erre vonatkozóan nincsenek bizonyítékok. A szaharinnal, aszpartámmal és más mesterséges édesítőszerekkel kapcsolatban az egyik leggyakrabban emlegetett aggály, hogy rákot okozhatnak. Ezeket a kijelentéseket azonban az amerikai Nemzeti Rákkutató Intézet (National Cancer Institute) szerint még nem sikerült alátámasztani, így nincs túl nagy jelentősége, hogy melyiket részesíti előnyben. Egyet tudunk biztosan: a szorbit és a többi cukoralkohol, melyeket általában cukormentes rágógumikban és fogyókúrás ételekben használnak, egyeseknél hasmenést, has puffadást és más emésztőrendszeri panaszt okoz.

A stevia tényleg csökkenti a vércukrot?

A jázminpakóca, más néven stevia (sztívia) növényből készített természetes édesítőt sok cukorbeteg abban a reményben használja, hogy csökkenti a vércukorszintet. Egy 2008as vizsgálatban olasz tudósok viszont megállapították, hogy az édes ízű gyógynövény semmilyen kedvező hatással nem bírt sem 1es, sem 2es típusú cukorbetegség esetén.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.